Slivková omáčka - zaváranina

dvorka - fotkadvorka, 11. septembra 2014
Slivková omáčka - zaváranina
Foto: dvorka

Pred pár dňami som jedla ku grilovanému mäsu kúpenú slivkovú omáčku ktorá mi veľmi chutila. Na záhrade mám padané jablká aj paradajky a slivkové Zobraziť celý popisPred pár dňami som jedla ku grilovanému mäsu kúpenú slivkovú omáčku ktorá mi veľmi chutila. Na záhrade mám padané jablká aj paradajky a slivkové pyré - pozostatok zo slivkového želé. Pridala som korenie podľa chuti a omáčku mám aj ja.

Suroviny

3 ks
6 ks
1,5 kg
1 ks
podľa chuti
1 mokka lyžička
1/2 mokka lyžičky
1 mokka lyžička
1/2 mokka lyžičky
1 polievková lyžica
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Paradajky, cibuľu a jablká bez jaderníkov som si nakrájala na štvrtinky, dala do kastróla a dusila som na najmenšom horáku na najnižšej teplote do zmäknutia. Potom som ich rozmixovala a cez sito prepasírovala. Keď som mala na záhrade slivky, robila som z nich rôsol. Odkôstkované slivky som dala do kastróla, dusila (taktiež pri najnižšej teplote) do mäkka, rozmixovala a na noc som ich dala precediť cez sito s jemným plátienkom. Zo šťavy som spravila rôsol a dužinu - pyré som po vychladnutí dala do krabičky a zmraziť. Ak nepotrebujeme šťavu, slivky necháme po rozmixovaní odpariť na polovičné množstvo. Na fotke mám slivky po odšťavení.

    Slivková omáčka - zaváranina - obrázok 1
  2. 2

    Prepasírovanú zmes jabĺk, cibule a paradajok som dala spolu so slivkami do kastróla, a na najmenšom horáku na najnižšej teplote som varila do zhustnutia, čo trvalo asi 20 minút. Pridala som soľ, cukor, korenie - všetko podľa chuti, lyžicu octu a dobre premiešala a ešte chvíľu som povarila.

    Slivková omáčka - zaváranina - obrázok 2
  3. 3

    Hustú, ešte vriacu omáčku som naliala do malých dvoj decových pohárikov, zavrela a dala som sterilizovať aby sa chytili vrchnáky. Táto omáčka sa výborne hodí ku grilovanému mäsu alebo syru.

    Slivková omáčka - zaváranina - obrázok 3

Diskusia k receptu

babidka
Ta omacka sa mi paci , urobim aj ja z jednej davky nech je co v zime maskrtit :-)
honestka
@dvorka : caste vyuzitie takejto slivkovej omacky je pouzitelna v azijskych sladko stiplavych receptoch - mimoriadne uspesna je aj v cinskej stir-fry ktorym doda velmi specificku chut;
Namiesto skorice pridavam pernikove korenie.
marika21
Tento rok som varila slivkový lekvár, slivkovú nutelu s mliečnou a horkou čokoládou. Podarilo sa . Na budúcu úrodu vyskúšam aj tvoj recept.*****




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia