Slivkový topping
Slivkový topping

Slivkový topping fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 24. augusta 2018
Slivkový topping (fotorecept)
Foto: kimlo

Tento recept mám od svojej priateľky, dobrý nápad ako zužitkovať nadúrodu sliviek, aj keď všetci dobre vieme, že najlepší spôsob je dať ich do Zobraziť celý popisTento recept mám od svojej priateľky, dobrý nápad ako zužitkovať nadúrodu sliviek, aj keď všetci dobre vieme, že najlepší spôsob je dať ich do súdka... Takže ak sú už súdky plné, môžeme si pripraviť aj túto dobrotu. Nie je to džem, ani lekvár, ale je to výborné na jogurt, puding alebo lievance. Uplatnenie si každý nájde sám.

20 minút
príprava
30 minút
na 100 °C

Suroviny

1500 g čerstvé vykôstkované
600 g
1 KL




Postup

  1. 1

    Vykôstkované slivky zasypeme cukrom a škoricou, premiešame a dame do druhého dňa do chladničky.

    Slivkový topping (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň ich presypeme do hrnca a dame na sporák.

    Slivkový topping (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na miernom ohni zohrejeme a pozvoľna za občasného premiešania varíme do mäkka, mne to trvalo asi 30 minút. Už vtedy nám krásne zavoní celý byt slivkami a škoricou... V polovici varenia pridáme citrónovú šťavu podľa chuti, párkrát prejdeme tyčovým mixérom, nerozmixujeme však na kašu, chceme aby tam boli kúsky ovocia. Vôbec nevadí, že je to riedke, je to topping.

    Slivkový topping (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ešte horúce naplníme do menších pohárov, uzatvoríme a obrátime na 5 minút hore dnom. Potom vrátime do pôvodnej polohy a necháme vychladnúť.

    Slivkový topping (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

dvorka
Už tretí deň robím niečo podobné. Zasypem slivky cukrom, nechám ich 24 hodín odšťavovať. Na druhý deň nechám prejsť varom, opatrne zlejem šťavu a tú precedím cez plátno na skvelý sirup. Ostatnú masu dám do pohárov a zasterilizujem. Bude na koláče. Povedala som si že tento rok lekvár nerobím. A samozrejme, slivky sú aj v súdkoch :)
bubaya
To si krásne navaril a zavaril. Slivky ja môžem v akejkoľvek podobe, a čím vyššia koncentrácia, tým lepšie. V Rakúsku dávajú takéto ku Kaiserschmarrn, a to je taká dobrota, až sa mi z toho hrče za ušami robia. Škoda, že si ma včera neinšpiroval, slivky už sú v povidlách.
kvakac
Toto mám aj ja rád. Robím čosi podobne, len pred koncom varenia tam cvrknem rum. Potom to dám k palacinkám a hneď sú gule za ušami. Dobre si to navaril .
radost
Moji starí rodičia to volali kobliha-varili v kotli na dvore lekvár-a odobrali do pohárov ešte riedky s kúskami sliviek-netyčovali-nemali-nepoznali...
pred 2 týždňami sme tak v kotli varili i my-ich vnúčatá-rodinná udalosť..
teraz mám práve zasypané slivky cukrom na sporáku- taký redší lekvár-by sa dal ľahko rozotierať na mrežovník medový s lekvárom-napríklad..
aj staršie kuchárske knihy uvádzajú pod názvom klevel-rozvarok..
mám rada tieto staré postupy...spôsoby...
1x kimlo
motyka
Výborný recept. Ďaleko menej práce, ako s lekvárom. Doma sa toto dá v mnohom využiť. Tohto roku už nie - sú v súdku, ale ukladám na budúci rok. KK.
1x kimlo
kimlo
Ďakujem Vám všetkým za komenty, ja som to robil prvý krát takže ešte uvidím aké to bude, ochutnávka priamo z hrnca dopadla skvele. :-)
1x haji
kimlo
@Bubaya (24.8.2018 15:40)
Toto jedlo si pamätám z detstva, mamka to robievala a u nás sa tomu hovorilo šmorn, býval k tomu slivkový kompót. Ja síce niesom zástanca sladkých jedál ale toto bolo dobré.
1x bubaya
siisa
Toto robievam z rôzneho ovocia hlavne na lievance. Výborný nápad to takto zavariť :)
1x kimlo
pilcik
Zrovna som rozmýšľal čo so slivkami, už viem. Vďaka za recept, prišiel ako na zavolanie.
1x finczi
daniela15
Slivky uz odlezali v cukre, idem povarit. Tesim sa, ze zase nieco nove vyskusam. Urcite to bude fajn, ked tak dobre vonaju. ☺
1x kimlo
haji
Dnes uvařeno, dělala jsem z poloviční dávky - bo slivky šly do sudu - brácha mi jich pár přinesl v pytlíčku, s těžkým srdcem.... Pár dalších je doplnilo, stěží mi vyšlo 750 g. Dodala jsem necelé dvě deci šťávy z modrých hroznů, napadlo mě to sfúzovat. Vyšlo mi 2,5 malé skleničky. Mno, o to bude toping vzácnější. Dávám na dno a do víček pár kapek rumu, všude vůně! Barva mi vyšla nádherná, trochu víc jsem rozmixovala, mám raději menší kousky. Výborný recept! Co po tom, když to sudování je u nás priorita. Díky za receptík - vyhrál dilemu, do čeho "zlaté" slivky vložit.
farbuska
Dnes som urobila z malej dávky. Vôňa v kuchyni ako na Vianoce, chuť vynikajúca. Použitie mnohoraké. Zajtra urobím z väčšej dávky slivák. Vďaka za skvelú inšpiráciu.
2x haji a kimlo




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia