Soğan Kebabı - cibule plněná mletým masem fotorecept

mijaita - fotkamijaita, 31. októbra 2014
Soğan Kebabı - cibule plněná mletým masem (fotorecept)
Foto: mijaita

Tenhle unikátní turecký recept jsem potkala cestou po netu. Nastudovala jsem ho, upekla a zařadila do receptu pro hosty. Variant je tolik, že není Zobraziť celý popisTenhle unikátní turecký recept jsem potkala cestou po netu. Nastudovala jsem ho, upekla a zařadila do receptu pro hosty. Variant je tolik, že není třeba se hroutit, když někdo nemá římský kmín nebo sirup z granátový jablek. I když ten používám do vody. Není to sladké a k dostání by měl být. Nahradila bych ho nějakým červeným sirupem, ale kyselejším. Jde tu o chuť kyselejší šťávy se slaďoučkou cibulí.

2
porcie
20 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

10 ks
15 dkg
100 ml




Postup

  1. 1

    Mleté maso smícháme se solí, pepřem a mletým římským kmínem.

  2. 2

    NELOUPANÉ cibuli odřežeme fousaté konce a podélně je nařízneme až k té slupce, ne dál. Slupka bude po celou dobu držet cibuli pohromadě.

    Soğan Kebabı - cibule plněná mletým masem (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z masa uždibujeme kousky, které cpeme do cibulí. Rozevřeme ji až ke slupce, nerozpadne se, drží ji ta slupka. Nacpeme maso viz obrázek a pokládáme do pekáčku. Ten by měl být takový, aby se o sebe cibule pevně opíraly. Pečením by se rozevřely a maso by vypadlo.

    Soğan Kebabı - cibule plněná mletým masem (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Naředíme se sirup z granátových jablek (viz obr), polejeme cibulky, lehce pokapeme olejem a dáme péct cca na hodinu při 200°C. Cibulky musí být měkkouliné!

    Soğan Kebabı - cibule plněná mletým masem (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poznámka: sirup z granátových jablek je docela kyselý, ale spolu s tou sladkou cibulí je to vyjimečně dobré. Malé cibulky proto, že jedno sousto je akorát půlka cibulky s polovinou toho kebabku v ní.

    Soğan Kebabı - cibule plněná mletým masem (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Přílohou jsou buď nějaké turecké placky, nebo moje oblíbená varianta rýže, ochucená celým, římským kmínem.

    Šťáva pod cibulkama je směs chutí masového výpeku, cibulové šťávy a nakyslého granátového jablka. Namáčíme do ní placky, nebo polijeme rýži.

    Soğan Kebabı - cibule plněná mletým masem (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

nalpa
@mijaita , sogan kebabi je lahodka..len tie cibulky naukladat tesno vedla seba,maskom hore a kludne ale kludne aj aj olupane--staci im prdelku nechat a zrezava sa trosku ta kstica a nie prdelka pretoze ta sa nechava,tu cibulu totizto drzi pokope...sirup z granatovych jablk je kyslasty, pouzival sa davno od balkanu cez blizky vychod az do iranu vsade tam kde sa dnes dava paradajkovy pretlak..cize normalne miesto neho pouzit paradajkovy pretlak, aj ked podla mna je melasa z granatovych jablk na urcite veci chutnejsia.. a kludne zaliat tak aby cibulky boli ponorene do 1/3 ..niekto zalieva aj viac....ale ja, najprv cibulky pokapem olejom, zakryjem pekacik alobalom a dam do rury na takych 20 minut a az potom zalejem. Dobru chut :) ani nevies ako si ma tym receptom potesila :) zasluzi si zverejnenie, je to bajecne jedlo..:)
mijaita
:-) konecne i tebe potesila!? Mas asi trosku jine, ja mam prave ty natesno a s granatovym sirupem. V zadnem pripade neoloupané. Ale jak jsem psala v uvodu, variant je mnoho. Prdelku jsem nekrajela, na foce je to videt, krajela jsem jen korinky prece.



