Slaný tvarohový koláč

Slaný tvarohový koláč so špenátom na zemiakovom ceste

Autor receptu: janikbj

Recept na cesto som si požičala od @Kucharocka123. Určite vyskúšam i pôvodnú verziu na sladko, ale teraz mi padol vhod takto. Ďakujeme a naisto ho budem pri slaných koláčoch často používať namiesto klasického krehkého.

4-8
porcie
55 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si uvaríme zemiaky. Vychladnuté ich postrúhame najemno. Cesto vypracujeme z uvedených surovín a odložíme do chladničky. Ja som ho rovno natlačila do vymastenej a múkou vysypanej okrúhlej sklenenej koláčovej formy s priemerom asi 28 cm a takto ho dala chladiť. Cesto vytiahneme i na okraje formy.
  2. Na plnku si na masle a cibuľke (tá nemusí byť) rýchlo podusíme špenát. Použila som asi 3 väčšie guličky mrazeného. Čerstvý špenát môžeme natrhať na menšie kúsky a nechať ho na masle len zvädnúť. Poriadne prerastenú slaninu nakrájame a dáme vyškvariť. Slanina nemusí byť, ja som urobila kúsok koláča bez nej, aby mohla jesť aj dcérka a bol dobrý aj takto diétnejší. V miske si vymiešame tvaroh (použila som tučný rozotierateľný z Lidlu), vajíčka, smotanu, uvarený nastrúhaný zemiak (1 stredne veľký stačí), podľa chuti osolíme. Vmiešame vychladnutý podusený/zvädnutý špenát.
  3. Vychladené cesto vyvaľkáme a dáme do pripravenej formy, popicháme vidličkou a dáme predpiecť na 10-15 min pri 200 °C. Rúru potom stiahneme na 190 °C.
  4. Na predpečené cesto dáme tvarohovú plnku, na vrch poukladáme vyškvarenú slaninu. Koláč pečieme pri 190 °C asi 45 min. Plnka musí byť úplne stuhnutá. Pred krájaním necháme trochu vychladnúť. Môj tip: Zvyšný koláč ohrievam pomaly na malom ohni na suchej grilovacej panvici, prikrytý väčšou pokrievkou, aby sa nezrážala para. Ohrievať treba pomaly, aby sa aj plnka trochu ohriala, i keď priam horúca nebude. Zdola je potom koláč pekne chrumkavý a možno i lepší ako čerstvý.