Slovenské koláčky (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Po dlhšej dobe pridávam recept zo Zlatej knihy kuchárskej z roku 1948. Túto knihu som mala požičanú od kamarátky asi pred rokom, zopár receptov som si odpísala a tento vám ponúkam dnes - s pôvodným názvom :-) Staré recepty sú moja srdcovka, aj keď samozrejme je množstvo receptov, novších, ktoré som si taktiež zamilovala. Ale stále sa vrátim ku klasike, ktoré piekli ešte naše staré mamy.

45
porcií
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv vymiešame do peny bravčovú masť so žĺtkom, citrónovou kôrou, štipkou soli, kryštálovým a vanilkovým cukrom.
  2. Do väčšej misy dáme múku, urobíme jamku, rozmrvíme do nej droždie, zasypeme cukrom, zalejeme mliekom a necháme urobiť kvások.
  3. Keď je kvások hotový, pridáme zmes z bodu 1, postupne prilievame teplé mlieko a miesime cesto.
  4. Miesime dovtedy, kým sa cesto neodliepa od stien misy. Necháme kysnúť pri izbovej teplote asi hodinu.
  5. Medzitým si pripravíme plnky. Začneme makovou, ktorú si pripravíme nasledovne: do misy dáme všetky suché suroviny, prilejeme mlieko a dobre vymiešame.
  6. Orechovú plnku urobíme podobne. Všetky suroviny dáme do misy a dobre vymiešame.
  7. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme asi na 3 mm (ja som vaľkala postupne, viď obrázok - alebo si cesto rozdeľte na dve časti). Nožom alebo v mojom prípade krájačom na pizzu pokrájame na štvorčeky.
  8. Do stredu každého štvorčeka dávame plnku (nešetríme!). Robíme šatôčky tak, že spojíme protiľahlé rohy. Jemne pritlačíme, aby držali pokope.
  9. Na makový kopček som dala aj odkôstkované višne, na každú kôpku jednu, jemne zatlačíme.
  10. Koláčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie v primeraných rozostupoch a necháme ešte asi 20 - 30 minút podkysnúť. Pred pečením ich potrieme vajíčkom s cukrom.
  11. Pečieme pri teplote 190 °C asi 15 až 20 minút do zlata. Po upečení ich ešte horúce potrieme roztopeným maslom a posypeme cukrom.
  12. Po vychladnutí sa do nich môžeme zahryznúť :-) Cesto je mäkkučké, plnky šťavnaté, koláčky nie sú vôbec suché.
  13. A na záver ako zvyčajne, pridávam foto nášho spachtoša :-)