Slepačia polievka z domácej sliepky s domácim strúhaním zo semoliny (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Môj najlepší priateľ mi dal mladú domácu sliepku z vlastného chovu, aj vlastnoručne dopestovanú zeleninu, všetko v bio kvalite, tak som si ho uctila v nedeľu slepačou polievkou, ktorú som varila jeho technológiu, ako ma v minulosti on sám naučil a vývar bol nádherne čistý, číry, priezračný farbu mal ako zlato, voňavý, liečivý a úžasne chutný. Ako zavárku som si spravila už večer predtým domáce strúhanie zo semoliny, ako si želal :-) Podobný recept už tu mám, pridávam ho ako inšpiráciu.

15 minút
príprava
240 minút
na 60 °C

Postup

  1. Očistila som si všetku zeleninu do polievky.
  2. Vybrala som sliepku priamo z mrazničky a...
  3. ...vložila som ju do dostatočne veľkého hrnca. Na obrázkoch je dobre vidno aká je dokonale zmrznutá na kosť, droby som odložiila na iné chutné jedlo.
  4. Pridala som všetku zeleninu, tie klinčeky som zapichla do cibule, ktorej som nechala spodnú šupku, dá polievke peknú farbu. Cibuľu zvyknem opiecť rozrezanú na polovicu skoro do hneda do hovädzej polievky, do slepačej to nerobím.
  5. Všetko som zaliala dostatočným množstvom studenej vody, prihodila som ešte niekoľko ľadových kociek z mrazničky a pridala som ešte paradajku až po fotení, z nej je vývar krásne čistý.
  6. Pridala som soľ a všetky koreniny.
  7. Pridala som petržlenovú a zelerovú vňať/mala som sušenú/.
  8. Potom som dala hrniec s pripravenými surovinami na platňu, na najslabší plameň a varila som 4 hodiny sotva znateľným varom, len miernym čerením, po celý čas prikryté pokrievkou. Toto ma naučil pre rokmi môj najlepší priateľ, táto jeho technológia má hned viacero výhod, všetko sa dáva naraz, sliepka ešte zmznutá, netreba zbierať žiaden šum, sliepka a zelenina sú naraz uvarené, mäsíčko zo sliepky je mäkkučké ako masielko,zelenina nie je rozvarená, zostáva trochu al dente a vývar je neskutočne číry, priehľadný, voňavý, nádherne zlatej priehľadnej farby. Odvtedy slepačiu polievku inak nevarím. Som mu vďačná, že ma túto technológiu ako židovský šéfkuchár naučil a dovolil mi ju zverejniť.:-) Okrem toho môžem v kľude pripraviť v nedeľu kopu iných chutných vecí, nemusím sa v ničom naháňať alebo môžem zatiaľ pri kávičke spolu s ním relaxovať ako aj teraz :-).
  9. Uvarenú sliepku som vybrala z vývaru a ked mierne vychladla, obrala som z nej to úžasné mäsíčko do polievky.
  10. Vybrala som z polievky uvarenú zeleninu.
  11. Vývar som scedila cez husté polievkové sito, časť vývaru odkladám zmraziť na neskoršie použitie.
  12. Časť vývaru som odobrala na zavárku, nikdy nezaváram do vody, ale do horúceho vývaru, je potom zavárka ešte chutnejšia. Pridala som domáce strúhanie zo semoliny a nechala som ju variť po zovretí už len tiahnutím stále prikryté asi 10 - 12 minút, potom som vypla plameň a ešte 5-7 minút som nechala zavárku dôjsť. Semolina je na zavárku i cestoviny ako stvorená, priam ideálna, oveľa lepšia ako z inej múky.
  13. Toto je moja porcia úžasne chutnej, nádherne voňavej a čírej slepačej polievky :-)
  14. ...a toto priateľova, bola som spravodlivá a dala som obom rovnako, vlastne on si ešte 2x pridal tej polievky ako zlato a priezračnej, až tak mu chutila, veľmi ma za ňu pochválil, so slovami, že je ako keby ju varil on sám :-) Odporúčam vrelo skúsiť tento jeho spôsob varenia, garantujem rovnako fantastický výsledok aj vám - Dobrú chuť prajem!