Kapustnica
Kapustnica

Slovenská kapustnica

hame - fotkahame, 21. decembra 2018. Komerčný recept.
8
porcií

Suroviny

1280 g
1,2 kg
2 ks papriková
100 g
100 g
1 ks
3 strúčiky
4 guličky
4 guličky
2
2 KL
300 ml
2 PL
70 g




Postup

  1. 1

    Sušené huby namočíme do vody. Údené rebrá nasekáme na menšie časti, dáme do väčšieho hrnca s vodou (tak aby boli ponorené) a privedieme do varu. Potom znížime plameň a varíme 20 minút.

  2. 2

    Kapustu zlejeme (nálev nevylievame), vyžmýkame a pridáme k rebrám. Potom pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, nožičky klobásy vcelku (aby sa počas varenia nevysušili) a sušené slivky. Namočené huby zlejeme a pridáme do polievky. Do sitka na korenie vložíme guličky čierneho a nového korenia, bobkové listy a ponoríme do polievky. Varíme zhruba 2 hodiny.

  3. 3

    Údené rebrá a klobásu vyberieme a necháme vychladnúť. Vyberieme aj korenia. Smotanu zmiešame s múkou a zmesou zahustíme polievku. Dochutíme paprikou, soľou a korením podľa chuti. Pridáme aj nálev z kapusty a krátko povaríme.

  4. 4

    Klobásu nakrájame na kolieska a mäso z rebier dáme naspäť do polievky. Podávame s lyžičkou smotany.

Diskusia k receptu

evanaaa
Každá jedna, ktorú si niektorý Slovák uvarí, je slovenská....ja ju robím úplne ináč, je to skôr vianočná kapusta, ako kapustová polievka, a smotanu nedávam vôbec, jedine do segedínskeho. Aj postup mám úplne iný......
bubaya
@Zinnajdha (22.12.2018 06:41)

Toto je liptovská luteránska kapustnica, takto ju varili moje staré matere z Liptova, môj otec aj richtár a ako ju ja poznám takmer 60 rokov. Miesto rebier môže byť kus údeného. My robíme ale nakoniec zápražku, nemáme radi múku v smotane.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia