Bezlepková čokoládová torta

Slávnostná čokoládovo-banánová torta bez lepku

Autor receptu: novalim

Oslávte Silvestra so všetkou noblesou. Verte, že keď ponúknete vašim silvestrovským hosťom túto slávnostnú tortu, budete hviezdou párty :-). Aj bezlepkovo sa dá majstrovsky piecť. Slávnostná čokoládovo banánová torta je toho dôkazom.

12
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si oddelíme žĺtky od bielkov. Vo väčšej mise vyšľaháme mixérom žĺtky so zmäknutým maslom, práškovým a vanilínovým cukrom.
  2. Potom pridáme múku a prášok do pečiva a zamiešame.
  3. Nakoniec do cesta zľahka vmiešame sneh z vyšľahaných bielkov.
  4. Polovicu cesta vylejeme do tortovej formy s priemerom cca 23 cm, ktorú sme si vopred vymastili a vysypali múkou.
  5. Do druhej polovice cesta vmiešame ešte kakao a tú potom krížom – krážom rozlejeme do formy. Takto nám vznikne mramorový efekt.
  6. Cesto dáme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme približne 25 minút.
  7. Kým sa pečie cesto, pripravíme si plnku. Puding uvaríme s mliekom podľa návodu, odstavíme a ešte za horúca doňho nalámeme čokoládu. Poriadne premiešame, aby sa čokoláda rozpustila.
  8. Necháme vychladnúť a primiešame smotanovú nátierku. Vznikne nám čokoládová plnka chuťou pripomínajúca termix.
  9. Banán si nakrájame na kolieska.
  10. Po upečení korpus necháme vychladnúť, následne otvoríme tortovú formu a cesto si pozdĺž prerežeme na tri časti.
  11. Na spodnú časť korpusu natrieme polovicu plnky, prikryjeme druhou časťou korpusu. Na tú natrieme druhú polovicu plnky a poukladáme do nej kolieska banánu. Prikryjeme treťou časťou korpusu a na vrch natrieme marhuľový lekvár.
  12. Nakoniec polejeme čokoládovou polevou, ktorú sme si pripravili vo vodnom kúpeli zmiešaním horkej čokolády a kokosového tuku. Keď nám čokoláda na povrchu trochu zatuhne, ozdobíme ovocím a mandľovými lupienkami.