Slávnostná polievka z plnenej sliepky s celestínskou závarkou (fotorecept)

Autor receptu: vybusna

20 minút
príprava
200 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Den dopredu, vypitvanu sliepku dobre ocistime, umyjeme. Udenu krkovicku uvarime.
  2. Pripravime si plnku : Uvarenu a vychladnutu udenu krkovicku pomelieme v robote na jemno. Pridame k nej zltky, smotanu a dobre miesame dovtedy, kym sa nam masa nespoji. Z bielkov , stipky soli vyslahame tuhy sneh a zapracujeme ho do plnky. Pokial mate male vajcia, tak pridajte viac smotany. Zmes musi byt naozaj hladka a kompaktna. Takto pripravenou plnkou, naplnime sliepku a otvor zasijeme, alebo upevnime podla Vasho sposobu.
  3. Do vysokeho hrnca dame aspon dva litre vody, vhodime do nej bobkovy list, nove korenie, stiplavu papricku (podla Vasej chuti) a lyzicku soli. Dame ju zovriet. Do vriacej vody ponorime naplnenu sliepku. Voda musi naozaj vriet. Sliepka by mala byt uplne ponorena, ak treba tak si nechajte este nejaku vodu zovriet v konvici a dolejte kolko treba. Po nejakych 10 minutach, hrniec dame na stiseny plamen pod pokrievku a nechame pomaly bublat cca 3 hodiny. Resp. dovtedy pokial nebude sliepka uvarena. Sliepku opatrne vytiahneme a nechame dokonale vychladnut. Preto polievku varievam den pred podavanim.
  4. Zeleninu ocistim a nakrajam na male kusky. Cibulu len prekrojim. Urcite nevynechajte cervenu kapiovu papriku a paradajku. Paprika da polievke vynikajucu chut a niekde som citala, ze paradajka je prirodny zvyraznovac chuti.....taky prirodny glutaman. Neviem co je na tom pravdy, ale riadim sa tym. Vlozim zeleninu do vyvaru a varim asi polhodinu. Ked je vsetko makke, polievku precedime. Ocistene zampiony naplatkujeme a nechame cisty vyvar s nimi prevriet na jeden dva kochle. Ak budete v mojej polievke hladat tie zampiky, tak marne......usmievaju sa na mna z chladnicky. Zajtra na obed ich tam nakrajam...zabudla som dnes.
  5. Urobime si celestinske rezance : Mlieko, vajce, muku a kypriaci prasok do peciva spolu so solou dobre vyslahame na hladku hmotu. Panvicu stetcom potrieme olejom a pecieme palacinky. Petrzlenovu vnat nasekame nadrobno. Este teple palacinky posypeme drobnou sekankou.
  6. Zrolujeme do pevnej roladicky a nozom ju zatisneme aby sa akokeby zlepila.
  7. ...a pokrajame. Ked vlozite tuto zavarku do polievky tak sa nelakajte, z palacinkoveho cesta sa budu uvolnovat bublinky.
  8. Studenu sliepku rozkrojime, vyberieme plnku. Sliepku oberieme, pokrajame maso na male kocky a plnku tiez.
  9. Ja osobne este uvarim aj obycajne nitove rezance, je to vsetko na vas. Slepaciu polievku zohrejeme tak, ze az vrie. Naaranzujeme obidva druhy masa a celestinske rezance + zavarku podla Vas. Podavame.