Slivkové gule fotorecept

andy54 - fotkaandy54, 18. júla 2010
Slivkové gule (fotorecept)
Foto: andy54

My ich papáme so strúhankou. Uvarené cesto môžete obaliť makom, orechmi, alebo kakaom.

6-8
porcií
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

2,5 kg
0,5 kg
2 ks
1 fľaša
posýpka:
500 g
100-150 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Slivkové gule (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V šupke a v mierne solenej vode si uvaríme zemiaky. Ošúpeme a roztlačíme ich. Pridáme vajíčka, soľ a maslo.

    Slivkové gule (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme múku. Vymiesime si cesto a necháme chvíľu oddýchnuť na pomúčenej doske.

    Slivkové gule (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým si na panvicu dáme trocha olivového oleja, strúhanku a cukor.

    Slivkové gule (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na polomiernom ohni opečieme strúhanku do tmavohneda tak, aby sme ju nespálili.

    Slivkové gule (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto rozvaľkáme na 0,5 cm hrubé cesto. Rozkrojíme na štvorčeky a na ne pokladáme slivky. Ak máme veľké slivky, môžeme ich rozkrojiť na polovicu, aby neboli veľké gule.

    Slivkové gule (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Urobíme si guľky.

    Slivkové gule (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zo zbytku cesta si urobíme šúľance. Ja ich robím tak, že si urobím jeden veľký šúľanec. Potom nakrájam asi 0,5 cm krúžky. Z nich znova urobím šúľanec. Ak je dlhý, tak ho prekrojím na polovicu.

    Slivkové gule (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hotové guľky dáme do vriacej vody. Zľahka premiešame. Keď nám guľky vyplávajú nahor, odstopneme si 5 min a vyberieme ich do strúhanky. Obalíme ich a dáme do misky.

    Slivkové gule (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Šúľance tiež dáme do vriacej vody, no tie necháme len 3 min. Dáme do strúhanky a premiešame. Naberieme na tanier aj s guľkami a po ťažkej drine sa do nich pustíme. Dobrú chuť.

    Slivkové gule (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

evusik
že aká dobrotka, ja väčšinou robím rožkové cesto, je to rýchlejšie. Mám doma marhule, možno sa inšpirujem tvojim receptom a spravím marhuľové gule. Povedzte mi prosím vás ako má jeden na Vareche schudnúť. Pri takýchto dobrotách sa to veru nedá :-)
andy54
už som raz skúšala marhule, no nám to nechutilo. No každý má iné chute. Aj ja sa snažím schudnúť, no nedarí sa mi. Hoci som po pôrode no už 7 mesiacov a váha nechce ísť dole. Každý vraví, že keď prestanem kojiť. Veď uvidím.
zdezda
Takto isto pracne ich robila aj moja maminka, dávala celé slivky a do nich namiesto kôstky dala kockový cukor, no i tak mi najviac chutili tie šúľance. Ja som to doteraz nerobila, vyskúšam, no tu je rozpis až na 3kg cesta, to zredukujem na 1kg. To vás je doma tak veľa papáčov :-)
alexdidi
Dobré papaníčko...podobne robievam aj ja so slivkami alebo marhuľami, ale na tanieri polievam rozpraženým maslom, posypem cukrom a opraženou strúhankou...
jerica
Šúlance nemajú chybu, slivkové či marhuľové gule bez dobých šúľancov nie sú gule. A s prézlami dobre osladené , omaslované, mňammňammm.Robím ako @alexdidi.
magdalenka27
veľmi dobré.moje deti majú veľmi rady všetko čo je zo zemiakového cesta a je to sladké.Koľko spravím toľko sa zje žiaľ vždy im je málo!
smajliqa
Robila som ich dnes.... a celej rodinke velmi chutili, len mne akosi nie :(( boli pre mna velmi tazke... a zdali sa mi surove aj ked som ich nechala vo vode dlshie...
ale velmi lahky receptik, len vela umyvania potom :)
andy54
Z časti som rada, že chutili, no mrzí ma, že tebe nie. No každý máme iné chute. Možno len treba trocha upraviť recept podľa seba :-D
evia
ja ich robievam tiež takto, teraz je sezóna jahôd, tak plním jahodami a s osmaženou strúhankou, poliate maslom sú vynikajúce.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia