Zemiaková polievka
Zemiaková polievka

Sobotní bramboračka bábinky Cilinky fotorecept

klukodvody - fotkaklukodvody, 31. januára 2019

Kdysi jsem psal do komentáře u bramborové polévky o bábinčině bramboračce. Počasí a suroviny které se náhodou sešli tak jak jsem potřeboval a tak Zobraziť celý popisKdysi jsem psal do komentáře u bramborové polévky o bábinčině bramboračce. Počasí a suroviny které se náhodou sešli tak jak jsem potřeboval a tak k mnoha polévkám přidám i tu od bábinky. Proč sobotní. Sobota byla v hospodářství dnem úklidu a prádla. Chleba se pekl v pátek a po něm buchty. No a mezi tím se uvařilo uzené na neděli a bramboračka na sobotu. Sami uvidíte, že s chlebem to byl dostatečný oběd a ještě buchty. Těm bábinka říkala cihly. Dělala jen čtyři na pekáč. No a to je vše.

10 -15
porcií
45 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 - 5 ks veľké
1 ks veľká
2 ks
1 ks
asi 1/4 ks malý
podľa chuti 3-5 strúčiky
3-4 hrste
2 hrste
podľa chuti 2-3 hrste
2 hrste (nešetriť)
3 PL
1 vrchovatá PL




Postup

  1. 1

    Tak si připravíme suroviny, abychom na něco nezapomněli. Kroupy si předem dáme vařit. Všechno očistíme.

    Sobotní bramboračka bábinky Cilinky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    No a krájíme vše na taková sousta abychom to nemuseli klovat lžící.

    Sobotní bramboračka bábinky Cilinky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek si utřeme s trochou soli. Lépe se to dělá. Samozřejmě si řeknete proč to ten člověk nedá do lisu. No to bych si tak nepohrál.

    Sobotní bramboračka bábinky Cilinky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Veškerou zeleninu dáme do mírně osolené vody vařit a houby si namočím do horké vody. Jen aby byly ponořené

    Sobotní bramboračka bábinky Cilinky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dáme si do většího hrnce rozpálit sádlo, na něm osmahneme cibulku s česnekem. asi si říkáte proč mám takové předpotopní hrnce. Manželce se to sice nelíbí, ale mám je rád a dobře se mně v nich vaří a nepřipaluji. Když se cibulka lehce zasmahne, přisypeme mouku na tmavší jíšku.

    Sobotní bramboračka bábinky Cilinky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Přidáme maso a škvarky a chvilku jen tak promícháváme jen aby se to nepřichytlo a dostalo to správnou barvu.

    Sobotní bramboračka bábinky Cilinky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podlijeme vývarem. Ne moc, protože musíme počítat s tím, že tam přidáme uvařenou zeleninu ale i s tou vodou v které jsme ji vařili. To je ta síla zeleniny, a také houby i s vodou do které jsme je namočili a to je zase trochu na barvičku. Opepříme, přidáme majoránku a se solí opatrně to až nakonec, protože jsme trochu soli používali předem.

    Sobotní bramboračka bábinky Cilinky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Přivedeme k varu a dáme zeleninu, houby a kroupy a všechno dobře společně provaříme, Ochutnáme a dosílíme, případně připepříme.

    Sobotní bramboračka bábinky Cilinky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    No a když je hotová, tak bábinka pronesla památnou větu. V polívce musí stát lžíce, aby nikdo neměl hlad. Já jí nedělám až tak hustou ale docela dost. Hotovou mám opepřenou i pro návštěvu a protože mám hubu plechovou, tak když si jí nandám, tak se musí na talíři vařit a přidám chilli a vzpomínám na dávno uplynulé dětství. Tak ať chutná pokud ji budete vařit. Jinak je dost pracná a je dost nádobí.

    Sobotní bramboračka bábinky Cilinky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

ivan14
Paráda! A velmi vtipný komentář. To množství je na mě moc, jsem spíš poustevník a pro jednoho se špatně vaří, ale - stejně je bramboračka nejlepší druhý den, tak co.
A jen maličkost, takové P.S. Zásmažka do bramboračky (a luštěninových polévek) je nejlepší z loje. To jsem se dočetl, zkusil a jinou už do takových polévek nedělám.
(P.P.S. A hranolky smažené v loji jsou také chutnější, než z oleje. Ale nikde to neříkejte, aby mě někdo nezmlátil blicím pytlíkem.)
popoluska340
polievka je urcite paradna,ja ju v sobotu uvarim a budem mat na nedelu do roboty na obed,uz sa tesim,len krupy zamenim za pohanku,lebo mam celiakiu,ale na chuti jej to urcite neuberie.
1x zahra
haji
Bábinka Cilinka byla jistě vzácná žena. Její sobotní bramboračka vypadá náramně! Bezvadný postup, postřehy a humorné poznámky k věci nemají chybu. Ty buchty, cihly, bych ráda ochutnala. Jistě byly excelentní. Polévka vypadá velmi chutně a bohatě! Bábinka je jistě potěšená, že jsi se s námi o recept podělil, děkujeme!!
klukodvody
@Ivan14 (31.1.2019 19:03)

Člověče mluvíš mně z duše. Za mého učení před 60 lety jsme lojovou jíšku dělali do zásoby a dávala se do mnoha jídel. Ale to se do kuchyně vozili celé půlky hovězího a tam jsme bourali a proto bylo loje dost. Díky za připomenutí. Jinak já jí baštím v pohodě 3 -4 dny ovšem pokud zbyde. Tak zdravím.
klukodvody
@Haji (31.1.2019 19:53)

Haji milá. Ten recept je určitě 100 let starý. Moje bábinka byla taková pohádková bábinka. Malinká, kulaťoučká a strašně hodná. Dědoušek jí říkal Cilinko a před námi a na hospodářství matko. Cihly to bylo něco. Pec by se Ti hodně líbila. Bábinka pekla velké pecny chleba a pak ty buchty. To bylo něco. No já už na ní mohu jen s láskou vzpomínat. Tak jsem se rozpovídal. Díky za komentářích a moc Tě oba srdečně zdravíme.
izabella929
@klukodvody ,dobrá kombinácia zeleniny s krúpami...iste že staré recepty našich babičiek sú dobré a vedeli čo s čím spojiť, aby to chutilo...ich šikovnosť a dôvtip v kuchyni bol vzácny..mala som takú babičku na ktorú rada spomínam a jej recepty sa z času na čas objavia aj v mojej kuchyni..
klukodvody
@Izabella929 (1.2.2019 07:39)

Je velká škoda, že recepty našich babiček se pomalu vytrácí. Mně se žádné nedochovaly tak jen to na co si vzpomínám. Děkuji za komentář a jsem moc rád, že se líbí. Srdečně Tě oba zdravíme.
1x haji
siisa
Polievka všetkých dobrých chutí, krúpy mám moc rada :)
1x haji
ivan14
Klukodvody, tak jsem si vzpomněl na vojnu, kdy jsem byl provianťák, 1974-75. Taky jsme dostávali hovězí čtvrtě, bourali jsme je sami, jen někdy jsme povolali zkušenějšího kuchaře. Spotřebovalo se prakticky všechno, kromě nějakých těch šlach. Vzpomínám si na tehdejší ceny - hov. čtvrť přední 17,65 Kčs/kg, zadní čtvrť 22,35 Kčs/kg (včetně pravé svíčkové, ta tam musela být, jinak by "starej" udělal pořádný bugr dodavateli i nám). Jo, a limit na denní stravu byl 16,- Kčs na hlavu.
Ostatním se omlouvám za OT.
klukodvody
@Ivan14 (1.2.2019 11:57)

Jo chlape to by bylo na dlouhé povídání. Měli jsme na starosti podnikovou chatu a já měl na plnou penzi 25.-Kč na osobu. No a na té vojně jasně. Byl jsem o 12 let dříve než Ty a v 18 letech jsem měl na starosti kuchyň pro 750 vojáků a navíc důstojnickou. Tak zatím zdravím.
1x haji
danda3
Tak, milý @klukodvody , navarené. Všetko v jednom hrnci, bez údeného, lebo som doma sama a chorá, ale aspoň kožku z domácej slaniny som dala vyvariť, ani zásmažka nebola potrebná, hustá je dosť. Ďakujem za recept, teraz nemám chuť na nič iné, len polievky, dúfam, že mi pomôže.


haji
@Danda3 (1.2.2019 15:05)
Přeji brzké uzdravení!! Moja babka říkávala: "Polévka je grunt a maso je špunt!" Chutné foto i bez masa. Tělo si řekne, co potřebuje a chce-li polévky ,je to moc dobře! Tak ať se podaří chorobu rychle z těla vypudit, držím pěsti!
klukodvody
@Danda3 (1.2.2019 15:05)

Moc děkuji za vyzkoušení a přidání. Paráda a ještě větší by byla, kdyby to alespoň třeba jen pomohlo. Moc Ti držíme palce a tahle určitě zasytí. Vydařila se Ti a přejeme uzdravení a moc Tě oba zdravíme.
ababa
Milí moji, recept z tých poctivých z mládí. Pripomenulo mi to kyslú fazuľovú polievku zo študentských čias.
Ako dnes to vidím: v piatok večer prídem domov z intráku, pozdravím sa, tašku hodím pod okno na verande, vyzujem topánky a rovno do kuchyne.
Na šporáku veľký hrniec s veľkou žufaňou (naberačkou). A ja na stojáka, rovno z hrnca 3-4 plné žufane do seba. Z kúpelky volá starostlivá maminka: "Aninka, umy si ruky a naber si do taniera." Usmievam sa pri písaní, a o tom je život ;-)
Ďakujem za recept, hlavne však za milé čítanie :-)
danda3
Tak hlásim, že po príchode manžela z práce a jeho náhazde na hrniec mi na dnes ostala jedna porcia.:-) Myslela som si, že krúpy nemá rád a že mi ostane aj na zajtra. Nuž čo, bude sa variť znova, už píšem zoznam potravín...
janger
Polievka vyzera velmi chutna. A ten popis "babinky Cilinky" je strasne mily. Pripomenulo mi to trosku Babicku od Bozeny Nemcovej.
Mam taky dojem, ze sa trosku povahou na tvoju babinku podobas :-).
katarina64
Velmi dobra polievka,samozrejme je velmi vela variant a som za ne vdacna,vyskusam i Vasu variantu,mam velmi rada klasicku kuchynu...
sracz
Z duše i zo srdca rád sa pripájam k všetkým pamätníkom dobrôt našich Babičiek. Ich rady, skúsenosti a u niektorých z nás aj zachované receptúry, sú na nezaplatenie. U mňa to bola úžasná Lady Ann, ktorej rcp na kyslú polievku so zelenou fazuľkou a petržlenom určite pridám aj Vám na porovnanie a ochutnanie. Ďakujem Ti, priateľ @Klukodvody za "nakopnutie, inšpiráciu aj za navodenie nostalgických spomienok! Vážim si Ťa aj Tvoje majstrovské umenie s vareškou v ruke!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia