Slivkový lekvár fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 11. septembra 2014
Slivkový lekvár (fotorecept)
Foto: babkamt

V piatok si bola švagriná obrať bystrické slivky na lekvár. Vraj je z týchto sliviek najlepší. Manžel mi sľúbil, že Zobraziť celý popisV piatok si bola švagriná obrať bystrické slivky na lekvár. Vraj je z týchto sliviek najlepší. Manžel mi sľúbil, že mi na druhý deň oberie slivky na lekvár. Po troch dňoch čakania som si obrala sama:-)

Suroviny

7,5 kg
750 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Musím priznať, že mi manžel sám od seba pomohol umyť a vykôstkovať slivky. Odvážila som ich. Bolo ich 7,5 kg.

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po tej ťažkej práci sedel a pozoroval ma ako som slivky mlela:-)

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Teplomer vonku ukazoval 31 stupňov. Manželovi som dala obed. Išiel si ľahnúť, aby mi v kuchyni nezavadzal.

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takže teraz sa už v kľude môžem venovať vareniu sliviek. Slivky som začala variť o pol druhej.

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dala som ich do najväčšieho kastróla, čo doma mám. Než som do neho vložila pomleté slivky, hrniec som poliala 2 pl octu, aby sa mi nepripaľovali.

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Varila som ich do piatej. Prišiel syn, tak som si spravila prestávku na kávu.

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Oheň som vypla, aby sa mi slivky trochu ochladili.

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom som z nich odoberala do menšieho hrnca a ponorným mixérom som ich mixovala.

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rozmixované slivky sa mi už zmestili do menšieho hrnca. Priviedla som ich k varu a stále miešala. Postupne som pridala 750 g cukru tak, aby sa neprerušilo vrenie.

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Slivky mi síce neprihoreli, no oprskanú som mala hádam celú kuchyňu:-) Lekvár som varila ešte dovtedy, kým sa asi tretina z neho neodparila. Na tanierik som dala trochu lekváru sledovala som jeho hustotu.

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pripravila som si rum a škoricu. Tie som pridala až na záver. Škorice som dala za 1 čl a 100 ml rumu. Stále som ochutnávala lekvár. Kuchyňa krásne voňala po slivkách.

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Lekvár som naplnila do pripravených fliaš, zatvorila a dala do suchého dunstu. V deke som ich nechala vychladnúť. Na vychladnuté poháre som nalepila štítky s dátumom a šup s nimi do špajze. V zime môžem do zbláznenia piecť buchty plnené lekvárom, tie má vnučka rada.

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Zostalo aj niečo na koštovku. Je trištvrte na deväť a ja končím prácu v kuchyni. Hurá do sprchy.

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

jujoska
klobuk dole pred vsetkymi trpezlivymi zenickami, ktore si daju robotu s takymto lekvarom. Musi byt uzasny. Este ze mas muzicka, ktory ti pomoze :-D Inak to poznam, co moze odlozit na zajtra, nebude predsa robit dnes, no nie? Zlaty, mal vycitky svedomia, tak aspon tie slivky umyl a vykostkoval :-D
zolik
Super sprievodne slovo. Co nemusis urobit dnes rano, odloz na zajtra vecer a mas dva dni volna!
1x radost
sovka62
Ta ma ale richtuješ! Už mám oslintaný podbradok, to sa tuším nedá vydržať. Na našich stromoch máme hádam zo dvadsať sliviek, nie kíl, kusov. Takže lekvár niet z čoho variť, márna sláva, ak niet včiel, niet ani úrody.
dvorka
Tiež varievam lekváre, džemy a podobné "prskaniny" a preto používam na hrnce sitko proti prskaniu. Pekne sa cez neho odparuje tekutina a oprskané mám len sitko.
denyany
Slivkový lekvár je fantastický a ty si si to teda pri jeho príprave užila. Ale máš do čoho celú zimu chodiť.:-) U nás tiež sliviek niet, takže len takto slintám a vybavujem si tú vôňu, keď babka varila lekvár v kotlíku na dvore...
radost
vdaka vode zhora-slivky mali moníliu..popadali postupne..jablká sú pekné ,veľké..no hnijú a množstvo denne na zemi..orechy sú drobné..málo záhradkárskej radosti tento rok máme..
mne chutí viac lekvár z durandzií..len je s ním viac práce-najskôr rozvariť..prepasírovať..ale je sladší..vlani sme varili v kotli na dvore..teraz ani na sporáku sa nebude..aspoň gule uvarím../dúfam/...:-)
babkamt
@jujoska keby sa sám nebol ponúkol, že mi ich oberie, tak by som nečakala. Aspoň pri odkôstkovaní pomohol. Včera bol konečne u klinickej farmatologičky. Berie mnoho liekov - 26 - tak hádam mu bude lepšie, ak mu z nich niektoré vysadí.Lekárka pri zbežnom nahliadnutí povedala, že 2 berie rovnaké. Možno ich bude aj viac s podobnými účinkami a chlap sa preto necíti dobre.
babkamt
@zolik vidíš, tohoto by som sa mala držať. Dva dni voľna po sebe si neviem zariadiť, hoci som doma:-)
@sovka62 u nás bolo trochu sliviek , no nie ako zvyčajne. Stihla som z nich aj zavariť. Celkovo som spokojná s tohoročnou úrodou v záhrade. No tiež sa mi vo všetkom nedarí. Petržlen som sadila 3 krát, nestojí za veľa. Nevyšli mi tento rok ani uhorky. Zasadila som zopár balíčkov, no vyšlo mi len 5 koreňov. Zavarila som pár fliaš uhoriek, čo mi dala švagrinka. Predstav si, že sa nám zbláznili jahody. Teraz kvitnú a sú na nich už aj dozreté plody. To sa mi ešte nestalo.
babkamt
@dvorka vidíš, to je dobrý nápad. To sitko nám vo výbave. Určite si spomeniem na tvoju radu, pri budúcom varení lekváru. Tento rok už žiadny variť nebudem, hoci malinový by som ešte mala z čoho spraviť.
@denyany pri varení v kotlíku bola zábava. Pri miešaní sa striedala celá rodina.Veru, budem mať čo vyťahovať v zime.
babkamt
@radost tiež nám veľa sliviek popadalo. Chorobu nemali žiadnu. Boli tu vetry. Jablká nám tiež padajú. Dnes som z nich chcela spraviť jablčný ocot, no v daždi sa mi nechce ísť do záhrady.Predvčerom som obrala orechy. Mala by si vidieť moje ruky. Už asi 10 dní som nazbierala za vedro, čo samé opadali. Ale tiež sa medzi nimi nájde občas aj malý orech. Ostatné sú pekné veľké. Máme jeden neskorý broskyňový strom. Chcela som z nich ešte jednu várku zavariť. No osy ma predbehli a v tom teple hnili. Takže nula bodov.Muž mi vravel, že sú na strome ešte bystričky na guľky. No neviem, či vydržia, kým sa počasie zlepší a prestane pršať. Nezostalo ti lekváru z minulého roka, keď si varila v kotli?
1x radost
radost
áno..zostalo..dnes si muž odkrojil kúsok a žul ako cukríky-dobrota..taký usušený lekvár..ked ho potrebujem-musím s vodou rozvárať..:-)
nuž-rozdielna poloha..ty na juhu..ja severnejšie..tak aj výsledky na ovocí sa odrazia..od pol júla sa leto menilo na jeseň..jeseň mám rada=ked je teplá,slnečná..no druhý mesiac viac prší ako slniečko svieti..čo už..
babka pozdravuje babku..:-)
a-struky..karfiol so strúhankou robievame..jednoduchá dobrota..
babkamt
Už druhý deň stále vytrvalo prší. Do záhrady sa nedá stúpiť. Čaká ma ešte oberanie hrušiek a jabľk, fazule. Tiež mám rada babie leto. Teplé slnečné lúče si vychutnávam pri práci v záhrade:-)
ampara
Navrhnem Ťa na Nobelovu cenu "Za výdrž". Inak moja mama varila tak isto, tiež to trvalo nekonečne dlho, ale tú zaprasenú kuchyňu sme potom umývali so sestrou( tiež nekonečne dlho).
babidka
Taketo recepty priam milujem :-) Nie kvoli slivkovemu lekvaru / nase slivky su velmi vrtosive a malokedy sa dockame urody/ ....ale kvoli tomu , ze takto presne viem do coho idem ! Myslim vsak , ze domaci slivkovy lekvar za to stoji- za vsetku tu celodennu pracu a spinavu kuchynu.
sovka62
@babkamt a akom termíne seješ uhorky, že ti nevzišli? Tu okolo Trnavy vraj platí "Na Marka uhorky do jarka!" Už sa mi viac ráz stalo, že zákazníci prišli v prvej dekáde mája reklamovať, že im uhorky nevzišli. Lenže! Prvá dekáda mája je termín, kedy sa ešte len majú siať a ak je pôda studená, aj to je priskoro. Všetko čo sa predáva, sú vysokovýkonné hybridy, citlivé na teplotu pôdy a na vreckách s osivom je termín vyznačený.
Ak aj u vás platí vyššie uvedené príslovie, radšej ho na jar ignoruj a ak ti osivo nevyžerú mravce, malo by byť všetko v poriadku.
babkamt
@terinka55 :-), @ampara čítam, že vieš, čo znamená variť lekvár.Ale bez práce nie sú koláče:-) Vďaka za milé slová.
@babidka tiež si myslím, že tá námaha stojí zato. Dnes podvečer prestalo pršať, tak som si bola obrať zopár sliviek, čo som dočiahla zo zeme. Niečo zjem pri telke, niečo bude zajtra na koláč.
babkamt
@sovka62 to príslovie poznám. Aj u nás sa tak hovorí. Ja som sadila asi týždeň po Markovi. Sadila som nahusto. Myslela som si, že radšej vyplejem, no nemala som čo. Tiež sa riadim termínom sadenia na sáčkoch. No všetko zlé je na niečo dobré. Teraz si aspoň zapamätám, že ich mám sadiť neskôr. Si zlatá, že si mi poradila. Pekný večer ti prajem.
paeva
u nás je tiež málo sliviek, čo som raz urobila gule a že upečiem lekvár, lenže napísaný recept som nemala, slivky som nepomlela pikla som ho na dvakrát, o jednej v noci som tovzdala a pokračovala na druhý deň. neprihrel, ale musím ho teraz pmixovať, asi prehriať a dať do pohárov. držte mi palce, aby sa mi nepokazil. dobrú noc
mamatata2
@bamkamt , lekvárik si krásne navarila a ešte krajšie napísala slivkovo - lekvárový príbeh pre dušu. Vďaka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia