Slivkovo-tvarohový koláč

alex37 - fotkaalex37, 19. augusta 2013
Slivkovo-tvarohový koláč
Foto: alex37

Viem, že slivkových koláčikov je tu neúrekom. Tento je však výnimočný použitím tvarohovej plnky, ktorá ho robí neskutočne šťavnatým a vydrží aj 3dni ako Zobraziť celý popisViem, že slivkových koláčikov je tu neúrekom. Tento je však výnimočný použitím tvarohovej plnky, ktorá ho robí neskutočne šťavnatým a vydrží aj 3dni ako čerstvý. Je trošku pracnejší, ale námaha stála za to.

30 minút
príprava
65 minút
na 175 °C

Suroviny

300 g
25 g
2 ks
3 PL
150 g Hélia, Palmarín
7-8 PL
PLNKA:
500 g
6-7 PL
2 ks
2 PL alebo kukuričný škrob
3 PL
Cesto II:
5 ks
1 ks
4 PL
3 PL
3 PL




Postup

  1. 1

    vymiešame si žĺtky s práškovým cukrom, pridáme zmäknuté maslo, kvások z mlieka droždia a cukru, práškový cukor a štipku soli. Vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť na teple.

    Slivkovo-tvarohový koláč - obrázok 1
  2. 2

    Rozvaľkáme ho, ja som ho vaľkala na pečiacom papieri a tak som ho aj dala na plech. Uložíme si naň vykôstkované, rozpolené slivky rezom hore.

    Slivkovo-tvarohový koláč - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si plnku z tvarohu, mlieka, práškového cukru a maizeny /pridala som viac cukru ako je písané v recepte - nech je dobre sladká/ a natrieme na slivky. Pri pečení sa pekne roztečie,všade kam patrí. Dáme piecť na 175°C na 45´.

    Slivkovo-tvarohový koláč - obrázok 3
  4. 4

    Pred dopečením si pripravíme orechové cesto, vyšľaháme bielky s cukrom, pridáme žĺtok a múku zmiešanú s orechmi.

    Slivkovo-tvarohový koláč - obrázok 4
  5. 5

    Po 45´vyberieme z rúry a natrieme s orechovým cestom. Dáme späť a pečieme ešte 20´.

    Slivkovo-tvarohový koláč - obrázok 5
  6. 6

    Upečený necháme vychladnúť, /lepšie sa krája/ a môžeme sa doňho pustiť.

    Slivkovo-tvarohový koláč - obrázok 6

Diskusia k receptu

afataga
moja babka robievala velmi podobny, mozno bol aj taky isty, nepatrala som po recepte, nevedela som sa ho dojest :-), ale isto nedavala do cesta Heru ani nic podobne, pokial viem, davala vsade mast a vynimocne maslo, aj ja davam do kysnuteho cesta skoro vzdy mast, cesto je potom take vlacne, vobec ju tam nie je citit, ak chces, vyskusaj, ja tie tuky z umelej hmoty vobec nepouzivam
alex37
@horalka66 , @dusan95843 , ďakujem, nebude ľutovať chutil všetkým a
niektorým sa ani neušiel :)
@afataga moja babička tiež piekla s masťou, ja v podstate nemám problém ani s masťou, ani s maslom, ani s olejom, v tomto recepte bola hera a popravde ani som nerozmýšľaľa nad tým, ale naozaj sa môže zameniť za iný tuk, kto nemá rád umeliny kľudne môže použiť čo mu vyhovuje :)
frezia68
Chutný sa ti vydaril,už je v KK a vyskúšam s maslom,máš u mňa ***** :-)
silvia68
Veľmi dobrý, keďže ho jedol aj môj syn , ktorý tvaroh nemusí, znamená že splňa tie najnáročnejšie kritériá na chutný koláčik. Som veľmi rada , že mám ďalší koláčik , ktorý budeme pravidelne robiť.Je fajnový, svieži, vrelo odporúčam.
alex37
@silvia68 , to si ma teda potešila, aj ja mám doma anti tvaroháčov, ktorí tiež týmto koláčikom nepohrdli, takže viem o čom hovoríš, aj ja som dnes znova piekla.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia