Slivčanka

Slivčanka
Foto: jatanika
jatanikaJatanika, recept pridal: 14. decembra 2010 8:15Ďalšie jeho recepty

Slivčanka je tradičným vianočným jedlom v niektorých obciach na severovýchode Slovenska. Existuje niekoľko variácii. Najjednoduchšia slivčanka je z rozvarených sušených sliviek. Podáva sa samostatne alebo s varenými popučenými zemiakmi. Sviatočnejšia je zo suchej fazule a sušených sliviek, zahustená slivkovým lekvárom. Podáva sa studená. Na tanieri sa môže docukriť. Mala by však mať kyslastú chuť. Niekde sa pridáva do slivčanky juška - voda z kyslej kapusty.

Suroviny


Postup prípravy receptu

Fazuľu na noc namočíme. Na druhý deň dáme variť do jušky (vody z kvasenej kapusty, množstvo dáme podľa chuti a kyslosti) a vody podľa potreby. K takmer uvarenej fazuli pridáme slivky (doma sušené tvrdšie slivky pridáme skôr) a všetko dovaríme domäkka. Polievka má byť hustá. Podľa chuti trošku dosolíme alebo docukríme. Slivčanka má byť kyslastá.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

11 komentárov k receptu
  • alexdidi, 14. decembra 2010 o 12:51
    @Jatanika , moja mamka si Slivčanku robila veľmi často, ale nerobili sme ju na Vianoce. My sme ju neobľubovali, tak ani recept som si nezapísala, čo ma mrzelo, lebo teraz by som ju aj vyskúšala, takže ďakujem za recept. O.i. ona ju robila aj z kompótu, niekedy....


  • viera1, 14. decembra 2010 o 16:15
    U nás je to fazuľa + sušené slivky a do toho smotana.Jeme to na Štedrý večer po kapustnici ako teplé predjedlo (tak 2 PL) a je to veľmi dobré.Musím sa priznať,že pôvod,ani symboliku tohto vianočného chodu,nepoznám.


  • babidka, 14. decembra 2010 o 20:20
    @jatanika , u nas sa slivcanka nevarieva ale ja ju urcite skusim . mam rada susene slivky aj u nas sa pridavaju do viacerych jedal .na Vianoce sa jedavaju po veceri susene alebo povarene vo vode a osladene medom - nieco ako dezert :-) uz sa tesim :-)


  • jatanika, 14. decembra 2010 o 22:29
    ďakujem za ohlasy... @alexdidi , my ju tiež nemávame na Vianoce, ešte počas detstva mojich rodičov niektoré predtým tradičné vianočné jedlá nahradili nové... presnejšie ryby koncom 50 - tych rokov (ktosi tu dával odlik na článok o tom), pamätajú ju ešte z detstva a niekde sa zachovala ako vianočné jedlo aj dodnes...takže taká spomienka....@viera1 , fazuľa+sušené slivky + smotana sa mi páči... vyskúšam... @babidka , dúfam, že bude chutiť...


  • ejta, 15. decembra 2010 o 09:02
    Tak pre mňa je toto riadna exotika :-) Tak isto ako máčanka, ktorú som prvýkrát v živote jedla minulý rok v Bardejove...


  • lubatko, 15. decembra 2010 o 18:29
    jééj, toto vyzerá lákavo :) sušených sliviek dávam hojne do vianočnej kapustnice, ale nikdy som ich nepridala do žiadneho iného jedla. vďaka za tip, vyskúšam


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 5 komentárov)
  • jatanika, 16. decembra 2010 o 07:16
    @ejta , po dvojiciach sú to vlastne bežné kombinácie, v trojici to trochu nezvyčajné je.... @lubatko , sušené slivky ladia dobre aj s ostatnými strukovinami...veď šošovica so sušenými slivkami je tuším niekde aj vianočné jedlo...


  • tornadolue, 9. marca 2011 o 17:56
    Ja som na tom podobne ako lubatko...sušené slivky v kapustnici. Určite vyskúšam, vyzerá to zaujímavo.


  • jatanika, 10. marca 2011 o 12:00
    :-))


  • deruth, 16. marca 2012 o 10:12
    vyzerá to skvelé a jednoducho. ďakujem :)


  • lucek82, 26. júna 2013 o 13:52
    dnes som si spravila len tak so zemiakmi:) pamatam si ako mala som to rada nemala, ale ako roky letia chute sa veru menia:)) dakujem



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Slovak Food Festival 2014
Od 22. do 25. mája 2014 najväčší food festival na Slovensku už po piaty raz na Bratislavskom hrade.

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist