Slivkový koláč s mrveničkou fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 7. augusta 2010
Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept)
Foto: tatranka

Dozrieva veľa kôstkového ovocia,takže u nás na stole bude častejšie nejaký koláč s ovocím. Dnes je to slivkový.Lepší by bol s čučoriedkami,ale ten inokedy.

40 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
550  g
2  lyžice
1 ks
pol  malej lyž.
pol  deci
pol  kocky
3,5  dcl
1  kg
1  sáčok
1  káv.lyž.
4  lyžice
Posýpka:
150  g
100 g
12,5  dkg




Postup

  1. 1

    Pripravené ingrediencie na pečenie.

    Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravím si kvások zo 3,5 dcl teplého mlieka, 2 lyžíc práškového cukru,2 lyžíc múky,pol balíčku droždia.Po nakysnutí vlejem kvások do misky ,kde je 550g polohrubej múky pol malej lyžičky soli,celé vajíčko a pol deci oleja.Vypracujem ľahké cesto.

    Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracované cesto,nechám nakysnúť.Je to v miske rýchlo kiske asi pol hodinku.

    Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakysnuté cesto.

    Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozváľkam ho na pomúčenom lopáry.

    Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prenesiem na pomastený pekáč. Poukladám naň umyté a do sucha utreté slivky.Rozdelím ich na polovicu-vykôstkujem.

    Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Posypem ich kryštálovým cukrom,škoricou a vanilkovým cukrom.

    Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zasypané:

    Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Príprava mrveničky. Múku,maslo a práškový cukor spracovať na cestíčko,ktoré sa má mrviť.

    Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotová mrvenička:

    Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Zasypem koláč a dám ho upiecť na 180 stupňov,na 35 minút.

    Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Hotový koláčik.

    Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    A už len hamkať.

    Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

elisticka
Martuška tento kolačik som robievala doma často lebo sme mali doma slivečky na strome ale teraz už ked ich kupujem tak je to skôr sviatočny kolačik.-))tvoj ja nadherny mnam už len sa do nich pustiť!!!
jody
dostala som naň strašnú chuť :-)
coldbery
Martuška to je príma koláčik...predvčerom som robila ,ale slivkovu štrúdľu..hneď sa vytratila ..tak teraz pre zmenu urobím tvoj....:-DD
vôbec,,,slivkove koláčiky zbožňujem a sposypkou.....:-)))
alexdidi
Perfektný...môj obľúbený...a robím ho presne tak ako ty...och, ako by som si dala kúsok...aj som ho chcela robiť, ale takmer celý by som ho potom zjedla ja, tak som to radšej vzdala
babi
výborný koláčik v čase sliviek ho robím veľmi často a tak ako ty s veľa mrveničkou Vždy sa ho objem a potom mi je ťažko.
Takú červenú dózičku mám aj ja / to je z našej mladosti /
tatranka
Tak dármo,som stará škola a klasické koláče,kysnuté veru tých som sa vo svojom živote napiekla veru neúrekom.Prvé tieto slivkové koláče s mrveničkou boli také vysoké,že sa nám ani do úst nepratali.
Dnes sú ako zákusok.Chutné.No dármo.Niekoľkoročnou praxou.
marta23
Prepáčte, v texte na prípravu kvásku vypadlo droždie. Ale to si asi každý domyslí.
zdezda
Koláč ako od babičky, spomienka na detstvo, práve tie vysoké sme ako malé deti veeeeeľmi ľúbili a smiali sme sa na sebe, aké "fúzy" máme pod nosom od posýpky a sliviek:-))) Teraz už aj ja robím také viac zákuskové, decentnejšie :-), tatranka, krásny fotodokument ako vždy!
mamina2
akurat mame plne stromy obsypane slivkami tak ho urcite spravim, dufam ze sa mi podari ta mrvenicka lebo v tom som este zaciatocnik ale kto nic nerobi nic nepokazi :)
tetuska
posýpkové robieva vždy moja mama, a teraz už budem aj ja, chutný koláčik...
huck
Vdaka za fotku! Prave som odhalila, kde robim kardinalnu chybu! Slivky otačam na cesto "dole bruchom"- akože je to krajšie :) ! Hned som pochopila v čom je chyba! Takto sa otočene polovičky sliviek sa naplnia posypkou a kolačik je živa fantazia! A ja som mudrovala, prečo bol mamin lepši ako moj... Tento detail som nepostrehla až dnes na tvojej foto ! Vratila si mi sebadoveru :)))
orchidea
To som nemala vidieť...... môj najobľúbenejší kysnutý koláč! Bohožial nemáme doma slivky a nedarí sa mi ich ani kúpiť čo ma veľmi mrzí. Máš ho nádherný.
45katka1
vyzera naozaj vyborne. Uz som nakazala priniest slivky a idem tiez upiect,velku chut si mi narobila:-)Ja tiez robievam kysnuty so slivkami,alebo marhulami.....len ja davam do cesta aj kyslu smotanu,cesto je potom krehkejsie take viac kolacove. A este jedna vec ktoru ja praktizujem..Ked prenesiem cesto na plech,posypem ho jemnou struhankou po celej ploche a az tak naukladam slivky,alebo ine ovocie.Pri peceni,ked sa uvolni nejaka stava zo sliviek,vysaje to struhanka a cesto ostane krehke a nie mokre a tu struhanku tam nebudete pri jedeni vobec citit:-)
tinca
@katka s tou strúhankou dobrý nápad, lebo on sa fakt premokrí. @tatranka mamičkovský koláč a môj veľmi obľúbený.
hortenzia51
milá frezia aj za som to skúsila z orechami je to výborné ale ,--orechy ale davám do posýpky...
jerica
@tatranka je to vidieť , stará škola varenia , klasika , tá chutí najlepšie, ja som tiež piekla dva plechy slivkový osúch s tvarohom , pridám na portál , len sa tak zaprášilo po ňom. Na budúce skúsimtiež s orechami , to sa mi veru tiež páči. pozdravujem .
tatranka
Tento kysnutý koláč sa dá naozaj vylepšovať na veľa spôsobov.Podsypať orechami,makom,kokosom,strúhankou,piškótovými omrvinami,detskou krupicou a hádam všeličím,čo je chutné.no tento,ktorý som ponúkla je základ,ako niektoré píšete,stará dobrá klasika.
evanaaa
Chystám sa robiť aj ja.Mrvenička s atiež môže miešať so škoricou, a ešte neviem s čím, tuším aj s kakaom. Mamina2, nemaj s nej strach. Dáš všetko do malej misky a prstami spracúvaš, pôjde ti to. Ak sa robí koláč priamo z mrveničky, môže sa aj ručným mixérom. A čo s atýka výšky cesta, môjmu mužovi sa nepáčilo, keď bolo vysoké, koláč musel byť nižší, on vraj nebude jesť toľko cesta, chce si vychutnávať ovocie.
aninka1
Dobry den, som velmi slaba v kysnutom ceste, ale chcela by som sa zlepsit. Prosim pomozte mi, v recepte je napisane 550g muky, a v postupe 350 g. Co je spravne?
gabrielka
Našla som tento koláč v čase dozrievania sliviek/v septembri/, a tiež neviem prečo je v recepte 550 g múky a v postupe 350 g? Myslím že 350 g lebo potom je cesto vysoké, ale zase na 350 g je veľa 3,5 dcl mlieka. Ďakujem za odpoveď.
sestricka126
mnamozny kolacik ktory som ako dieta zboznovala :) a akurta som ho upiekla teda este peciem :D namiesto truby vyuzivam remosku :D
silvia293
Ďakujem za perfektný koláč. Včera som ho robila a dnes ráno ostali posledné dva kúsky. :o)
tatranka
@silvia293 teším sa,že sa ti koláčik vydaril a hlavne že vám chutil.Že zostali už len dva kúsky,to je najlepšia tvoja vyzitka,že si ho mala chutný.Ver mi,veľmi sa teším.
P.s. krásne dieťatko máš na rukách.Bude komu variť a vypekať chutné veci.
silvia293
To dietatko prednedavnom oslavilo 5 rokov (aktualnejsie foto nemam) a starsi syn ma 14. :o) Kedze mam doma troch chlapov je pre koho vyvarat. :o)
monikapet
Ďakujem za najlepší koláč na svete...nikdy som nevedela piecť koláče z kysnutého cesta a tento sa mi podaril....fantázia
tatranka
@monikapet ani nevieš ako sa teším a akú radosť si mi urobila.Nech sa ti aj pri iných receptoch darí.
turistka
@Tatranka , koláč som včera upiekla, i posýpka je na ňom vydarená. Je to OK recept a naviac i koláč , ku ktorému ma viažu najkrajšie spomienky,
tatranka
@turistka neuveríš,ale aj ja mám veľmi pekné spomienky na tento koláčik.Teším sa,že sa ti koláčik vydaril.
magnifica
Mila Tatranka, vyborny kolac a recept, vcera som robila bol vynikajuci !!! mas krasne spracovane recepty, vela si ukladam, hlavne tu klasiku... dakujem !!!
laluska76
vyzera skvelo,uz je v rure,uvidim aky bude ked sa upecie :-) Vdaka xx
kika1212
Koláč ako páperie. @tatranka dnes je ku popoludňajšej kávičke tvoj úžasný koláč, nadýchnutý, slivkový, mrvenička, no proste fantázia. Škoricou mi prevoňal celý byt. Určite ho zopakujem aj s iným ovocím. Ďakujem za recept. Prajem pekný deň.
taubi49
cesto sa už , idem nazbierať slivky, potom urobím mrveničku
kika1212
@tatranka ,Tvoj mrveničkový slivkáč som už raz chválila, ale vtedy som nemala dôkazový materiál. V čase slivkovom som ho piekla veľmi často. Práve na tento účel som namrazila slivky, tak včera som upiekla z mrazených, obohatila makovou plnkou a tu je výsledok





Je vinikajúci. Pozdravujem a ďakujem.
tatranka
@kika1212 ja dnes len konštatujem,že naše-moje varecháčky sú veľmi šikovné.Ten koláčik máš naozaj krásny a teším sa,že si recept pochvaľuješ.Len sa vracaj na moju stránku a najdi si tam vždy rokmi,pomaly 50-tími,nejaký chutný a dobre preverený recept.
dydya
chutny kolacik tiez ho velmi casto robievam ale boli casy ked som mojej sikovnej sestre zavidela ake skvele kolace z kysnuteho cesta dokaze urobit a chodila som ku nej ich vyjedat a povedala som si ze to musim dokazat aj ja zaciatky boli vselijake ale teraz ma uz aj sama setra pachvali ze ich mam este lepsie ako ona a to vie potesit najviac ,teraz sa ich snazim ucit moju dceru nech je tiez sikovna gazdinka ....
marika21
Tatranka pred týždňom som poďa tvojho receptu robila koláč slivkový a smotanový. Cesto vykysnuté som rozdelila na dva bochníčky. Koláče boli výborné chutné. Včera zasa dva plechy slivkový koláč posypaný s kúskami rebarbory. Na vrch mrvenička . Cesto rozdelené na dve časti, na dva velké plechy. Cesto bolo akurát. Takto to máme radi. Dcéra ponúkla kamarádke . Mali stretnutie. Koláč mal úspech. Vypýtala si recept. Už som robila podľa rôznych receptov koláče. S týmt sa mi šikovne pracovalo. Podľa tohto receptu si aj začiatočník v pečení poradí. Ďakujem za recept. Sfotila som slivkový koláč. Dôkaz mám, ale tvoja fotka je určite krajšia.
tatranka
@marika21 ďakujem za pochvalu.@kika1212 tvoj koláčik som si pozrela na fotografii a máš ho veľmi pekný.Teší ma to.Tento koláčik je náš letný až do neskorej jesene,je to jednotka v sladkostiach v našej kuchyni.Používam,všetky druhy ovocia.No najradšej máme so slivkami.
používateľ nemá avatar
zia
zia
koláč sa mi vydaril, bol výborný a mal úspech.Ja som ale polila slivky tak ako to robievala moja mamina- rozrezala som ich cez stred, každú polku som nakrojila na kríž a zapichla som ich do cesta špicom slivky. Chcela som pridať obrázok, ale mi to nefunguje.
tatranka
@zia hlavne že sa koláčik vydaril.U nás v lete ,je to koláčik 1 a s rôznym ovocím.
Škoda že sa ti nepodarilo pridať fotografiu.To nevadí.
astheart
Vyzkoušela jsem a taky toho bylo na jeden plech moc. Těsto bylo vysoké. Ale velice chutné! :) Příště to rozdělím na dva plechy. A přidala jsem do těsta 1 lžíci cukru, protože si myslím, že droždí dost cukru spotřebuje. Nebylo to přeslazené, tak akorát. Recept chválím, výborný! :)
marika21
Milá Tatranka. Dnes som robila slivkovę dva koláče, podľa tvojho receptu. Vynikajúce sú. Každý rok , keď sa nám urodia slivky sa tešíme na koláč. Tvoj recept je naozaj dobrý. slivkové
marsalko
Mam nieco popecene, ale kysnute kolace som nikdy nerobila. Toto je prvy :-) Vyborny recept, cesto sa nelepilo. Mam velikansky plech, takze akurat nan. Robila som zo slivk.kompotu, bolo treba 2 flase. Kolac vynikajuci, sladky akurat, idealny ranajkovy kolac na nedelu alebol olovrantovy cez vikend. Vyborny.
marsalko
Mam nieco popecene, ale kysnute kolace som nikdy nerobila. Toto je prvy :-) Vyborny recept, cesto sa nelepilo. Mam velikansky plech, takze akurat nan. Robila som zo slivk.kompotu, bolo treba 2 flase. Kolac vynikajuci, sladky akurat, idealny ranajkovy kolac na nedelu alebol olovrantovy cez vikend. Vyborny.
dogagador
Ahoj @tatranka , dnes som po dlhej dobe opat objavila Tvoj recept a pecie sa. Chcem sa spytat, je niekde chyba, ked je cesto riedke? Menej mlieka, ci viac muky? Ja som pridala trocha muky, nadherne vykysol. Dalsi problem bol s mrvenickou. Tiez som musela dat trocha viac muky a cele na chvilu do mrazaku, potom som ju nastruhala. Inak to neslo. Ale vyzera tuzexovo, tak dufam, ze som nic nepokazila. V minulosti som tento problem nemala. Co je dnes ine v surovinach? Peknu nedelu.
nikkitka
Zabudla som dat do cesta krys.cukor lebo nebol v popise , tak som ho dala viac na vrch na slivky -uvidime aky bude , inak vsetko islo suoper




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia