Slivčanka

Slivčanka
Foto: jatanika
jatanikaJatanika, recept pridal: 14. decembra 2010 8:15Ďalšie jeho recepty

Slivčanka je tradičným vianočným jedlom v niektorých obciach na severovýchode Slovenska. Existuje niekoľko variácii. Najjednoduchšia slivčanka je z rozvarených sušených sliviek. Podáva sa samostatne alebo s varenými popučenými zemiakmi. Sviatočnejšia je zo suchej fazule a sušených sliviek, zahustená slivkovým lekvárom. Podáva sa studená. Na tanieri sa môže docukriť. Mala by však mať kyslastú chuť. Niekde sa pridáva do slivčanky juška - voda z kyslej kapusty.

Suroviny


Postup prípravy receptu

1

Fazuľu na noc namočíme. Na druhý deň dáme variť do jušky (vody z kvasenej kapusty, množstvo dáme podľa chuti a kyslosti) a vody podľa potreby. K takmer uvarenej fazuli pridáme slivky (doma sušené tvrdšie slivky pridáme skôr) a všetko dovaríme domäkka. Polievka má byť hustá. Podľa chuti trošku dosolíme alebo docukríme. Slivčanka má byť kyslastá.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • alexdidi, 14. decembra 2010 o 12:51
    @Jatanika , moja mamka si Slivčanku robila veľmi často, ale nerobili sme ju na Vianoce. My sme ju neobľubovali, tak ani recept som si nezapísala, čo ma mrzelo, lebo teraz by som ju aj vyskúšala, takže ďakujem za recept. O.i. ona ju robila aj z kompótu, niekedy....


  • viera1, 14. decembra 2010 o 16:15
    U nás je to fazuľa + sušené slivky a do toho smotana.Jeme to na Štedrý večer po kapustnici ako teplé predjedlo (tak 2 PL) a je to veľmi dobré.Musím sa priznať,že pôvod,ani symboliku tohto vianočného chodu,nepoznám.


  • babidka, 14. decembra 2010 o 20:20
    @jatanika , u nas sa slivcanka nevarieva ale ja ju urcite skusim . mam rada susene slivky aj u nas sa pridavaju do viacerych jedal .na Vianoce sa jedavaju po veceri susene alebo povarene vo vode a osladene medom - nieco ako dezert :-) uz sa tesim :-)


  • jatanika, 14. decembra 2010 o 22:29
    ďakujem za ohlasy... @alexdidi , my ju tiež nemávame na Vianoce, ešte počas detstva mojich rodičov niektoré predtým tradičné vianočné jedlá nahradili nové... presnejšie ryby koncom 50 - tych rokov (ktosi tu dával odlik na článok o tom), pamätajú ju ešte z detstva a niekde sa zachovala ako vianočné jedlo aj dodnes...takže taká spomienka....@viera1 , fazuľa+sušené slivky + smotana sa mi páči... vyskúšam... @babidka , dúfam, že bude chutiť...


  • ejta, 15. decembra 2010 o 09:02
    Tak pre mňa je toto riadna exotika :-) Tak isto ako máčanka, ktorú som prvýkrát v živote jedla minulý rok v Bardejove...


  • lubatko, 15. decembra 2010 o 18:29
    jééj, toto vyzerá lákavo :) sušených sliviek dávam hojne do vianočnej kapustnice, ale nikdy som ich nepridala do žiadneho iného jedla. vďaka za tip, vyskúšam


  • jatanika, 16. decembra 2010 o 07:16
    @ejta , po dvojiciach sú to vlastne bežné kombinácie, v trojici to trochu nezvyčajné je.... @lubatko , sušené slivky ladia dobre aj s ostatnými strukovinami...veď šošovica so sušenými slivkami je tuším niekde aj vianočné jedlo...


  • tornadolue, 9. marca 2011 o 17:56
    Ja som na tom podobne ako lubatko...sušené slivky v kapustnici. Určite vyskúšam, vyzerá to zaujímavo.


  • jatanika, 10. marca 2011 o 12:00
    :-))


  • deruth, 16. marca 2012 o 10:12
    vyzerá to skvelé a jednoducho. ďakujem :)


  • lucek82, 26. júna 2013 o 13:52
    dnes som si spravila len tak so zemiakmi:) pamatam si ako mala som to rada nemala, ale ako roky letia chute sa veru menia:)) dakujem



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Šéfkuchár Jaroslav Žídek: Teším sa, keď mi uvarí manželka
Získal 3x ocenenie Gurmán Award – kuchár roka, je majiteľom a zároveň šéfkuchárom reštaurácie Albrecht, môžete ho vidieť na obrazovke a vydal už tri kuchárske knihy – Jaroslav Žídek.

Jablková pita
Syn sa chystal striekať chardonnay v hone Ingle. Musel som sa poponáhľať. V strede hektárovej vinice pri kamenici rastie statná letná jabloň. Má veľké tvrdé plody s ružovými škvrnkami.

Varecha 30/2014: Rajčinová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 25. júla 2014 v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 30/2014: Rajčinová kuchárka Rajčinová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 25. júla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist