Bezlepková čokoládová torta
Slávnostná čokoládovo-banánová torta bez lepku
Autor receptu: novalim
Oslávte Silvestra so všetkou noblesou. Verte, že keď ponúknete vašim silvestrovským hosťom túto slávnostnú tortu, budete hviezdou párty :-). Aj bezlepkovo sa dá majstrovsky piecť. Slávnostná čokoládovo banánová torta je toho dôkazom.
12 porcií |
60 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv si oddelíme žĺtky od bielkov. Vo väčšej mise vyšľaháme mixérom žĺtky so zmäknutým maslom, práškovým a vanilínovým cukrom.
- Potom pridáme múku a prášok do pečiva a zamiešame.
- Nakoniec do cesta zľahka vmiešame sneh z vyšľahaných bielkov.
- Polovicu cesta vylejeme do tortovej formy s priemerom cca 23 cm, ktorú sme si vopred vymastili a vysypali múkou.
- Do druhej polovice cesta vmiešame ešte kakao a tú potom krížom – krážom rozlejeme do formy. Takto nám vznikne mramorový efekt.
- Cesto dáme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme približne 25 minút.
- Kým sa pečie cesto, pripravíme si plnku. Puding uvaríme s mliekom podľa návodu, odstavíme a ešte za horúca doňho nalámeme čokoládu. Poriadne premiešame, aby sa čokoláda rozpustila.
- Necháme vychladnúť a primiešame smotanovú nátierku. Vznikne nám čokoládová plnka chuťou pripomínajúca termix.
- Banán si nakrájame na kolieska.
- Po upečení korpus necháme vychladnúť, následne otvoríme tortovú formu a cesto si pozdĺž prerežeme na tri časti.
- Na spodnú časť korpusu natrieme polovicu plnky, prikryjeme druhou časťou korpusu. Na tú natrieme druhú polovicu plnky a poukladáme do nej kolieska banánu. Prikryjeme treťou časťou korpusu a na vrch natrieme marhuľový lekvár.
- Nakoniec polejeme čokoládovou polevou, ktorú sme si pripravili vo vodnom kúpeli zmiešaním horkej čokolády a kokosového tuku. Keď nám čokoláda na povrchu trochu zatuhne, ozdobíme ovocím a mandľovými lupienkami.