Sódové žemličky bez kysnutia (fotorecept)

Autor receptu: kapucinka

Výborný recept na rýchle pečenie počas večera, chutné sú aj pár dní, podľa mňa na druhý deň ešte lepšie. Recept na sódový chlieb som upravila a takto vyzerá v podobe žemličiek.

6
porcií
40 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Prichystáme si suchú zmes z múky, soli a sódy. Poriadne premiešame, aby sa sóda dostala všade.
  2. Potom prilejeme mlieko a roztopené maslo.
  3. Zmiešame všetky prísady, ale nemiesime.
  4. Cesto rozdelíme na asi šesť častí (môžete i viac alebo menej - podľa toho budete mať veľké alebo malé žemličky) a vyformujeme guľky. Každú jednu dôkladne obalíme v múke. Nesnažte sa o úhľadné guľky, nemusia byť ani hladké, ukážu sa na nich potom pekné prasklinky.
  5. Plech na pečenie vymastíme maslom. Môžete to urobiť najprv a až potom sa pustiť do prípravy. Alebo použijeme papier na pečenie, ale potom sa tam žemle môžu prilepiť.
  6. Miesta na plechu, kde budete ukladať žemličky, jemne posypte múkou. Položte na ne žemle a urobte zárezy v tvare kríža ( hlboké asi 0.5 cm).
  7. Pečieme v rozohriatej rúre pri 200 stupňoch asi 20 minút (aj 30).
  8. Začiatok pečenia.
  9. Môžete si všimnúť, že sa žemle zväčšili a tiež jemne popraskali na bokoch.
  10. Bokom nožíka, vareškou alebo prstom vyskúšame kôrku. Ak je tvrdá - poriadne, ale zase nie spálená, vytiahneme žemle. Ak je mäkká, necháme ešte piecť. Žemle musia byť prepečené.
  11. Hotové žemle by mali po poklopkaní na spodku znieť duto.
  12. Necháme vychladnúť na kovovej mriežke, ak budete krájať ešte teplé, spučia sa. Môžete ich trhať.
  13. Ražná múka je ťažšia ako pšeničná, preto záleží od múky, ako bude pečivo nadýchané.
  14. Chuť je neopísateľná, vonia to trochu ako pochúťkové slané pečivo či praclíky. Dobrú chuť :)