Slávnostná roláda fotorecept

bibia1 - fotkabibia1, 20. septembra 2011
Slávnostná roláda (fotorecept)
Foto: bibia1

Nechala som sa inšpirovať Receptami so života, ale s úpravami.

20-24
porcií
50 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

10 ks
450 g
400 g
Plnka:
250 g
250 g
1 ks
700 ml
2 ks
1 ks veľký
2 PL
100 ml
 podľa potreby
200 g




Postup

  1. 1

    Z 10 žĺtkov, cukru, 10 lyžíc vody, vypracujeme cesto,

    Slávnostná roláda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    miešame, kým sa cesto nezdvojnásobí, potom pridáme múku a nakoniec tuhý sneh z 10 bielkov a jemne vmiešame do cesta.

    Slávnostná roláda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozdelíme na dva plechy

    Slávnostná roláda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    rovnomerne rozotrieme a dáme upiecť na vymastený plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme do zlatova, kým sa kraje neoddeľujú od plechu.

    Slávnostná roláda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zatiaľ si pripravíme krém. Z pudingu a mlieka si uvaríme hustý puding, necháme vychladnúť.

    Slávnostná roláda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Palmarín vymiešame s vanilkovým a práškovým cukrom.

    Slávnostná roláda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme tvaroh, dobre spolu vymiešame a

    Slávnostná roláda (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pridáme puding a všetko spolu spojíme.

    Slávnostná roláda (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Krém rozdelíme na polovicu, do jednej pridáme kakao a rozpustenú čokoládu. Oba krémy dáme do chladničky zachladiť.

    Slávnostná roláda (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Jeden upečný plát zvinieme do tvaru valca, druhému skrútime obe strany do stredu. Ja robím rolády s mokrou utierkou, aby držali pekne tvar.

    Slávnostná roláda (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na prvú roládu natrieme svetlý krém,

    Slávnostná roláda (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    okraje zvinieme

    Slávnostná roláda (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    do stredu poukladáme ovocie, ja som použila mrazené jahody (rozmrazené, zbavené šťavy)

    Slávnostná roláda (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Na jahody dáme ešte svetlý krém. Druhú roládu natrieme tmavým krémom, uložíme banán a zvinieme do rolády, ktorú položíme na svetlú roládu.

    Slávnostná roláda (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Polejeme rozpustenou čokoládou, dáme zachladiť. Ozdobíme, viď foto hore.

    Slávnostná roláda (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    A ešte foto na reze. Sladkú chuť :)

    Slávnostná roláda (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

klaura
vyzerá skvele a ozaj slávnostne ... dcéra má narodeniny, tak asi vyskúšam ... namiesto torty ... :) každopádne si ukladám ...
palokuchki
Videla som podobny v jednom slovenskom kalendari. Naozaj si to dobre postupne vysvetlila. Pekny a chutny kolacik.
bibia1
jéj, ďakujem, dievčatá, je trošku náročnejšia na čas, ale stojí to za to :)
A ten postup? No, keď som to čítala v tom recepte, tak som len kukala, tak preto som to trošku :) viac nafotila.
orchidea
Krásna roláda, len sa chcem opýtať, cesto sa robí klasicky vymiešaním žĺtkov, cukru a vody kým hmota nezdvojnásobý objem a až potom sa pridá múka a nakoniec sneh, alebo nie?
kata50
No @bibia1 ukázala si nám, že nie je roláda, ako roláda. A táto je naozaj slávnostná. Ukladám si do KK :-))
bibia1
@orchidea , áno, ako klasická piškóta, asi som to tam zle napísala, ďakujem. Hlavne ide o to, dlho miešať, potom je konečné cesto krásne nadýchané a veľmi chutné.
dogagador
booooooooze, toto vsetko chcem robit, ale kedy? tolko uzasnych receptov a len 2 zaludky ( teda manzelov a moj )!
cinkla
To je teda r o l a d a ! Az na ten palmarin.
klaura
no ten Palmarín ... vo viacerých receptoch som sa stretla s tým, že do plnky bol použitý Palmarín ... ale ten je predsa do cesta, na koláčiky (ako aj deklaruje výrobca) urobí sa z neho dobrý krém? prečo mu dať prednosť pred Herou alebo Heliou ?
sisinka131
Máš pravdu klaura, palmarín nepoužívam nikde, keď tak len maslo, Heru, alebo Heliu...
bibia1
ja s ním nemám žiadny problém, používam bežne Palmarín, Héliu, aj Heru, ale každý ako je naučený, kľudne si tam dajte, čo vám chutí :)
orchidea
Ďakujem za vysvetlenie, myslela som si, že zaúradoval iba škriatok pri písaní postupu, to sa stáva.
anene
Isteže, maslo je maslo, keď sa doma robí jeden dva krémové zákusky, ale väčšie množstvo a na prenášanie aby sa to netopilo, najmä v teple palmarín drží lepšie aspon pol na pol. Ja používam najdrdšej maslo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia