Kohút na víne - Coq au vin

radox1 - fotkaradox1, 21. novembra 2013
Kohút na víne - Coq au vin
Foto: radox1

Klasika francúzskej-burgundskej kuchyne, ktorá si zaslúži pozornosť. Kvalitným vínom rozhodne nešetríme, nakoľko od neho sa odvíja výsledný chuťový zážitok. Ak nemáme po ruke napr. Zobraziť celý popisKlasika francúzskej-burgundskej kuchyne, ktorá si zaslúži pozornosť. Kvalitným vínom rozhodne nešetríme, nakoľko od neho sa odvíja výsledný chuťový zážitok. Ak nemáme po ruke napr. nejaký pinot noir, môžeme ho kľudne nahradiť našim silným rulandským modrým, alebo cabernetom.

4-6
porcie
30 minút
príprava
180-240 minút
na 140 °C

Suroviny

1 ks
1 fľaša
200 g
150 g
4 ks
150 - 200 g malé
1 ks
1 ks
3 ks
50 ml hustý
4 ks
0,5 dl
 malé
4 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si marinádu: Kohúta naporcujeme na kusy, takisto zeleninu na kocky, pridáme koreniny, všetko zalejeme kvalitným čer. vínom a necháme odležať jeden alebo dva dni. Do veľkého hrnca vložíme maslo, nakrájanú slaninu na kocky, necháme ju z časti vytopiť a na nej opečieme naporcované mäso, aby sa nám zavrelo, následne vyberieme a dáme bokom. Potom vložíme všetku zeleninu plus šampiňóny, a opekáme do tzv. hnedého základu, pridáme pretlak, ktorý necháme dobre vyrestovat do vyčírenia tuku, a všetko zalejeme vínom spolu s koreninami, v ktorom sa marinoval kohút. Necháme z polovice víno vyvariť, vložíme časti kohúta, prikryjeme hrniec a vložíme ho do rozhorúčenej rúry nastavenej na 140 °C a dusíme 3-4 hodiny. Počas dusenia si rúru nevšímame a ideme si po svojom. Po upečení vyberieme mäso a zeleninu z hrnca a omáčku precedíme. Privedieme ju opäť do varu, pridáme koňak, malé cibuľky, ktoré som nemal, tak som ich nahradil lupeňmi opečenej šalotky. Ak je omáčka riedka, tak ju pomaly zredukujeme - zvaríme na požadovanú konzistenciu, dochutíme soľou, ml. korením, vypneme a na koniec zašľaháme kúsky studeného masla, čím omáčku zaglazujeme. Pre lepší efekt odporúčam na masle opražiť šampiňóny, cibuľky alebo kúsky šalotky aj s petr. vňaťou do hneda a podávať samostatne ku kohútovi. Príloha je voliteľná ,ja som zvolil zemiakovú kašu.

    Kohút na víne - Coq au vin - obrázok 1

Diskusia k receptu

root
Gurmánsky recept pripravený s veľkým citom.
lubkabubka
Obdivujem každého muža (nie prof. kuchára), ktorý dokáže vyčarovať takúto delikatesu!!! 5 hv.
izabella929
krásne a iste veľmi chutné jedlo.-)) kohútov predávali tento rýždeň u nás, ale mali 5-6 kg..zo starého kohúta je dobrý perkelt...
mesiar50
Zaslúžiš si pochvalu.Jedlo vyzerá lepšie ako úchvatne
janger
Vyborny recept! Len ja ani kohuta, ani sliepku len tak bezne nekupim. Musim sa uskromnit aj s obycajnym kuratom ;-).
radox1
tu sliepku som kupil v tescu napol rozrezanu-polka vazila asi 1,7kg a bola krasne zlta a plna tuku.ak by som to mal robit z tej malej co vyzera ako kura,tak sa do toho ani nepustim,lebo ta tazka sa naozaj priblizi chuti kohuta.
zinnajdha
recept ukladám nielen preto, že ho chcem vyskúšať, ale aj ako spomienku na krásny film "Kohút na víne". Podotýkam, že som náročný divák (nie diviak).
mariamka
krasny recept, ale fakt je rozdiel sliepka-sliepka, ked mi da mamina taku sportovkynu z dvora, tu nezvladne ani tlakac,, ale je to vyborny postup, vysledok musi byt excelentny, ak budu mat podobnu "tazku" v tescu, vyskusam :)
renulienka
....kohut z farmy objednany, mal by ,,dorazit,, v sobotu ;-), recept vybraty, tak uz len cakat ako to dopadne;-)
frezia
Velmi pekny recept, robila som s hovädzim mäsom, urobim aj podla teba so sliepkou. Pridam aj tie cibulky, lebo ich mam velmi rada.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia