Slivkový lekvár ako ho robím ja fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 4. septembra 2012

Takto ho robím ja už dlhé roky, mám ho od švagrinej, nedávam zbytočne veľa cukru. Voľakedy sme ho varili vo veľkom kotli pre celú Zobraziť celý popisTakto ho robím ja už dlhé roky, mám ho od švagrinej, nedávam zbytočne veľa cukru. Voľakedy sme ho varili vo veľkom kotli pre celú rodinu, ( tak sme sa vždy stretli, všetky žienky z rodiny ) a vystriedali pri miešaní, bol pri tom kopec srandy. Tam sa používali celkom zrelé slivky a cukor sa nepoužíval vôbec. Myslím, že to je pravý slivkový lekvár. Teraz sa už nestretáme a každá si ho varíme doma len pre seba.

30 - 40 minút
príprava
150 - 180 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 kg
500 g
50 ml




Postup

  1. 1

    Pozbierame si slivky, ktoré musia byť zrelé, nie také ako keď robíme kompót.

    Slivkový lekvár ako ho robím ja (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umyjeme ich, oddelíme od kôstok, pomelieme na mäsovom mlynčeku.

    Slivkový lekvár ako ho robím ja (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do veľkého hrnca dáme na spodok cukor a ocot, postupne pridáme všetku zomletú slivkovú masu.

    Slivkový lekvár ako ho robím ja (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Varíme do vtedy, kým sa nevyvarí všetka voda zo sliviek. Občas ho aj premiešame, dávame si pozor, aby nás lekvár " neopľuval ", lebo to aj sem - tam páli. Treba mať dosť trpezlivosti, lebo to trvá asi 2,5 - 3 hodiny. Ale výsledok stojí za to.

    Slivkový lekvár ako ho robím ja (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V strede hrnca sa musí urobiť tzv. cestička, vtedy je už lekvár dobre uvarený. Ešte môžeme vyskúšať aj na tanieriku, či je už dosť hustý a potom ho môžeme nalievať do pohárikov.

    Slivkový lekvár ako ho robím ja (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Výborný je do buchiet aj na maslový chlebík.

    Slivkový lekvár ako ho robím ja (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

julica
mňam, škoda, že na našom strome máme len 2 (slovom dve) slivky.
marianna76
Fajn, i ja som varila. len som dala trošku viac cukru a bez octu... Krájala som. Jeden som robila i že som mixla a pridala gelfix... Ale takýto je krásny a keď som dala i pevnejšie slivky, bol hustejší...
pupavciatko
vyzerá výborne, pekný hustý a skoro čierny, taký, ako slivkový lekvár vyzerať má... ale nie je nad pravý, varený vonku v kotli...
medovnicek
vyzerá úžasne, z detstva si pamätám ako ho moji krstní rodičia varievali dlhé hodiny v obrovskom kotle, takému sa zrejme žiaden iný nevyrovná a bola to aj príležitosť, aby sa rodina stretla, pretože pri miešaní sa striedali, tvoj recept si odkladám, určite sa mi zíde
frezia68
Bola som aj dnes na trhu,ale tie slivky sú tvrdé,ešte tak na kompót.Ale už je recept uložený a snáď niekedy?
hviezdickaz
Slivkovy lekvar povazujem za najchutnejsi zo vsetkych moznych ostatnych lekvarov,dzemov,marmelad ... Len keby mi ho tak mal kto uvarit ;-)
stacy77777
ešte som nikdy neskúšala variť lekvár, ale už som dosť "veľká", mala by som.... páči sa mi tvoj recept, ukladám si
slebodka
Mám ten istý recept, len s tým, že lekvár sa nesmie miešať! Ten ocot je tam preto, aby zabránil pripáleniu. Mám to vyskúšané a naozaj sa nepripáli. Len niekedy je potrebné variť aj 6 hodín odokryté (závisí to od druhu sliviek - niektoré sú šťavnatejšie, tak ich treba dlhšie variť).
mariaklara
Ďakujem za komentáre, @slebodka , raz som ho tak varila a pripálil sa mi aj tak, keď som ho nemiešala, aj v plechu som skúšala, ale nepáčil sa mi ani tak robený, lebo dookola plechu to bolo hrozne pripálené, no a tých 6 hodín ma tiež neláka, lebo koľko energie pri tom miniem, aj teraz som ho uvarila za 2h 15 min., tak ho radšej robím takto, som veľmi spokojná
ata8888
Klari lekvar vypada velmi fajne ...skusim ...ukladam do KK...dakujem.... ja som tiez varievala bez miesania nepripalil sa ,ale je dost riedky ...:-))))
margaretka28
Mám presne tento istý recept a vždy robím pol dávky v hrnci a pol na plechu v rúre,tohto roku som varila z 10 kg sliviek.Je super hustý a takmer taký istý ako sme varievali doma v kotli,ked som bola malá,to bývala rodinná udalosť,všetci sa striedali pri tej veľkej vareche,čo mala tvar ako veslo,ale to bol čistý lekvár bez cukru a octu,mávali sme 2 plné 12 l smaltované vedrá,mama na to natiahla čistý papier,okolo natiahla gumu a vydržal aj niekoľko rokov,len sme si vždy odobrali do menšej nádobky. Ja som ho mala rada na čerstvom chlebe,ani buchty nemuseli byť.:-)))
boise
V pondelok som robila, asi mam nake divne slivky, aj po siestich hodinach to bolo stale viac tekute :( ale inak je vyborny...
mariaklara
@kimlo , z 5 kg som v nedeľu urobila 8 ks, mala som trochu menšie poháriky od majonézy ale aj od horčice 370ml, a včera som mala také väčšie od lídlovej majonézy, tých bolo 7ks. @boise , nechce sa mi veriť, že si ho toľko varila a ešte bol riedky, mne sa už po 2h 45min. robila cestička v strede, ako som ho miešala.
andreyca
Zobrala som si za vzor tento navod na slivkovy lekvar. Priznam sa, slivkovy robim 1x. A prave teraz trpezlivo miesam.
mariaklara
@andreyca , ako to dopadlo? Ja ho tiež práve varím....z 10kg.....vonku prší a ja sa zohrievam pri varení...:-)))
coldbery
Lekvár je krásny a určite výborny....mám také domáce rada,ale nemám tu trpezlivosť ....takže kupujem hoci sa to tvojmu ani priblížiť nemôže :)
kvetinka1945
Ja som to tiež kupovávala ale keď som raz prečítala že to obsahuje 30% sliviek tak som prestala. Slivky kupujem na trhu uvarím a je výborný a obsahuje zaručene 100% sliviek.Varím ho s octom a keď otvorím fľašku nepokazí sa ani bez chladničky.Čím dlhšie stojí po uvarení tým je čiernejší. Mňam taký pravý domáci.
zinnajdha
ja slivkový lekvár pečiem, v mojom okolí lekvár pečie veľa gazdiniek. Mám veľa sliviek, keby som musela stáť pri varení, to by som sa nastaaaála...
mariaklara
@Zinnajdha (23.8.2017 15:05)

každý si varí, ako chce, neviem, ako a koľko by som robila z 10kg v rúre......ja som raz robila v rúre a nikdy viac, po krajoch obsušené - prihorené a lekvár " v čudu "....radšej postojím a ak sa mám s kým pri varení vystriedať, tak prečo nie....aj tento rok to nebude inak....:-))
zolik
@Mariaklara (20.8.2018 12:00)
Jeden mam uz uvareny, lepsie povedane upeceny. Ale druhy strom este na oberacku caka. Prajem prijemne lekvarovanie




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia