Slivkový osúch a makom fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 10. augusta 2015
Slivkový osúch a makom (fotorecept)
Foto: babkamt

Na osúch som vždy dávala mak zmiešaný s cukrom. Dnes som mak na osúch varila. Osúch je šťavnatejší.

25 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
250 ml
2 PL
21 g
štipka
90 ml
Na makovú posýpku:
100 g
100 ml




Postup

  1. 1

    Odvážila som si 400 g hladkej múky. Pridala som k nej štipku soli, preosiala som ju s 2 pl cukru. Z 250 ml mlieka, 1 čl cukru a 21 g droždia som spravila kvások. Vykysnutý kvások som dala k múke, pridala som 90 ml oleja,

    Slivkový osúch a makom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    cesto som trochu pomiešala, nechala som ho stáť. Išla som si odtrhnúť do záhrady slivky.

    Slivkový osúch a makom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Asi po 10 minútach som ho dobre vypracovala, kým nerobilo cesto bublinky.

    Slivkový osúch a makom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Slivky som si umyla, nechala okvapkať.

    Slivkový osúch a makom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dala som si zohriať 100 ml mlieka s cukrom. Cukru si dá každý podľa seba, ako chce mať koláč sladký.

    Slivkový osúch a makom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď sa cukor rozpustil, pridala som mak. Chvíľočku som ho povarila. Nakoniec som dala škoricový cukor.

    Slivkový osúch a makom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Plech s nízkym okrajom som natrela olejom. Plech má rozmer 33 x 41 cm.

    Slivkový osúch a makom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vykysnuté cesto som naolejovanými rukami roztiahla na plech. Na cesto som husto vedľa seba uložila rozpolené vykôstkové slivky. Na vrch som dala lyžicou mak. Kraje som trochu potrela olejom.

    Slivkový osúch a makom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Koláč som piekla na 180 °C asi 25 minút. Každá rúra inak pečie.

    Slivkový osúch a makom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na osúch som mala veľkú chuť. Ešte horúci som ho krájala:-)

    Slivkový osúch a makom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pohľad na moje muškáty.

    Slivkový osúch a makom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Za starostlivosť sa mi takto odmeňujú.

    Slivkový osúch a makom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Tak ako nám, ani kvetom toho veľké teplo nerobí dobre.

    Slivkový osúch a makom (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

babkamt
@kukulienka však to poznáš. Celý môj denný režim riadi počasie. Ak chcem niečo v záhrade spraviť, tak idem skoro ráno. A večer, keď sa trochu ochladí zas polievam. No a cez deň sa snažím byť v dome. Namiesto do bazéna, sa iks krát chodím sprchovať, aby som sa ochladila.
buchtabuchta
Toto by ma nikdy nenapadlo, dať na slivky mak. A pritom je to úplne najlepšia chuťová kombinácia. Upečiem, ja dám ešte posýpku na vrch, nech to chrumká. Vďaka za krásny recept a kvietky. 5 hviezd a KK samozrejme.
lailuska
Páči sa mi, ako zverejňuješ zároveň recept, obrátky z jeho prípravy a postupu, plus kvetinky. Pekné, vďaka.
babkamt
@terinka55 ďakujem za pochvalu:-) @buchtabuchta k slivkám mak pasuje, vyskúšaj. Vidíš, to ma ešte nenapadlo dať na mak posýpku:-) @lailuska keď si pozrieš moje prvé recepty a porovnáš ich s tými, čo pridávam teraz....Nevedela som písať na pc, nevedela som fotiť, pridávať fotky. Vareche vďačím za veľa. Nielen ,že mi pomohla s prácou na pc, ale som sa tu aj veľa priučila. Osvojila som si rôzne finty na uľahčenie varenia, stretla som tu kopu ústretových ľudí, čo mi vedeli pomôcť bez toho, aby sa mne nevedomej posmievali. Preto sem rada chodím. Ďakujem za milé slová.
jozka2
Ja som davala posypku z vl.orechov,hlavne na borovkovy kolac,ale tato tvoja verzia s makom musi byt vynikajuca.5*
bozulka
To sa niekto má...zarobí cesto a než vykysne odtrhne v záhrade slivky...trošku závidím.Koláč máš pekný a mak so slivkami je výborný !!!
sovka62
Na zjedenie! Veľmi sa mi páči. V toto leto som už slivkovo-makový piekla, ale mak som dala suchý. Odvďačil sa mi tým, že sa z koláčov miestami sypal, potvora! Takže uvariť ho považujem za výborný nápad, nabudúce to skúsim aj ja.
staja
Výborný koláč, práve nám zrejú tie veľké slivky, tak som ho robila v nedeľu. Makom som tiež len posypala, ale asi som ho dala o čosi menej, lebo mne sa nesypal a ešte som ho tiež prekryla posýpkou.
radost
verím-že chutný..ja som kdesi čítala-i vyskúšala dať mak pod slivky..mak nasiakne slivkovou šťavou..nie je suchý..
kombinácia mak+slivky je výborná..
veru-všetko trpí pod slnkom toto leto..aj moje kvietky..polievanie im veľmi nepomáha..ale-aspoň prežijú..dúfam..ked vidím tie ovisnuté hlavičky a listy..je mi ich ľúto..ako seba..a tak to vraj bude celý mesiac..
:-)
izabella929
slivky a mak sa kamarátia a pokiaľ sú niekde spolu dokážu vyčariť skvelú chuť...hoc aj v posúchu...)
babkamt
@jozka tiež občas posýpam koláč nasekanými orechmi. Potvrdzujem, že je to výborné. Dobrá je aj tvoja kombinácia. Myslím si, že mak sa k slivkám hodí. Ďakujem za komentár a hodnotenie. @bozulka mať záhradu pri dome je výhoda. Môžeš si odtrhnúť ovocie, ktoré práve dozrieva. @sovka62 teší ma, že vyskúšaš koláč s vareným makom. Doteraz som tiež slivky posypala s makom zmiešaným s cukrom.
@staja ja som zase ešte nikdy nedávala posýpku na mak. Musím skúsiť:-) @radost mám rada , že v komentároch sa vždy dozviem niečo nové. Ešte ma nikdy nenapadlo dávať mak pod slivky. Mám zafixovaný opačný postup:-) Šťava zo sliviek určite zvlhčí mak. Ďalší dobrý nápad:-) Aj moje muškáty a fuksie trpia týmto teplom. Nepomáha zalievanie ani hnojenie. Je vidieť, že sú listy spálené od slnka. Vraj má byť celý august takto teplo. @mariaklara tvoj slivkový koláč sa mi páči. Tiež som mala cesto tenké. Rovnakým spôsobom som ukladala slivky ako ty. Rozpolené som na vrchu trochu narezala. Niekedy spravím len s mrveničkou. Ďakujem za link. @izabella929 slivky a mak sú vďačná kombinácia. Celé leto pečiem z ovocia, ktoré práve dozrieva:-)
babidka
Takuto kombinaciu milujem :-) Nase slivky este nie su zrele ale coskoro budu a potom ... :-)
babkamt
@babidka je to chutná kombinácia. V tomto teple ti slivky rýchlo dozrejú. Potom si na takomto pochutnáš aj ty. Ďakujem za komentár.
1x albina
kytka
Kynuté švestkové koláče sypané mákem s cukrem voláme vohrnouše,protože se do pekáče formují jako hranaté.Před pečením se omastí domácím vepřovým sádlem.Takto pečené však znám pouze ze své rodiny,pekla je babka i mamina v kraji pod hradem Karlštejnem.
Teďuž na ně mohu jen vzpomínat,mívali jsme je v pátek s bramborovou polévkou ale v sezoně je peču i své rodině.Děkuji za trochu jiný recept.
babkamt
@kytka slivkový kysnutý koláč sa v každej rodine pečie inak. Ďakujem za milé spomienky na babičku a mamu. Omastíš len kraje, alebo celé cesto na plechu a potom ukladáš slivky?
kytka
Koláče po naplnění pokapám rozpuštěným domácím sádlem.Zítra se na ně chystám,máme s "babami" rande v Sokole.Bohužel jsem technický antitalent,takže foto dát na internet neumím.Syn mě slíbil.že mě to naučí. Ráda vařím,mám celou škálu receptů,ale nejsem si jistá zda by o ně byl zájem.Vaše recepty mám moc ráda,už jsem jich několik uvařila.Hezký den Slovensko.
kytka
Koláče po naplnění pokapám rozpuštěným domácím sádlem.Zítra se na ně chystám,máme s "babami" rande v Sokole.Bohužel jsem technický antitalent,takže foto dát na internet neumím.Syn mě slíbil.že mě to naučí. Ráda vařím,mám celou škálu receptů,ale nejsem si jistá zda by o ně byl zájem.Vaše recepty mám moc ráda,už jsem jich několik uvařila.Hezký den Slovensko.
babkamt
@kytka ja som dôkaz toho, že aj technický antitalent sa dokáže naučiť stiahnuť fotky, upraviť ich. No doteraz ich neviem vložiť do komentára. Tiež ma to naučil syn. Ak ti môžem poradiť, všetky postupy si zo začiatku zapíš. Kým som si ich nezapísala, stále som bola odkázaná na syna. Myslela som si, že po ukázaní postupu už všetko viem. Syn odišiel a ja som to už samozrejme nevedela:-) Už dávno nepotrebujem zápisky , no veľmi mi pomohli. Držím ti palce, teším sa na tvoje recepty. Pekný deň ti prajem-
@frezia áno, je to jeden výborný koláč. Aj včera som ho robila na najväčší plech, čo mám doma. Tvoj je aj s posýpkou ,vylepšenou orechmi. Máš ho veľmi pekný. Ďakujem za link.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia