Slivkovo-pistáciový koláč fotorecept

adkas - fotkaadkas, 7. októbra 2014
Slivkovo-pistáciový koláč (fotorecept)
Foto: adkas

Dnes vam ponukam jeden vyborny slivkovy kolac s pistaciami. Kolac je dochuteny kardamonom, ktory posuva uroven chuti minimalne o jeden level Zobraziť celý popis Dnes vam ponukam jeden vyborny slivkovy kolac s pistaciami. Kolac je dochuteny kardamonom, ktory posuva uroven chuti minimalne o jeden level vyssie a s pridanym kopcekom vanilkovej zmrzliny chuti priam bozsky. Cesto je vlacne a pistacie okrem jemneho sfarbenia obohacuju chut tohoto skveleho kolaca. Velmi doporucujem vyskusat ho.

12
porcií
20 minút
príprava
40-50 minút
na 180 °C

Suroviny

175 g
175 g
3 ks
175 g
75 g
1 ČL
8 - 10 strukov
6 - 8 ks (viď na obrazku) do koláča
4 ks (na ozdobu)
Na ozdobu:
8 ks
3 malé kocky
 na obalenie
8 ks
 na posyp (alebo cukor práškový)




Postup

  1. 1

    Slivky umyjeme, odkostkujeme a pokrajame na mensie kocky. Odlozime stranou. V maziariku si potlcieme kardamonove struky. Supky odstranime a zrniecka pridame k presiatej muke. Maslo vymiesame s praskovym cukrom. Po jednom zaslahame vajcia.

    Slivkovo-pistáciový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva, kardamonovymi semiackami a mletymi pistaciami. Premiesame, kym sa nam obe hmoty nespoja. Ak je cesto velmi huste, mozno pridat 2-3 PL mlieka. Ja som nepridavala.

    Slivkovo-pistáciový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dno tortovej formy ( priemer 20 cm) vystelieme papierom na pecenie. Polovicu hmoty rozotrieme do formy. Ulozime na kocky pokrajane slivky a prikryjeme druhou polovicou cesta.

    Slivkovo-pistáciový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na vrch ulozime rozpolene slivky ( vnutornou stranou hore). Pecieme vo vyhriatej rure pri 180 stupnoch C 40-50 minut. Kontrola spajlou. Cesto a nesmie lepit na spajlu. Vyberieme z rury a nechame mierne ochladit.

    Slivkovo-pistáciový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kolac vyberieme z tortovej formy, prelozime na mriezku a nechame uplne vychladit.

    Slivkovo-pistáciový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Odstranime papier na pecienie a prelozime na podnos, na ktorom kolac (tortu) budeme podavat. Mozno dozdobit cukríkami masrhmallow mini namocenych v roztopenej bielej cokolade ( asi 3 male kocky) a obalene v mletych pistaciach ( stopky), 8 ks matovych listkov, 1 PL mletych pistacii na posyp ( tuto ozdobu mozeme vynechat, staci, ak upeceny kolac jemne poprasime s praskovy cukrom). Vyborne sa k tomuto kolacu hodi creme fraiche alebo kopcek vanilkovej zmrzliny.

    Slivkovo-pistáciový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prajem vam dobru chut!

    Slivkovo-pistáciový koláč (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

askadaniela
Veľmi inšpiratívny recept, páči sa mi. Pôjdeme na prieskum, kde dostať dobré veľké slivky, po vyskúšaní sa ozveme :-)
frezia
Velmi sa mi paci tvoj kolac, ta kombinacia sliviek a pistacii je velmi zaujimava a kardamon k tomu, este tento tyzden vyskusam. Vyborny recept.
kukulienka71
nádherné fotky, také blogácke:-) vydarený koláčik so super farebným ladením. Niekto tu už minule spomínal kardamón s koláčikom a zmrzlinou, bude treba vyskúšať;-)
sara8
Vyzerá úžasne, neohoriac o kardamóne, ten nesklame nikdy - aspoň mňa teda nie. Ukladám!!!
adkas
je to jednoduchy jesenny kolacik...slivky mozu byt aj napr. bystricke, len vrch bude mat trochu iny dizajn, ale chutovo to bude to iste.....kardamon myslim, ze by mali mat v tych vacsich obchodnych retazcoch....dakujem pekne za vsetky vase mile komentariky :)
frezia
Tvoj kolac som vcera upiekla a je fantasticky! Je to jeden z najlepsich kolacov, ake som jedla. Ta kombinacia kardamonu a pistacii je nieco neobvykle a velmi chutne. Urcite som ho nepiekla posledny raz. Dakujem za vyborny recept.
matilda143
Koláčik vypadá krásne. @Adkas @Frezia mám pár otázok myslíte že by som mohla použiť aj orechy nakoľko kúpiť v obchode nesolené pistácie je problém. Kardamon mám mletý tak ho môžem použiť odhadujem necelú 0,5 čajovú lyžičku či je to veľa. Ďakujem
frezia
@matilda143 , ked som nemala prave pistacie, pouzila som orechy a bol tiez vyborny. Kardamon mozes mlety pouzit, ale tie kardamonove zrnka daju tomu ten spravny "smrnc". Citis ich, ked ten kolac jes. Kardamon a pistacie nehladaj v regaloch s orieskami... ale v regaloch, kde su suroviny na pecenie. Tam najdes tie spravne. Zelam ti pekny vikend a aby sa ti kolac podaril.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia