Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Milujeme slávky, pripravila som ich v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke, mali sme
rýchly, ľahký a vynikajúci obed.
Je tu veľa receptov na slávky, ale takýto som na vareche nenašla, preto pridávam svoj
vlastný recept pre milovníkov slávok.
2 porcie |
20 minút príprava |
15 minút na 90-100 °C |
Postup- Očistila som šalotku a pokrájala na jemno.
- Umyté vajcové cherry paradajky som pokrájala na drobno, tieto vajcové majú vynikajúcu príjemnú sladkú chuť.
- Na rozohriatom oleji s maslom som orestovala šalotku.
- Pridala som na jemno pokrájanú čerstvú chilli papričku aj so semienkami, my máme radi ostré jedlá :-),...
- ...prelisovaný strúčik cesnaku a všetko som spolu krátko orestovala, kým sa cesnak a paprička pekne rozvoňali - asi 1 minútu.
- Priliala som domácu paradajkovú šťavu.
- Pripravila som si kvalitné biele suché víno, použila som Chardonnay a...
- ..priliala som ho k paradajkovej šťave a priviedla do varu.
- K vriacej zmesi som pridala morskú soľ, umyté očistené slávky, ked sa otvorili, pridala som pokrájané cherry paradajky.
Poznámka: po umytí studenou vodou treba vyhodiť otvorené slávky a pridať variť len slávky uzavreté.
Po uvarení treba vyhodiť tie slávky, ktoré sa neotvorili, teda uzavreté.
- Varila som prikryté pokrievkou asi 10 minút.
- Pridala som pokrájanú petržlenovú vňať.
- Dala som súčasne variť Spaghetti Tratoria Verdi, sú to veľmi kvalitné talianske bezvaječné špagety.
Varila som ich iba 6 - 7 minút, aby zostali Al dente, dôjdu ešte v horúcej paradajkovo-vínovej omáčke.
- Slávky som varila už odokryté prudkým varom, kým sa omáčka primerane nezredukovala, boli hotové zároveň so špagetami.
- Tu je detailný záber na hotové slávky, ktoré som podávala horúce aj s úžasne chutnou omáčkou spolu so špagetami. Celé som ešte hojne posypala čerstvou petržlenovou vňaťou, ktorú si toto jedlo priam žiada.
Podávala som k nim to isté dobre vychladené kvalitné suché biele víno Chardonnay.
- Slávky uvarené v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke sú veľmi chutné, prevzali úžasnú chuť vína paradajok, chilli, cesnaku a ostatných použitých ingrediencií, je to ľahký rýchly a vynikajúci obed.
Slávky sú veľmi zdravé, sú zdrojom minerálnych solí, železa, vitamínov A, B, C, D a bielkovín, majú korenistú chuť a len málo kalórií, sú vhodné pre diéty ako redukčnú, diabetickú a iné.
Podávajú sa v lastúrach i bez nich, sú základom mnohých jedál v kuchyni francúzskej, španielskej, francúzskej, talianskej a iných.
Vyskytujú sa na skalách severo-atlantického pobrežia severnej Ameriky i Europy a v miernych polárnych vodách po celom svete, len v Europe sa ich spotrebuje až 100 tisíc ton ročne. Ich lastúry bývajú purpurovo-červené, modré alebo hnedé.
|