Slivkovo-kávový džem s Fernetom fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 26. augusta 2016

Ďalšia výborná chuťovo zaujímavá zbierka do mojej komôrky.

9
porcií
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 kg
1.80 kg
2 PL
4 PL
3 PL




Postup

  1. 1

    Slivky som prebrala a umyla.

    Slivkovo-kávový džem s Fernetom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykôstkovala a zasypala cukrom. Na 1 kg sliviek som pridala 600 g. cukru. Miešala som varechou, pokiaľ sa cukor neroztopil.

    Slivkovo-kávový džem s Fernetom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyliala som ich do hrnca a položila na sporák.

    Slivkovo-kávový džem s Fernetom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po 15 min. sa vytvorila vysoká pena. Nezbierala som ju, obsahuje najviac vitamínov.Aby nám z hrnca neutekala von, položila cez hrniec krížom varechu, takto isto nevytečie.

    Slivkovo-kávový džem s Fernetom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po chvíli sa ukludnila a celkom sa vstrebala.

    Slivkovo-kávový džem s Fernetom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď začal džem hustnúť, to sa dá cítiť pri miešaní drevenou varechou. Pridala som čerstvo zomletú kávu,citronovú šťavu a nechala som variť na miernom plameni ešte 15 min. Ja som pridala 2 vrchovaté lyžice.

    Slivkovo-kávový džem s Fernetom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď bol džem celkom súci na plnenie do fliaš urobila som skúšku na tanieriku.

    Slivkovo-kávový džem s Fernetom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Až teraz som pridala Fernet 3 plné lyžice, stiahla som teplo na minimum a začala som plniť do čisto umytých pohárov džem.Hneď som ich obrátila hore dnom.Potom som ich postavila a zakryla som poháre dekou.

    Slivkovo-kávový džem s Fernetom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Z tejto jednej dávky som urobila 9 pohárov džemu.

    Slivkovo-kávový džem s Fernetom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Iste si položíte otázku, akú chuť môže mať tento džem. Ako keď sa slivka prejde popri kávovej plantáži. Verte, že prekvapivo vynikajúcu. Prajem vám dobrú chuť.

    Slivkovo-kávový džem s Fernetom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

mariamka
Mna picne! byt tak tou slivkou na tej plazi :)) tvoje hokusy pokusy ma bavia, musi byt vyborny, v palacinke, v jogurte, boze uz slintan, urcite urobim pokusnu davku, akurat dam stock, citrus nemusim ;)
sracz
Pripájam sa k milej kolegyni @mariamka a až sa objavia zrelé slivky na trhu, určite skúsim, aspoň z jednej mini dávky. "Kavičári" sme aj ja s mojou (do tria nám už navždy bude chýbať moja sladká mamka Anyci). Najviac nám chut "Sumatra - extra bold" a už som zvedavý, ako vynikne v tomto Tvojom džeme, šikovná aj zvedavá Izka, náša vedecká univerálna experimentátorka. Ak môžeš, odskúšaj aspoň 1/2 dávky s bielymi (žltými) "bystričkami". Ja by som to urobol aj sám, ale biele (Lady Ann) slivky som tu 12. rok nevidel! Veľa zdaru do ďalších Tvojich hókus_pókusov a krásne dni plné úsmevov!
torticka
Na buduci rok aj ja spravim takyto dzem. Tohto roku som uz urobila. Poviem moj recept. Na kilo sliviek kilo kryst. cukru. Slivky som zomlela na masovom mlynceku. Do kastrola som dala slivky, cukor a 2cl. octu. Varila som od zovretia 30 minut. Dala do cistych poharikov a nechala vychladnut. Sto ludi, sto chuti. Ale tento urcite spravim.
haji
Zajímavá kombinace surovin a určitě zajímavá chuť džemu, krásně upravené skleničky - perfekt, jako vždy u tebe, Izi!
siisa
Perfektný recept :) a s tým fernetom určite zaujímavá chuť
junior
Jeminečkujemine.... no ale toto je fakt parááááááááááda! Slivky mi idú strom dolámať, toľko sa ich urodilo, tak tento receptík, milá @Izabelka sa určite bude aj u mňa realizovať. Veľmi sa mi páči... no a fernet? Nemá to chybu.
mesiar50
Neskutočne pekne pripravený a nepochybne aj lahodný mňamkový džem.
♡ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
jack
No to je riadne zaujímavé.Slivkový lekvár je top.A s kávou a koňakom?Dva v jednom.Páči sa mi.
izabella929
Všetkým ďakujem pekne za milé komentáre.-) Potešili ste ma a verím tomu, že ak tento džem urobíte, budete nad mieru spokojní..
aroooo
no krása, musím zohnať nejaké slivky aspoň na skúšku. V našom okolí prebiehala medzinár.súťaž vín a lekvárov, pochválim sa, získala som 3.miesto s marhuľovým lekvárom bez cukru - alias dia v jednej zo 7 kategórií. Toto musím vyskúšať, ak sa podarí, pôjde na súťaž ak bude aj o rok... a napadá ma čo tak s kakaom alebo horkou čokoládou - nepokazilo by sa? No a samozrejme - škoda že len 5* a kk.
monty469
Velmi zaujimava kombinacia. Co ty este nevymyslis? Tento rok uz mam po slivkach, ale na buduci isto vyskusam. Zatial ukladam do k.k
kukulienka71
Ďalší zaujímavý džemík, Izka. Musí chutiť fajnovo. Teším sa na rezy, kde ho zrejme použiješ.
@aroooo , gratulujem. Moje dve známe tiež vyhrali na tej súťaži, teda myslím, že na tej istej, lebo sú od Želiezoviec:-)
aroooo
@Kukulienka71 (28.8.2016 11:00)

áno, bolo to v Sikenici , nazbieralo sa tam 500 vzoriek rôznych lekvárov a džemmov a bolo 7 kategórií v lekvároch.
izabella929
@aroooo , bežne používam v mojich džemoch horkú čokoládu, nič sa tým nepokazí, len neviem, ako by kakao reagovalo farebne na džem..napokon skúsiť sa dá..robím mnoho zvláštnych džemov, ale mňa súťaže a prestíž vôbec neláka, nie som súťaživá a nepotrpím si na slávu..ešte chvíľu tu budem a potom už nič..blahoželám k výhre aj to je niečo, čo človeku dáva silu..@kukulienka71 , možno príde rad ešte na taký zákusok, neviem..@monty469 , musela by si vidieť mnoho mojich zaváranín na posúdenie, niektoré boli krkolomné, ale nikdy som sa v tých chutiach a kombináciách nemýlila..ešte mám pár receptov, ktoré zverejním..to čo tu často vidím z oblasti gastronómie mi berie chuť čokoľvek sem pridávať..len by ma zaujímalo, či to všetko je vôbec aj jedlé..napokon nie som kompetentná, aby som to posúdila..Všetkým vám ďakujem pekne za milé komentáre.)
kecemis
Pokne skombinovana slivovica, pardon, slivky s fernetom a k tomu kavy. Urcite rano pri ranajkach s tvojim dzemom a poharom kakava zacne nadherny den, ked sa vsetko musi vydarit.
tinca
zvláštna kombinácia,ale myslím že slivkám sluší
aroooo
@Izabella929 (28.8.2016 13:21)

ďakujem za odpoveď, s horkou čokoládou som robila nejakú jablkovú nutelu, nebolo to nič slávne, mne to pasovalo len na palacinky, no musím vyskúšať. Prestíž ani mňa neláka, ale otravovala ma už druhý rok , veď ja robím lekváre normálne po starom ako mama dávnejšie, nič zvláštne tak som dala tohtoročný jahodový skôr džem , a aby bolo niečo "zvláštne" tak som si vymyslela marhuľový bez cukru len podľa svojej intuície a chuti,bez receptu a
váženia... O to viac ma prekvapilo ohodnotenie, zdravím
fcielkamaja
Milá Izabell, milujem takéto recepty a Fernet Stock Citrus je moje obľúbené pití :-) vďaka za recept - naša univerzálna vedecká experimentátorka - tento zložený prívlastok pre Teba je veľmi výstižný !
izabella929
@aroooo , ak boli marhuľky dozrievané na slnečného dňa pri teplotách adekvátnym tomuto ovociu, mohli obsahovať veľké mňožstvo prirodzeného cukru a teda aj bez cukru sú príjemne sladké..neskúšala som robiť lekváre bez cukru, varila som iba v Maďarsku pri mojom pobyte slivkový vo veľkom kotli a vôbec sa nedával do pohárov,ale sme dávali do keramických džbánov..vrch sa nechal zasušiť a vydržal celú zimu..čokoládu pridávam do lekvárov vždy na vrch a ona sama stečie do neho pri prevrátení hore dnom..prajem ti veľa úspechov v súťažiach..@fcielkamaja ale taký vysoký titul si nazaslúžim..Ďakujem vám pekne za milé komentáre.-)
izabella929
@kecemis ,ďakujem pekne za milé slová...iste že by sme mali štartovať každý deň s výbornými raňajkami a s úsmevom..) pozdravujem tiež do diaľky.-)
jerica
Idem sa pochváliť, @izabella929 , Izka, nedalo mi, aby som nevyskúšala recept , poškulovala som po recepte hneď ako si ho pridala, nemohla som to hneď realizovať, aj ked slivky máme svoje, len ten FERNET, ten veru doma nemáme, no čo, išla som kúpiť, lebo recept je recept, ten treba dodržať.
Priznám sa, slivky s cukrom som varila dlhšie ako keď pečiem v rúre, keď som priebežne robila ochutnávku, koža zo sliviek nebola podľa mojej chuti rozvarená. Hodnotím, páči sa mi tá chuť, pravosť slivkového lekváru je len málinko chuťou potlačená , jemne cítiť inú chuť, keby som dala hádať čím je to ochutené, určite by surovina ako je káva a FERNET málo kto by povedal. Mne by sa ešte páčilo ochutiť s mierne pikantnou papričkou, myslím, že v ďaľšej várke to skúsim, bolo by to super k mäsku na prírodno, ale aj k sviečkovej. :-)


jerica
už je v suchom dinste , ? alebo dunste? či je to vôbec spisovné.


izabella929
@jerica , moja milá v prvom rade veľmi pekne ďakujem za promtné vyskúšanie receptu..potešila si ma moc..jasné, že treba ochutiť tak, aby sa chute nebili a nepotláčali vzájomne..verím že tento recept je toho dôkazom, jemne šmrncnuté kávou aj Ferntom.Ďakujem pekne za fotky, tie ma potešili najviac..ja som taká, že tu nikomu nikdy neklamem a preto uverím aj tebe i bez foto, že si tam ten Fernet dala.-))))Som tu už roky, čas prísť a čas aj odísť a chcem, aby tu po mne zostalo niečo, na čo budete všetci radi spomínať..Veľmi pekne ďakujem za tvoj úžasný komentár.-)
lilyre
Tvoj receept som vyskúšala už vlani a chystám sa džem variť aj tento rok, lebo je jednoducho ...fantastický.
izabella929
@lilyre , tu kde teraz žijem, nepoznajú moje recepty, ale objavil sa v piatkovom vydaní PRAVDY a prišli sa ma opýtať susedky, že akú chuť má taký džem..jednoznačne som odpovedala, že je šmrncnutý exotikou.. už pripravujem nové chute, možno budú zaujímavé..ďakujem za komentár a teším sa, že moje recepty predsa len majú kladnú odozvu..)
mako72
Dobrý deň,
chcela by som dnes robiť tento džem, ale mám otázku. Tie 3kg sliviek, to sú ešte pred vykôstkovaním laebo už čistá váha??
Ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia