Slovenská baklava

bonpari - fotkabonpari, 27. februára 2011
Slovenská baklava
Foto: bonpari

Milujem Grécko a všetky ich sladkosti a koláčiky. Hneď ako som sa odtiaľ vrátila prvýkrát, naučila som sa robiť baklavu, jeden z ich tradičných Zobraziť celý popisMilujem Grécko a všetky ich sladkosti a koláčiky. Hneď ako som sa odtiaľ vrátila prvýkrát, naučila som sa robiť baklavu, jeden z ich tradičných koláčov. Nie je síce pravá, pretože filo cesto sa u nás ťažko zháňa a tiež sa mi nechcelo babrať so špeciálnym sirupom a tak som si to zjednodušila a poslovenčila. No chuť je takmer dokonalá. Prvýkrát som to robila z kupovaného lístkového cesta, z ktorého som vaľkala 24 tenkých plátov asi hodinu a išlo ma poraziť, preto sa oplatí kúpiť pláty na štrúdľu.

Suroviny

24 (500) plátov (g)
250 g
60 g
1 polievková lyžica
1
175 g
90 ml
2 polievkové lyžice




Postup

  1. 1

    Orechy nasekáme na menšie kúsky, ale nemelieme! Zmiešame ich s oboma cukrami a škoricou. Maslo dáme roztopiť, pretože ho budeme potrebovať na potieranie.

  2. 2

    Plech vymastíme maslom a položíme prvý plát cesta. Každý jeden plát potierame maslom. Po 6 vrstve cesta posypeme nahrubo 1/3 orechovou zmesou. A postup opakujeme až kým neminieme všetky orechy i pláty. Pred pečením je dôležité, aby sa koláč narezal aspoň do polovice hĺbky na trojuholníky. Inak by sa po upečení nedal dobre krájať a drobil by sa.

  3. 3

    Pečieme asi 15 minút pri teplote 180 °C, kým nie je chrumkavá a zlatohnedá. Zatiaľ si ohrejeme med s citrónovou šťavou tak, aby sa dal liať. Horúci med nalejeme na práve z rúry vytiahnutú baklavu. Takto necháme úplne vychladnúť a vychladnutý koláč dokrájame podľa rozkrájaných trojuholníkov.

    Slovenská baklava - obrázok 3

Diskusia k receptu

baculata
Uprimne dakujem za tento recept, už som skušala baklavu podla iného receptu, tento sa mi pozdáva, len ešte zlepsovák na sekanie orechov. Tlkla som ich masovým kladivkom cez mikroten, ako to robíte Vy?
bejaja
@baculata , ja ak chcem nasekať orechy, robím to ponorným mixérom, záleží ako hrubo ich chceš nasekať, keď ich budeš mixovať iba chvíľu budú hrubšie a čím dlhšie, tak sú jemnejšie, vyskúšaj a uvidíš. Je to určite rýchlejšie ako kladivkom na vyklepávanie mäsa.
@bonpari pekný receptík, ukladám si ho.
celeblith
@baculata ja ich ako otrok sekam rucne, ostrym zubkovanym nozom na doske...orechy lietajuuu vsade okolo, este ze mame ekologicky vysavac (pes) ktory pozbera kazdu omrvinku :)
bonpari
ja ich tiez sekam rucne a kym vyzeraju ako chcem ma pomaly prechádza aj chuť na baklavu. ale napad s ponornym mixerom sa mi paci, nabuduce skusim tak.
lyali
Už teraz sa teším na dokonalú poslovenčenú chuť! KK :-)
kuchticka
Dobre si to vymyslela s tou baklavou. Tiez ju mam velmi rada. Ja som piekla s pravych filo-platov, ale nepodarila sa mi tak pekne ako tebe. Si sikovna.
verula
mnam milujemm baklavu a aj ked som ju este sama nerobila jedla som z nej viacero variant, turci ju robia s orechami alebo pisataciami ....mnam ....... no u nas v nemecku je moznost baklavu si zakupit v tureckych obchodikoch tak mnam ..ale recept si ulozim dik
ailuj82
už dávnejšie som sa pozerala v časopise na podobný recept, ale nejak som naň pozabudla. Tento určite vyskúšam lebo orechy ľúbime. Ďakujem, ukladám do vynovenej KK :)
ginuska
ja robím podobne, z lístkového cesta, ktoré vaľkám ako blázon, vyskúšam so štrúdľovým ako píšeš, dobrý nápad. Ja ale dávam asi 400gr posekaných orechov. Sekám ich v mixéri. Milujem baklavu
sovka62
Jáj, baklavu môžem, len musím počkať na novú úrodu orechov, zo starých mám už len medzi prsty.
catherine23
receptík vyzerá super, určite niekedy vyskúšam. A k tým orechom: ja to robím tak, že si dám orechy do sáčku, zaviažem a povalkám ich valčekom na cesto a vuala, orechy sú posekané:-)
evanaaa
Aach, keby som len toto mohla, hneď si urobím, to je to, čo som vždy chcela ochutnať, aj pár receptov mám, niekde sa dáva ale menej tých plátov cesta, inde len prvá vrstva viac a potom ich ide menej, niekde sa zasa uvarí cukrový sirup na poliatie, ale mne by bolo jedno, len nech je sladká.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia