Slivkové guľky fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 20. októbra 2011

Recept mám z kuchárskej knihy, ktorú som dostala od mojej maminky, keď som sa vydala. V tejto knihe je veľa dobrých receptov, ktoré som Zobraziť celý popisRecept mám z kuchárskej knihy, ktorú som dostala od mojej maminky, keď som sa vydala. V tejto knihe je veľa dobrých receptov, ktoré som vyskúšala, ako mladá neskúsená kuchárka. A tento recept patrí k nim. Ale trochu som si ho upravila, pridala som celozrnnú múku. V pôvodnom recepte je 250 g hrubej múky. V záhrade som našla pod stromom ešte zopár sliviek, tak som neodolala.

4 - 5
porcie
35 - 45 minút
príprava
7 - 14 minút
tepelná úprava

Suroviny

190 g
60 g
2 ks
1 ks
1 PL
1/16 ( asi 65 ml ) 
 trochu
400 - 500 g
Posýpka 1:
1/16 ( asi 65 g )
4 - 5 PL
Posýpka 2:
Posýpka 3:




Postup

  1. 1

    Posýpku 1 a 2 si môžeme poliať ešte trochu rozpusteným maslom. Deň vopred si uvaríme zemiaky. Pripravíme si tieto suroviny :

    Slivkové guľky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky očistíme a postrúhame ( pretlačíme ).

    Slivkové guľky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme vajce, múku, soľ, olej, mlieko.

    Slivkové guľky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetko spolu zamiesime a vypracujeme hustejšie cesto.

    Slivkové guľky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Slivky zbavíme kôstok.

    Slivkové guľky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z cesta si odoberieme 1 /3, na pomúčenej podložke vyvaľkáme valček hrubý asi na dva prsty, nakrájame ho na kúsky dlhé 2 - 3 cm, zľahka rozvaľkáme na plocho a na každý kúsok položíme slivku.

    Slivkové guľky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Slivku zabalíme do cestíčka, tvarujeme guľky, odložíme na pomúčenú podložku alebo tácku. To isté urobíme aj s ďalšou 1/3 cesta.

    Slivkové guľky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z poslednej 1/3 cesta urobíme tenký valček hrubý asi ako malíček a odkrajujeme tzv. šúlance dlhé 2,5 - 3 cm.

    Slivkové guľky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do väčšieho hrnca dáme zohriať vodu, vodu posolíme, do vriacej vody môžeme naraz vložiť všetky guľky ( bolo ich 30ks )

    Slivkové guľky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Varíme asi 5 - 7 min.( vyplávajú hore), vyberieme ich z vody, ( môžeme prepláchnuť studenou vodou ), pomastíme a podávame.

    Slivkové guľky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Šúlance varíme len toľko, aby vyplávali hore.

    Slivkové guľky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Posýpku robíme obvyklým spôsobom. Posýpku 1 a 2 si môžeme poliať ešte rozpusteným maslom. " Dobrú chuť ! "

    Slivkové guľky (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

elen52
Dnes idem tiež ich idem robiť, zemiačky sa varia a ináč robím ich podobne /bez mlieka,/ ale s makovou posýpkou.
babkamt
No prosím.Práve rozmýšľam,čo bude na večeru.Bola som dnes na namografii.Prišla som poobede domov .Na hodinku som si ľahla.Dobre,že som zapla pc.Veď ja mám v mrazničke slivkové guľky.Len ich uvarím.To bude hneď hotové.
sovka62
Musia byť veľmi dobré, hlavne preto, že máš ešte slivky bystričky. Tie už väčšinou vyničila šarka, v sadoch ich nahradili odrody, ktoré veľkosťou, ale, žiaľ, aj chuťou, pripomínajú ringloty. My tie ešte máme zopár stromov bystrických sliviek, dúfam, že vydržia.
hubata
Tak toto som ja nemala vidieť! Slivkové gule boli v sezóne u nás každý týždeň a moji bratia si ich dávali do misy a nie do taniera každý aj po 30 ks, museli byť až čierne od maku. Ale šúľance nemáš vyšúľané - už sa ti asi nechcelo.......
@sovka62 máš pravdu, ringloty sú kyslé do cesta a ešte aj veľké, bystrické slivky sú na vyhynutie.
mamatata2
Joj aké krásne a tiež ma nadchli tie slivky. Ako deti sme ich každý deň na jeseň museli zbierať a veru sa nám to často nepáčilo. Ako by sme teraz bolo radi, keby sme mali takéto bystričky a ako radi by sme ich zbierali na takéto dobré jedlo.
astheart
Dávám švestky celé, nevyteče tak šťáva. A, divte se, děvčata, používám hladkou mouku.
astheart
@babkamt : To je mrazíš neuvařené? Moje zkušenost je, že bramborové syrové těsto v mrazničce řídne....... Já je uvařím, pak zmrazím a když je potřebui, šup s nimi do mikrovlnky!
sneica
taketo dobroty idu asi vsade na dracku....paradne s posipkou c.1....:)
mariaklara
Veľmi sa ospravedlňujem, že som zabudla na zemiaky, už som to opravila. Všetkým Vám ďakujem za príspevky, @tinca aj tebe za link. Skoro sú podobné, ty máš hladkú múku a krupicu, to je skoro ako tá moja hrubá múka.
evanaaa
Guľky som dávno nemala, ale som zavarila slivky, aj s nimi sa dá. Mama tiež oddelila kúsok cesta na šúlance, ale ich nevarila, lež vyprážala v masti, boli výborné, len tak, každý len tie chcel.