Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept)
Autor receptu: kapucinka
Výborný recept na rýchle pečenie počas večera, chutné sú aj pár dní, podľa mňa na druhý deň ešte lepšie. Recept na sódový chlieb som upravila a takto vyzerá v podobe žemličiek.
6 porcií |
40 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Prichystáme si suchú zmes z múky, soli a sódy. Poriadne premiešame, aby sa sóda dostala všade.
- Potom prilejeme mlieko a roztopené maslo.
- Zmiešame všetky prísady, ale nemiesime.
- Cesto rozdelíme na asi šesť častí (môžete i viac alebo menej - podľa toho budete mať veľké alebo malé žemličky) a vyformujeme guľky. Každú jednu dôkladne obalíme v múke. Nesnažte sa o úhľadné guľky, nemusia byť ani hladké, ukážu sa na nich potom pekné prasklinky.
- Plech na pečenie vymastíme maslom. Môžete to urobiť najprv a až potom sa pustiť do prípravy. Alebo použijeme papier na pečenie, ale potom sa tam žemle môžu prilepiť.
- Miesta na plechu, kde budete ukladať žemličky, jemne posypte múkou. Položte na ne žemle a urobte zárezy v tvare kríža ( hlboké asi 0.5 cm).
- Pečieme v rozohriatej rúre pri 200 stupňoch asi 20 minút (aj 30).
- Začiatok pečenia.
- Môžete si všimnúť, že sa žemle zväčšili a tiež jemne popraskali na bokoch.
- Bokom nožíka, vareškou alebo prstom vyskúšame kôrku. Ak je tvrdá - poriadne, ale zase nie spálená, vytiahneme žemle. Ak je mäkká, necháme ešte piecť. Žemle musia byť prepečené.
- Hotové žemle by mali po poklopkaní na spodku znieť duto.
- Necháme vychladnúť na kovovej mriežke, ak budete krájať ešte teplé, spučia sa. Môžete ich trhať.
- Ražná múka je ťažšia ako pšeničná, preto záleží od múky, ako bude pečivo nadýchané.
- Chuť je neopísateľná, vonia to trochu ako pochúťkové slané pečivo či praclíky. Dobrú chuť :)