Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Milujeme slávky, pripravila som ich v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke, mali sme rýchly, ľahký a vynikajúci obed. Je tu veľa receptov na slávky, ale takýto som na vareche nenašla, preto pridávam svoj vlastný recept pre milovníkov slávok.

2
porcie
20 minút
príprava
15 minút
na 90-100 °C

Postup

  1. Očistila som šalotku a pokrájala na jemno.
  2. Umyté vajcové cherry paradajky som pokrájala na drobno, tieto vajcové majú vynikajúcu príjemnú sladkú chuť.
  3. Na rozohriatom oleji s maslom som orestovala šalotku.
  4. Pridala som na jemno pokrájanú čerstvú chilli papričku aj so semienkami, my máme radi ostré jedlá :-),...
  5. ...prelisovaný strúčik cesnaku a všetko som spolu krátko orestovala, kým sa cesnak a paprička pekne rozvoňali - asi 1 minútu.
  6. Priliala som domácu paradajkovú šťavu.
  7. Pripravila som si kvalitné biele suché víno, použila som Chardonnay a...
  8. ..priliala som ho k paradajkovej šťave a priviedla do varu.
  9. K vriacej zmesi som pridala morskú soľ, umyté očistené slávky, ked sa otvorili, pridala som pokrájané cherry paradajky. Poznámka: po umytí studenou vodou treba vyhodiť otvorené slávky a pridať variť len slávky uzavreté. Po uvarení treba vyhodiť tie slávky, ktoré sa neotvorili, teda uzavreté.
  10. Varila som prikryté pokrievkou asi 10 minút.
  11. Pridala som pokrájanú petržlenovú vňať.
  12. Dala som súčasne variť Spaghetti Tratoria Verdi, sú to veľmi kvalitné talianske bezvaječné špagety. Varila som ich iba 6 - 7 minút, aby zostali Al dente, dôjdu ešte v horúcej paradajkovo-vínovej omáčke.
  13. Slávky som varila už odokryté prudkým varom, kým sa omáčka primerane nezredukovala, boli hotové zároveň so špagetami.
  14. Tu je detailný záber na hotové slávky, ktoré som podávala horúce aj s úžasne chutnou omáčkou spolu so špagetami. Celé som ešte hojne posypala čerstvou petržlenovou vňaťou, ktorú si toto jedlo priam žiada. Podávala som k nim to isté dobre vychladené kvalitné suché biele víno Chardonnay.
  15. Slávky uvarené v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke sú veľmi chutné, prevzali úžasnú chuť vína paradajok, chilli, cesnaku a ostatných použitých ingrediencií, je to ľahký rýchly a vynikajúci obed. Slávky sú veľmi zdravé, sú zdrojom minerálnych solí, železa, vitamínov A, B, C, D a bielkovín, majú korenistú chuť a len málo kalórií, sú vhodné pre diéty ako redukčnú, diabetickú a iné. Podávajú sa v lastúrach i bez nich, sú základom mnohých jedál v kuchyni francúzskej, španielskej, francúzskej, talianskej a iných. Vyskytujú sa na skalách severo-atlantického pobrežia severnej Ameriky i Europy a v miernych polárnych vodách po celom svete, len v Europe sa ich spotrebuje až 100 tisíc ton ročne. Ich lastúry bývajú purpurovo-červené, modré alebo hnedé.