Slivkový koláč
Slivkový koláč s makom, tvarohom a snehovou perinkou
Autor receptu: siuuu
Tento víkend varím a pečiem zo surovín, ktoré treba spotrebovať - bola mrkvová
polievka, cuketové halušky z poslednej cukety a aj koláč som zvolila taký, aby som
minula tvaroh, mak, slivky a odložené bielky. Bol to taký hókus - pokus, aj som sa
chvílu bála čo z toho bude, ale koláč chutil, tak recept posúvam, možno sa niekomu
hodí.
20 porcií |
20 minút príprava |
35-40 minút na 190 °C |
Postup
- Najskôr si pripravíme plnky - na makovú zahrejeme mlieko, stiahneme z ohňa, pridáme mletý mak, cukor a škoricu, zmiešame a necháme vychladnúť. Na tvarohovú zmiešame tvaroh s vajíčkom, cukrom, Zlatým klasom a vanilkou.
- Na cesto vyšľaháme do peny 3 celé vajíčka a 3 žĺtky (z 3 bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh) s cukrom, pridáme olej, mlieko, múku s práškom do pečiva a nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme na pekáč (klasický veľký), pomastený a vysypaný hrubou múkou.
- Na cesto lyžicou poukladáme kôpky tvaru a maku (ak máte radi viac tvarohu a maku, množstvo na plnku môžete zdvojnásobiť - ja som míňala to, čo bolo doma), a pomedzi tieto plnky poukladáme slivky pokrájané na štvrtiny, šupkou dolu. Pečieme v rúre zohriatej na 190 °C cca 35 minút.
- Z bielkov (mne zvýšili z iného receptu), štipky soli a cukru vyšľaháme sneh a doň zašľaháme škrob (sneh bude pevnejší). Sneh 10 minút pred koncom pečenia rozotrieme na koláč a dopečieme.