Varianta s protlakem je hezka, take nekdy tak upeču.
Rady tvoje a @cesminaz jsou jako vždy, velmi přínosné. Díky za ně :-)
nalpa
miso, no ved..ty korinky je predsa ta prdelka! Prave ta sa nekraja, len sa slabunko obreze lebo prave ta drzi tu cibulu dokopy...potesila,velmi.. ze ma dakto chute ako my ..a ja loudila ten recept prednedavnom od @cesminaz...caau.. :)
PS: a nenapis,ani nedaj o sebe vediet.. vsak co..ani ja nenapisem, pche..ani neprezradim co vsetko nove mam, hoc by to bolo presne co rada mas..ts
jozka2
no,toto stoji za vyskusanie,nepoznam toto jedlo,musi byt vynikajuce.5*
mijaita
@nalpa ja jsem to delala tak, jak jsem to videla a to rezali ty korinky. Slupka i stopka to krasne udrzely. Jako fakt, vzdyt to je i videt! :-) Joj to mam radost, tesim az mi sem k tomu das i fotku tvoji a nejen ty, treba se jeste najdou i jini! Mne se ten recept taky moc libi, uz jsem je pekla asi 3x a ted je budu pect ve vetsim mnozstvi jeste a udelam turecky placky, jajajaaaaj, jupi jupi jaaa :-)
alena45
náhodou to vyzerá veľmi dobre, určite vyskúšam.
afataga
ty brdo, toto by som kostla, ale robit to nebudem, v TS pisem preco
cesminaz
@mijaita krasny recept ;-) milujem cibulu,ci uz grilovanu,alebo takto pecenu s masom! Urcite ma jedlo skvelu chut,aj ked rimsky kmin je vec chuti.Neviem ci poznas turecky sucuk-klobasu,tam sa dava rimsky kmin.Ja ju lubim,ale sem do masa by som ju ja osobne nedala,pripadalo bymi ako by som jedla klobasu s cibulou :-)) Ono je to vyborne aj ked do masa das len sol a isot ;-P Alebo je to vyborne,ak namiesto toho kminu das oregano..mnaam ;-) Tie konceky cibul niekto odkroji na oboch stranach a niekto zas len na jednej,to je uz podla zvyku :-) @nalpa ..to P.S. je pre mna,ci pre @mijaitu ?? :-))) Zdravim vas obe ;-P ..krasny vecer prajem!
mijaita
@cesminaz v tom mase neni skoro vubec znat, je v te ryzi. Ja to fakt nasla jako variantu, tureckou, to neni moje idea. Isot je super, to zase ale lidi nemaj. No a oregano, proc ne, konecne cokoliv je do toho masa dobre, proto jsem psala, ze je to velmi variabilni.
Tu klobasu bohuzel neznam, ale maso po kminu nebylo citit a dala jsem do 20 dek cajovou lzicku. On je vic znat ten cely v ryzi. Uz se tesim jak k tomu udelam pide, to mam v malicku, bude chrochtando :-)
mariamka
take cibulove kinder vajce s prekvapenim,, rada asociujem :) to musela byt piplacka s plnenim, nemyslim, ze to budem robit, ale ak by sa dalo, rada si to niekde objednam,, chcem ale ocenit okrem receptu vas krasny servis! tanier aj prestieranie, fotka to len podciarkla
mijaita
@mariamka piplacka? Je to rychlovka, naopak! nelopas cibuli, jen odkrajis konce, maso je smichane hned a uzdibujes a dat do cibulek a zalejes? Tak jestli je tohle piplacka, co jsou pak knedliky, kolace, buchty? :-) Za fotku diky ! :-)
mariamka
to viete, teoria je teoria a prax je prax, nejdem sa rozpisovat :)
nalpa
..nebojte dievcata, je to velmi ale naozaj velmi chutne a ziadna piplacka, naopak..rychlovka!..nakrojit cibulu, vlozit gulicku masa a je to!..pre lepsi obraz :




@cesminaz ,nie nie,,to PS je kamoske..ahooj :)


nalpa
Miso, sranda,,teraz pozeram a tam rezu dokonca z oboch stran :-))
tatranka
Veľmi pekný recept.Ak ho urobím,najviac sa zavďačím manželovi.Cibuľu má veľmi rád v akom-koľvek stave. 5*
mijaita
Ja vim,videla jsem ruzna videa. Takhle jak jsem popsala se mi to zda nejlepsi. Jde to dobre otevrit.
jarunka
Wow, to je teda orginalny recept, toto si urobim len pre seba, cibulu milujem. Ten sirup som niekde videla, pozhanam.
gubics
Vyskúšam, vyzerá na veľmi originálny recept
katka78
Rozhodne vyskúšam, keď natrafím na vhodnú cibuľu!
mijaita
Neslibujte devcata a varte, pecte, jezte, oblizujte se!
katka78
Veru som sa aj oblizla @mijaita ! To je tak dobré! Žiaľ nemám ten sirup z granátových jabĺk, tak som si vymyslela, že dám svoj mirabelkový džem, ten je dosť kyslý. No čo budem hovoriť, paráda! Keď natrafím na ten sirup, vyskúšam aj s ním, dnes to bolo veľmi spontánne varenie bez prípravy, tak som improvizovala. Ďakujem za super inšpiráciu.


methi
Wow baby, toto vyzera super. To by slo aj bez masa s plnkou z pomletych korenenych orechov.
mijaita
@katka78 ano, musíme si umět poradit. A vidíš, možná ani nemusíš granátový sirup shánět. Já ho kupuju, dávám si ho do vody a tu piju. Je kyselkavá a bez cukru a chutná mi. Jsi skvělá že ses do toho pustila! :-)
@methi já nevím, ořechy mám ráda, ale neumím si představit že by držely pohromadě a také, takové kvantum já nemusím. Ale proč bys to nezkusila a třeba přidáš k receptu další invenci a já budu jen ráda
smolhe
Mám v oblibě tureckou kuchyni, ráda vařím něco nového. Recept měl úspěch, i když jsem sirup z granátových jablíček nahradila rajčatovým pyré. Výborné!!! K tomu jsem připravila ramazan pidesi od nazarboncuk a skvělý oběd byl na světě. Příště musím někde sehnat ten granátový sirup...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia