Snehová torta a čokoládový krém Fudge (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Pôvodne som chcela pridať len recept na čokoládový krém, ktorý som objavila na internete a odvtedy patrí medzi moje obľúbené... fotky mi ale v tomto smutnom počasí nevyšli tak, ako som chcela tak prikladám aj snehovú tortu, ktorú som týmto krémom plnila....

Suroviny

Postup

  1. V jednom hrnčeku uvaríme šľahačku alebo plnotučné mlieko, pridáme cukor a varíme za stáleho miešania až sa cukor rozpustí. V druhom hrnčeku si rozpustíme (nad parou) čokoládu a med. Čím kvalitnejšiu čokoládu použijeme tým lepšie.
  2. do rozpustenej čokolády pridáme vlažné mlieko
  3. a stále miešame a miešame a miešame a občas dáme na oheň a miešame a odstavíme a miešame a zase dáme na oheň a tak stále dokola až má krém hustú ale elastickú konzisteniciu. Občas sa mi stane, že musím pridať tabličku čokolády, hlavne vtedy keď robím z mlieka, alebo použijem 42% čokoládu. Najlepšia je 70%. Miešanie mi trvá 10-15 minút, lebo to robím ručne.
  4. potom krém odstavíme úplne z ohňa, pridáme maslo a pár kvapiek vanilkovej esencie, už nevaríme len miešame až je krém krásne hustý a lesklý
  5. má takú karamelovú, štolverkovú konzistenciu a dá sa použiť nielen ako krém ale aj na potretie torty a koláčov
  6. čo mi zostane dám do uzatvárateľnej nádoby a dám do chladničky... vydrží tam aj mesiac, pravda ak mi ju potajme nezje ten môj :-)
  7. a teraz torta... toto je moja úplne prvá snehová a ja som sa nechala inšpirovať receptami uverejnenými tu na Vareche... bielka šľaháme nad parou cca 10 minút, potom pridáme cukor a šľaháme ďalších 10 minút. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu v ktorej sme rozmiešali lyžičku solamylu a už len zamiešame.
  8. snehovú hmotu navŕšime na plech do tvaru kopule, ja som postupovala podľa vzoru @cistinka :-)
  9. a sušíme v rúre na 100°C 60 minút potom rúru vypneme a necháme v zavretej rúre dosušiť až do vychladnutia.... mne tá moja popraskala, ale veď ja to nejako zamaskujem :-)
  10. do "krátera" torty dáme čokoládový krém, ktorý je príjemne horký a pekne ladí so sladkosťou snehovej torty
  11. ozdobíme čerstvým ovocím a snehovými pusinkami...
  12. pukliny zamaskujeme čokoládou, akože vyteká zo stredu a je to :-)
  13. Záver: tento recept som našla ako prvý ešte pred Vianocami, naivne som si myslela, že je to aj jediný spôsob prípravy, potom som si ale dala do vyhľadávača slovo Fudge a zistla, že tento recept má neuveriteľne veľa podôb... s mliekom, bez mlieka, so šľahačkou, s kondenzovaným mliekom, s pridaním orechov, brusníc a čo ja viem čoho všetkého... takže ak máte skúsenosti sem s nimi, tento krém totiž rozhodne stojí za vyskúšanie :-)