Slivkové gule z tvarohového cesta

tinca - fotkatinca, 22. augusta 2013
Slivkové gule z tvarohového cesta
Foto: tinca

Prišla chuť, tak som vymenila zemiakové cesto za toto, ktoré je rýchle a chutné. Okrem cesta som vyskúšala aj plnku trochu inak, ako celé Zobraziť celý popisPrišla chuť, tak som vymenila zemiakové cesto za toto, ktoré je rýchle a chutné. Okrem cesta som vyskúšala aj plnku trochu inak, ako celé slivky. Ak sa vám môj recept zapáči, tak sa inšpirujte aj vy.

3
porcie
10 minút
príprava
5-7 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
250 g
1 ks
štipka
220 g
Plnka:
12 ks
2 PL
Posýpka:
100 g
Na poliatie:
100 g




Postup

  1. 1

    Tvaroh rozmiešame s vajcom a štipkou soli. Pridáme preosiatu múku a spracujeme na hladké nelepivé cesto, ktoré necháme 5-10 minút odpočinúť.

  2. 2

    Slivky vykôstkujeme a posekáme na malé kúsky. Slivkový lekvár zmiešame s 1 lyžicou vody a prehrejeme, aby zredol a zmiešame s posekanými slivkami. Ak sú slivky kyslé môžeme pridať aj trochu cukru. RADA: nemusíte použiť túto plnku, môžete plniť klasicky slivkami,marhuľami, jahodami, dokonca sú výborné aj s čučoriedkami!

  3. 3

    Odležané cesto rozdelíme na 12-14 častí, z každej dlaňou urobíme placku, do stredu ktorej dáme za lyžičku pripravenej plnky. Zabalíme a vyformujeme guľky. Varíme v osolenej vriacej vode 5-7 minút, dokým nevyplávajú na hladinu. Necháme odkvapkať a potrieme rozpusteným maslom.

  4. 4

    Zomletý mak zmiešame s preosiatým práškovým cukrom a gule ním posypeme. Na tanieri pokvapkáme zvyšným maslom a zaprášime práškovým cukrom. RADA:posýpku si tiež každý zvolí akú má rád napr. opražená strúhanka, orechy, alebo tvaroh. Postup nemám nafotený, lebo som si ich urobila do zásoby a zabudla som vtedy fotiť. Tak dobrú chuť!

    Slivkové gule z tvarohového cesta - obrázok 4

Diskusia k receptu

kimlo
No super! Prave mi dozrievaju slivky..ej nepojdu vsetky do suda...
izabella929
fajnové letné jedlo s vôňou sliviek a maku.-)) toto parádne jedlo ľúbim....
frezia68
Máš pravdu,keď príde chuť,treba variť a navarila si skvelé jedlo :-)
vierik
Tinca veru parádne jedlo,robila som v sobotu ale klasika zem.cesto.nabudúce budú ako Tvoje :-)
alex37
už je v KK, slivky máme, zajtra smer nákup, kupujeme tvaroh, ďakujem za recept :-)
havino
robievam tvarohové cesto od @ywett , je výborné, tiež mením raz zemiakové, inokedy rožkové a toto tvarohové, podľa náplne, nuž ale mne sa tvoja náplň veľmi pozdáva, to uložím, nech nezabudnem
eviana
... veru som už dávno gulke nerobila a tieto Tvoje vyzerajú taaaak dobreˇ, že mi veru chuť guľkať prišla. Tvarohové robievam s jahodami, malinami, čučoriedkami či marhuľami... slivkové vždy len zemiakové cesto - to taká zvláštna tradícia ešte od maminky pochytená a keď už guľkám zemiakové cesto, tak spolu s nimi zopár šúľancov vždy zrobím...
Ale ten Tvoj nápad s plnkou veľmi chválim... a ukladám do KK. Ďakujem za skvelý tip :)
tinca
ďakujem vám, že sa môj rcp páči:)
ywett
@tinca , krásne foto a naše obľúbené jedlo a tiež robievam z tvarohového cesta guľky a aj šúlance:)...páči sa mi aj tá plnka, skvelá inšpirácia :)
anina43
robievam tvarohové guľky vo veľkosti orechov bez plnky, uvarené dám na tanier, do stredu taniera dám pripravené rozvarené slivky so škoric. cukrom, posypem posýpkou, polejem maslom, pocukrujem a kúsky z vidličky namáčam v rozvare. aj tak sa dá ak sa nám nechce cesto plniť. Tinca tvoje rcp mám rada, najbližšie dám plnku do cesta.
elysa
aj mňa zaujali, z tvarohového cesta som ešte nerobila...
tinca
@anina43 pekne ďakujem,že sa ti páčia moje recepty. Aj ja robievam tvarohové guľky, také malé bez plnky a s kakaom ich mám najradšej. Teraz som skúsila zmenu:)
tinca
@kimlo tak veru ušanuj, urob guľky a potom zalej tým čo vznikne z toho suda:)
alex37
dnes som ich spravila a našla som jeden zlepšovák tu na vareche, že do vody v ktorej som gule varila som pridala vanilku, chytili od nej parádnu
chuť :-)
kuchticka
@tinca ,milujem vsetky ovocne knedliky, ale tia slivkove uplne najradsej. Vzdy so zemiakoveho cesta, posypane makom.
Takto namiesana plnka do knedlikov ma nikdy nenapadla.
Tvarohove cesto zasa s marhulami, jahodami...
Mas dobre napady, ale ja zasa nemam spravny tvaroh, mak a tie prave slivky, na ktore som bola zvyknuta. Robis mi chute :-)), ale vdaka za recept.
tinca
@hedwiga504 ako sa hovovrí ako komu libo, ani sa mi nezdajú jednoduchšie,ale každý si urobí ako mu chutí:)
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
mnaaaaaaaaaaaaaaam!!!!!!!!!!!!!!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia