Slovenské fánky fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 5. februára 2015
Slovenské fánky (fotorecept)
Foto: olinecka

Aj takúto dobrotu robím vo fašiangovom období.Sú vynikajúce ,krehké rozplývajú sa na jazyku tak som sa rozhodla napísať,recept.

20 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

350 g
30 g
1 kocka
40 g
180 g
1 dcl
2 ks
podľa seba na dochutenie
 na vysmážanie
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Do hrnčeka dáme mlieko vlažné pridáme 1ML cukor,soľ 1/2 ML ,rozdrobime droždie a necháme vykysnuť.

    Slovenské fánky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetky suroviny dáme na pracovnú dosku ,alebo do väčšej misy a vypracujeme vlačné cesto.

    Slovenské fánky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto necháme nakysnuť pri izbovej teplote.

    Slovenské fánky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po vykysnutí rozvaľkame cesto na hrubku 1,5 cm-2cm ostrôžkou pokrájame na kocky ,ktoré v strede narežeme a pretiahneme jednu stranu cez stred viď.foto.Takto pripravené fánky vysmažime na horúcom oleji do zlatista,hotové posypeme práškovym cukrom,Prajem dobrú chuť!!!!!

    Slovenské fánky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

motyka
tušim, že si ich idem hneď urobiť. Takú si mi urobila chuť, že už vyše hodiny na nich myslím. A predstavujem si ich chuť - ešte teplé. Ale potom ich takmer všetky pojem ja, lebo každý už drží diétu. Ale asi ich idem prekvapiť.
Výborný popis, aj pre začiatočníčky.
sovka62
Aj ja som dnes robila fánky, ale nie z kysnutého cesta, len z hladkej múky, žĺtkov, kyslej smotany, trošky vína a štipky soli. Tie ostávajú suché, nepijú tuk. Kysnuté robievam len šišky.
jozka2
Vyzeraju fantasticke,ale 1 drozde na 350g muky nie je trocha vela?To nie je mastne cesto,ale ako na sisky.
ubka
Pekný výsledok,páči sa mi pretiahnutie cesta,vyzerajú zaujímavo.
gitka61
Fanky mas ozaj krasne,ale podla mna tiez staci polka drozdia.Robievam tiez,ale pridavam aj trocha rumu,aby sa fanky nenapily olejom.*****:-)
evanaaa
Kysnuté fánky som ešte nechutnala, mne sa tie tenké obyčajné zdajú viac originálne, chrumkavé, ale aj tieto by som rada ochutnala a porovnala.
1x slavi
vanilka0147
Su vyborne aj za tri dni...ja som pridala este 2 PL rumu... a chvalila ich aj sestra suseda a deti s manzelom...isli sme na vylet a schrumali po ceste vsetky... mnamky... a dobre ich pocukrujte z oboch stran
cesminaz
Fanky vyskusane :-) su naozaj vyborne,cesto je skvele a chutne! Ja som sice musela dat este 2dcl muky,lebo podla tvojej gramaze som z toho mala priliz riedke cesto s ktorym bolo nemozne pracovat.Ale po pridani cca.2dcl muky,bolo cesto presne dobre :-) Ale ja si z takej malickosti nic nerobim :-) to je iste tym,ze mame rozdielne muky.Takze este raz vdaka za skvely receptik,urcite ich budem robit znova ;-P

haji
Ó jéé!! @olinecka úžasné fánky!! Už pomalu čtyřicet let děláme fánky - u nás "milostě" s droždím, podobné jako Vy! Jen dáváme šlehačku tekutou, máslo ne - takže tuk je jistě dodržen. Recept nemám při ruce, ale je hodně podobný. Chce to teplo i při smažení, bo jinak tuk moc pění. Pro kvalitnější smažení dáváme nakrájenou mrkev na kolečka /vysušenou v ubrousku, bo voda prská/. Chuťově se nic nezmění, ale tuk se nepřepaluje. Poslední poznámka - smažíme na Ceresu:  www.ceressoft.cz
Nepřepaluje se tak a má neutrální chuť. Smažíme na něm všechno - spokojenost.
haji
Ještě poznámka o mouce : konkrétně u receptu na milostě - fánky s kvasnicemi si pamatuji, že je na ně potřeba mouka hladká T650 - tedy mouka hladká obyčejná. Dnes se o T650 mluví jako o mouce chlebové... Nejen časy se mění.
haji
@evanaaa - zkuste vyválet část tohoto těsta na víc tenko - fánky budou chrumkavé jedna báseň, jen pozor, jsou rychleji usmažené - aby nebyly "africké"! U nás jsou v oblibě oba způsoby - pampúšikové i chrumkavé! Dobrou chuť!
smejkad
pridavam sa, aj ja som ich prave dorobila, hamizna na sladke, rovno z dvoch davok :-)))
tiez som musela pridat celkom dost muky, ale krajala som ich cca vo velkosti sisky a oni su teraz obrovskeeee :-))))
jedna cez cely tanier :-)))))
a fantasticke :-)
zoji
Lopata@Motyka (5.2.2015 15:02)

Vyzerajú dobre. Idem vysúšať.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia