Socca niçoise s opraženou stredomorskou zeleninou

Autor receptu: slavka2012

Socca, placka z cícerovej múky pečená na železnom pekáči v drevom vyhriatej peci a krájaná, či skôr trhaná drevenou špachtličkou bola tradičným pokrmom chudobných obyvateľov južného Francúzska a priľahlej časti Talianska. Konzumuje sa samotná, pokvapkaná olivovým olejom, alebo plnená rôznymi druhmi zeleniny. Dnes je typickým street food starej Nice. Nám najviac chutí s opraženou cibuľou a paradajkou, prípadne cukinou.

2
porcie
30 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny.( Na fotografii chýbajú olivy, v tejto fáze som na ne zabudla).
  2. Do cícerovej múky pridáme soľ, čerstvo zomleté čierne korenie, olivový olej a postupne pridávame vodu.
  3. Vymiešame na hladné cesto, jeho konzistencia je približne taká ako cesta na placinky. Možstvo vody je orientačné, závisí od toho, koľko tekutiny vsiakne do múky. Ja som jej tentoraz spotrebovala asi 1,2dl. Osvedčilo sa mi nechať cesto chvíľu odpočinúť, zatiaľ zapnem teplovzdušnú rúru na 250°C a pripravím plnku.
  4. Cibuľu pokrájame na mesiačiky, paradajku a cukinu na kolieska.
  5. Na panvici zohrejeme trochu olivového oleja, pridáme cibuľu, chvílu ju pražíme, pridáme na kolieska pokrájanú cukinu a pražíme ju najskôr z jednej strany, potom kolieska obrátime
  6. a pridáme mäsitú, nie však veľmi šťavnatú paradajku. Posolíme, dochutíme provensálskymi bylinkami a dusíme. Zelenina by mala zostať chrumkavá.
  7. Nakoniec pridáme malé olives nicoises, ktoré sa vyznačujú veľmi intenzívnou, mierne nahorkastou chuťou, ktorá dodá jedlu charakteristickú chuť, a odložíme nabok.
  8. Keď je rúra vyhriata, cesto, ktoré medzitým ešte trošku zhustlo nalejeme do vymasteného smaltovaného plechu, rúru prepneme na 200°C na funkciu gril a pečieme 7 až 10 minút. Ak sa na ceste tvoria pľizgiere, prepichneme ich vidličkou.
  9. Hotovú soccu vytiahneme z rúry a pokrájame na trojuholníky. Zvrchu by mala byť chrumkavá, zvnútra vláčna. Pôvodne v Nice sa socca krája špeciálnou špachtľou, ja na to používam drevený nôž.
  10. Môžeme ju jesť len tak, horúcu, skrútenú do kornútika a pokvapkanú olivovým olejom,
  11. My si na ňu dávame opraženú mediteránu zeleninu, s ktorou chutí naozaj vynikajúco napríklad ako ľahká večera.