Slepačie stehná v krémovej omáčke so smrčkami (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Ked sme už mali úžasnú slepačiu polievku, tak som zvolila na obed aj slávnostný druhý chod, ktorý som spravila z uvarených slepačích stehien,ktoré som dala do delikatessnej omáčky zo smrčkov. Smrčky mi darovala moja priateľka a nápad bol na svete. Smrčok jedlý je jedlá huba s kužeľovitým klobúčikom a početnými dutinkami, rastie na jar, hojne ju používa práve francúzska kuchyňa v jemných omáčkach, ktoré sú krásne voňavé a delikátnej jemnej chuti, pekne harmonicky podtrhla chuť slepačích stehien.

2
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 80 -90 °C

Suroviny

Postup

  1. Odfotila som z Atlasu húb smrčok, jedlú hubu z rodu Morchellaceae pod latinským názvom Morchella esculenta, v slovenčine má viac pomenovaní, má výšku 2 - 8 cm, jej nožička je dutá, býva bielej až žltej farby, má kužeľovitý špongiovitý klobúčik s početnými dutinkami žltej až hnedej farby. Smrčok je ľahko rozpoznateľná huba, ktorá rastie len krátky čas na jar v lesoch, starých sadoch, často na spálenej pôde. Nádherne vonia, má úžasnú delikátnu jemnú chuť, pre ktorú je veľmi vyhľadávaný. Často sa používa práve vo francúzskej kuchyni, ktorá smrčok zaraďuje k veľkým delikatessám.
  2. Pridala som ešte jednu fotografiu.
  3. Sušené smrčky som namočila na 30 minút do teplej vody.
  4. Slepačie stehná, ktoré sa najprv uvarili v slepačej polievke, som vložila do pekáčika a poliala olejom, vložila som ich do trúby vyhriatej na 200 stupňov C a piekla som ich na funkcii gril asi 15 minút, kým sa kožička nevypiekla pekne do chrumkava a do hneda.
  5. V hrnčeku som poriadne zmiešala vaječný žĺtok s kyslou smotanou a múkou do hladka, použila som túto zmes pri zahustení omáčky.
  6. V hrnci som pomaly rozpustila maslo na miernom ohni.
  7. Pridala som smrčky, ktoré som scedila a vodu z namočenia zachytila. Oprážala som ich asi 5 minút na rozohriatom masle a...
  8. ...podliala som ich vodou z nich namočenia, varila som prudkým varom asi 5 minút.
  9. Potom som pridala domáci čerstvo uvarený slepačí vývar, nesolila som, vývar je slaný dosť a varila som zase 5 minút.
  10. Pridala som zmes kyslej smotany s vaječným žľtkom a s dobre vymiešanou múkou,...
  11. ...čím som zahustila omáčku, krátko som spolu ešte prevarila.
  12. Na tanier som položila dusenú ryžu, podliala krémovou omáčkou so smrčkami,...
  13. ..do ktorej som položila upečené slepačie stehno.
  14. Krémová omáčka zo smrčkov je delikátnej a jemnej chuti, nádherne voňavá, úžasne harmonizovala s jemnou chuťou najprv uvareného a potom ešte upečeného slepačieho stehna. Odporúčam vyskúšať túto kombináciu lahodnej krémovej smrčkovej voňavej omáčky s jemným slepačím mäsíčkom zo slepačej polievky :-), omáčka je vynikajúca aj sama o sebe.