Slivčanka

Autor receptu: jatanika

Slivčanka je tradičným vianočným jedlom v niektorých obciach na severovýchode Slovenska. Existuje niekoľko variácii. Najjednoduchšia slivčanka je z rozvarených sušených sliviek. Podáva sa samostatne alebo s varenými popučenými zemiakmi. Sviatočnejšia je zo suchej fazule a sušených sliviek, zahustená slivkovým lekvárom. Podáva sa studená. Na tanieri sa môže docukriť. Mala by však mať kyslastú chuť. Niekde sa pridáva do slivčanky juška - voda z kyslej kapusty.

Suroviny

Postup

  1. Fazuľu na noc namočíme. Na druhý deň dáme variť do jušky (vody z kvasenej kapusty, množstvo dáme podľa chuti a kyslosti) a vody podľa potreby. K takmer uvarenej fazuli pridáme slivky (doma sušené tvrdšie slivky pridáme skôr) a všetko dovaríme domäkka. Polievka má byť hustá. Podľa chuti trošku dosolíme alebo docukríme. Slivčanka má byť kyslastá.