Slivkový koláč s krémom

Autor receptu: betka11

Je čas sliviek tak sa nechajte inšpirovať. Zdroj Dobré jedlo.

120 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Slivky umyjeme, necháme odtiecť, prekrojíme na polovicu a vykôstkujeme. Hlboký plech 29 x 39 cm si trošku potrieme olejom a vyložíme papierom na pečenie tak, aby papier bol až po vrch plechu. Potrieme neroztopeným tukom a posypeme strúhankou. Slivky uložíme reznou stranou nadol tesne vedľa seba, posypeme cukrom - podľa sladkosti sliviek a mletou škoricou. Kto nemá rád škoricu dá len jemne, robila som aj bez a chýbala tam.
  2. Vajíčka si rozdelíme. Žĺtky si vyšlaháme s 5 PL cukru na penu. Múku po častiach jemne vmiešame do žĺtkovej peny. Bielky si našlaháme do biela a pridáme zvyšný cukor a došľaháme do tuha. Po častiach jemne vmiešame do žĺtkovej peny.
  3. 2/3 cesta vylejeme na pripravené slivky a opatrne rozotrieme. Do zvyšnej 1/3 pridáme kakao - preosejeme cez sitko, aby sa neurobili hrčky,dobre premiešame a vylejeme na biele cesto. Nalejeme si po pásikoch, aby sa lepšie rozotrelo.
  4. Rúru vyhrejeme na 180 °C vložíme pripravené cesto a pečieme 25 min. Po upečení koláč necháme vychladiť. Zatial si pripravíme krém. S mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme hustý puding. Dáme vychladiť do studenej vody, premiešavame, aby sa nevytvorila šupa. Heru/Palmelu si vymiešame s cukrom do peny po troche pridávame vychladený puding. Našľaháme do hladkého krému. Obrázok je puding s rastlinnou šľahačkou bez tuku. Klasické mlieko je nahradené kukuričným alebo sójovým mliekom.
  5. Vychladnutý koláč opatrne prevrátime na plytký plech, aby slivky boli na vrchu. Pečiaci papier opatrne odstránime. Pripravený krém rovnomerne rozotrieme na celý koláč a posypeme strúhanou čokoládou. Dáme do chladničky vychladiť najlepšie na noc, je dobré keď sa chute prepoja. V pôvodnom rcp bolo 9 vajec, mne sa však zdalo cesto dosť nízke, tak som si ho upravila.