Slepačie stehná v krémovej omáčke so smrčkami (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Ked sme už mali úžasnú slepačiu polievku, tak som zvolila na obed aj slávnostný druhý
chod, ktorý som spravila z uvarených slepačích stehien,ktoré som dala do delikatessnej
omáčky zo smrčkov. Smrčky mi darovala moja priateľka a nápad bol na svete. Smrčok
jedlý je jedlá huba s kužeľovitým klobúčikom a početnými dutinkami, rastie na jar, hojne
ju používa práve francúzska kuchyňa v jemných omáčkach, ktoré sú krásne voňavé a
delikátnej jemnej chuti, pekne harmonicky podtrhla chuť slepačích stehien.
2 porcie |
30 minút príprava |
20 minút na 80 -90 °C |
Postup
- Odfotila som z Atlasu húb smrčok, jedlú hubu z rodu Morchellaceae pod latinským názvom Morchella esculenta, v slovenčine má viac pomenovaní, má výšku 2 - 8 cm, jej nožička je dutá, býva bielej až žltej farby, má kužeľovitý špongiovitý klobúčik s početnými dutinkami žltej až hnedej farby. Smrčok je ľahko rozpoznateľná huba, ktorá rastie len krátky čas na jar v lesoch, starých sadoch, často na spálenej pôde. Nádherne vonia, má úžasnú delikátnu jemnú chuť, pre ktorú je veľmi vyhľadávaný. Často sa používa práve vo francúzskej kuchyni, ktorá smrčok zaraďuje k veľkým delikatessám.
- Pridala som ešte jednu fotografiu.
- Sušené smrčky som namočila na 30 minút do teplej vody.
- Slepačie stehná, ktoré sa najprv uvarili v slepačej polievke, som vložila do pekáčika a poliala olejom, vložila som ich do trúby vyhriatej na 200 stupňov C a piekla som ich na funkcii gril asi 15 minút, kým sa kožička nevypiekla pekne do chrumkava a do hneda.
- V hrnčeku som poriadne zmiešala vaječný žĺtok s kyslou smotanou a múkou do hladka, použila som túto zmes pri zahustení omáčky.
- V hrnci som pomaly rozpustila maslo na miernom ohni.
- Pridala som smrčky, ktoré som scedila a vodu z namočenia zachytila. Oprážala som ich asi 5 minút na rozohriatom masle a...
- ...podliala som ich vodou z nich namočenia, varila som prudkým varom asi 5 minút.
- Potom som pridala domáci čerstvo uvarený slepačí vývar, nesolila som, vývar je slaný dosť a varila som zase 5 minút.
- Pridala som zmes kyslej smotany s vaječným žľtkom a s dobre vymiešanou múkou,...
- ...čím som zahustila omáčku, krátko som spolu ešte prevarila.
- Na tanier som položila dusenú ryžu, podliala krémovou omáčkou so smrčkami,...
- ..do ktorej som položila upečené slepačie stehno.
- Krémová omáčka zo smrčkov je delikátnej a jemnej chuti, nádherne voňavá, úžasne harmonizovala s jemnou chuťou najprv uvareného a potom ešte upečeného slepačieho stehna.
Odporúčam vyskúšať túto kombináciu lahodnej krémovej smrčkovej voňavej omáčky s jemným slepačím mäsíčkom zo slepačej polievky :-), omáčka je vynikajúca aj sama o sebe.