Slivkový osúch a makom (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
Na osúch som vždy dávala mak zmiešaný s cukrom. Dnes som mak na osúch varila.
Osúch je šťavnatejší.
Postup
- Odvážila som si 400 g hladkej múky. Pridala som k nej štipku soli, preosiala som ju s 2 pl cukru. Z 250 ml mlieka, 1 čl cukru a 21 g droždia som spravila kvások. Vykysnutý kvások som dala k múke, pridala som 90 ml oleja,
- cesto som trochu pomiešala, nechala som ho stáť. Išla som si odtrhnúť do záhrady slivky.
- Asi po 10 minútach som ho dobre vypracovala, kým nerobilo cesto bublinky.
- Slivky som si umyla, nechala okvapkať.
- Dala som si zohriať 100 ml mlieka s cukrom. Cukru si dá každý podľa seba, ako chce mať koláč sladký.
- Keď sa cukor rozpustil, pridala som mak. Chvíľočku som ho povarila. Nakoniec som dala škoricový cukor.
- Plech s nízkym okrajom som natrela olejom. Plech má rozmer 33 x 41 cm.
- Vykysnuté cesto som naolejovanými rukami roztiahla na plech. Na cesto som husto vedľa seba uložila rozpolené vykôstkové slivky. Na vrch som dala lyžicou mak. Kraje som trochu potrela olejom.
- Koláč som piekla na 180 °C asi 25 minút. Každá rúra inak pečie.
- Na osúch som mala veľkú chuť. Ešte horúci som ho krájala:-)
- Pohľad na moje muškáty.
- Za starostlivosť sa mi takto odmeňujú.
- Tak ako nám, ani kvetom toho veľké teplo nerobí dobre.