Smotanový gratin v tekvici

Ľubomír Galbavý a Zolo Bako
šéfkuchár a majiteľ Restaurant 70 v Ostrove, 15. novembra 2015
Smotanový gratin v tekvici
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Je tisíc spôsobov, ako navariť guláš. Slovensko v nich vyniká už aj preto, že k nám nemeral dlhú cestu; len od susedov za Dunajom. Mali by sme však pamätať na to, Zobraziť celý popisJe tisíc spôsobov, ako navariť guláš. Slovensko v nich vyniká už aj preto, že k nám nemeral dlhú cestu; len od susedov za Dunajom. Mali by sme však pamätať na to, že dobrý guláš si zaslúži aj originálnu, chutnú prílohu.

4
porcie
30 minút
príprava
70 minút
na 200 °C

Suroviny

2 kg
40 g
100 g
0,5 l
20 ml
150 g




Postup

  1. 1

    Tekvicu dobre umyjeme, vyrežeme otvor, kôru zbavíme stopky, a keď je nutné, zarovnáme spodok. Lyžicou vyberieme vnútro, necháme steny hrubé asi 1 cm a nakrájame na kocky. Dužiny by malo byť 600 g, ak to nestačí, vezmeme ešte jednu tekvicu.

  2. 2

    Zázvor očistíme a najemno nasekáme, čili zbavíme jadier a tiež nakrájame. Maslo roztopíme, pridáme nastrúhaný muškátový oriešok a nakrájanú tekvicu, ktorú krátko restujeme, pridáme kečup, zázvor, čili, smotanu a 10 minút povaríme. Nakoniec posolíme a pridáme pomarančový likér.

  3. 3

    Polovicu nalejeme do pripravenej tekvice, pridáme syr (trocha necháme na posypanie tekvice) a zalejeme druhou polovicou.

  4. 4

    Tekvicu vložíme do vhodnej nádoby na pečenie a pečieme asi hodinu pri 200 °C, hotovú tekvicu vyberieme, posypeme syrom a pečieme ešte 10 minút.

Diskusia k receptu

cajca
Hm, ako toto môže chutiť? V komore mám ešte 3 ks hokkaida, varím z nej iba polievku, resp. upeciem, ale toto by som sa bála urobiť, u nás by to určite nik nejedol
kremnicky
... a konzumuje sa to s gulášom ako príloha? (podľa úvodu pred receptom)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia