Cestoviny s kapustou

Slovenská klasika - trojboj (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Kto by nepoznal starú dobrú klasiku jedla. Kapusta - zemiaky - cestovina. Ja občas požívam aj čerstvú kapustu, hlavne v tomto období. Vonku padá vytúžený zlatý dážď po toľkých suchých a slnečných dňoch. Kapusta mladá čerstva na roli, tak sme dostali chuť na takúto dobrotu.

8 - 10
porcií
5 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cibuľu očistíme a pokrájame na hrubšie kusy, tak isto aj slaninu. Do hrnca dáme masť zohriať a potom cibuľu so slaninou dobre osmažíme do červena. Hrniec necháme otvorený, nech sa voda vyparí a ostane len tuk. Toto trvá asi 15 minút.
  2. Za túto dobu si pokrájame kapustu, podľa uváženia. Keď ju pokrájate na tenko bude skôr udusená. Ja ju dávam na 2cm kocky mám rád keď je na väčšie kusy, no potom sa dlhšie dusí. Pridáme rascu a kto chce dá i vegetu. Dáme pokrievku a dusíme do mäkka, potom ostane hnedastá. Počas toho miešame nech sa neprilepí na dno hrnca. To trvá asi pol hodinu. Osolíme počas dusenia (priměřene).
  3. Počas dusenia kapusty si uvaríme vo vode zemiaky, ktoré nakrájame na 1,5 - 2 cm kocky. Tak isto aj cestovinu, ktorú si dáte podľa vlastného uváženia. Ja používam hrubé slíže. Ľahko sa krájajú a potom ich ak cítim v ústach pri jedení. Cele jedlo je veľkosťou zhodné.
  4. Keď je už kapusta hotová dáme do nej zemiaky a slíže odkvápané od vody. Všetko to premiešame a na sporáku podusíme ešte asi päť minút.
  5. Odložíme zo sporáku a necháme spolu chvíľu postať a ešte pár krát premiešame.
  6. Môžme si nakladať. Kto má rád kyslé môže pridať na tanier k tomu čalamádu. Neviem prečo, ale toto jedlo sa veľmi rýchlo zje, hoci ho aj viac urobím.