Slivkový osúch a makom (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Na osúch som vždy dávala mak zmiešaný s cukrom. Dnes som mak na osúch varila. Osúch je šťavnatejší.

25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Odvážila som si 400 g hladkej múky. Pridala som k nej štipku soli, preosiala som ju s 2 pl cukru. Z 250 ml mlieka, 1 čl cukru a 21 g droždia som spravila kvások. Vykysnutý kvások som dala k múke, pridala som 90 ml oleja,
  2. cesto som trochu pomiešala, nechala som ho stáť. Išla som si odtrhnúť do záhrady slivky.
  3. Asi po 10 minútach som ho dobre vypracovala, kým nerobilo cesto bublinky.
  4. Slivky som si umyla, nechala okvapkať.
  5. Dala som si zohriať 100 ml mlieka s cukrom. Cukru si dá každý podľa seba, ako chce mať koláč sladký.
  6. Keď sa cukor rozpustil, pridala som mak. Chvíľočku som ho povarila. Nakoniec som dala škoricový cukor.
  7. Plech s nízkym okrajom som natrela olejom. Plech má rozmer 33 x 41 cm.
  8. Vykysnuté cesto som naolejovanými rukami roztiahla na plech. Na cesto som husto vedľa seba uložila rozpolené vykôstkové slivky. Na vrch som dala lyžicou mak. Kraje som trochu potrela olejom.
  9. Koláč som piekla na 180 °C asi 25 minút. Každá rúra inak pečie.
  10. Na osúch som mala veľkú chuť. Ešte horúci som ho krájala:-)
  11. Pohľad na moje muškáty.
  12. Za starostlivosť sa mi takto odmeňujú.
  13. Tak ako nám, ani kvetom toho veľké teplo nerobí dobre.