Slaný koláč
Slaný koláč

Slaný tvarohový koláč fotorecept

janikbj - fotkajanikbj, 10. januára 2018
Slaný tvarohový koláč (fotorecept)
Foto: Janikbj
15 minút
príprava
55 minút
na 190-220 °C

Suroviny

3 dl
125 g
1-3 PL studená
250 g
200 g
4 ks
1/4 ks malá




Postup

  1. 1

    Hladkú múku a studené maslo spracujeme prstami na "drobenku", pridáme 1-3 PL studenej vody. Ja som pridala aj trochu celozrnnej múky, preto som potrebovala 3 PL vody + 1PL kyslej smotany. Vypracujeme cesto a dáme ho do chladničky stuhnúť. Okrúhlu koláčovú formu vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou a vyložíme vychladeným cestom, potiehneme ho aj na kraje. Cesto popicháme vidličkou a dáme do rúry vyhriatej na 220 stupňov predpiecť na 10 min. Rúru potom stiahneme na 190 stupňov.

    Slaný tvarohový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na náplň zmiešame tvaroh, vajíčka (použila som 4 ks nakoniec), kyslú smotanu, soľ, podľa chuti mletú červenú papriku a na jemno nakrájanú cibuľu. Kto má rád, pridá aj kôpor, u nás doma je v nemilosti, takže bez neho.

    Slaný tvarohový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na predpečené cesto vylejeme tvarohovú zmes a na vrch dáme opraženú slaninu. Pečieme na 190 stupňoch asi 45 min., treba sledovať. Rúru počas pečenia neotvárať. Keď je koláč upečený do zlata a náplň stuhnutá, koláč je hotový. Môžeme ho nechať chvíľu vo vypnutej rúre, keď potrebuje "dôjsť". Pred krájaním necháme koláč chvíľu postáť a stuhnúť. Podávame s kyslým mliekom alebo čerstvým šalátom.

    Slaný tvarohový koláč (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

pivonka
Šikovný koláč, páči sa mi. Tá cibuľa sa prepečie? Netreba ju presmažiť spolu so slaninkou? Zakladám.
janikbj
@Pivonka (10.1.2018 16:24)

ďakujem a pravdupovediac, ja som taká nerozhodná, že som polovicu z použitej cibule dala surovú a polovicu osmaženú so slaninou. krájala som ju na jemnulinko, až takmer "do stratena" a tá surová potom chutila výraznejšie, ale to už podľa chuti. som si istá, že bude dobrý aj úplne bez cibule.
(konkrétne do tohto som pridala aj polovicu nakrájanaj mozarely, čo som mala v chladničke)
luss44
dobrý tip na teplú večeru, ja síce tvaroh nemusím ale mojim doma by som sa tým zavďačila, uložím nech nezabudnem.
haji
Příjemná rychlovka, umím si představit i jako zajímavé pohoštění. Vpašuju nejspíš pažitku. Díky za receptík!
marianne
Vyzerá veľmi dobre, neprekombinovatelne, páči sa mi jednoduchosť cesta. Chcelo by to len niečo zelené do plnky buď pažítku alebo vňať z cibulky, či cesnaku. Isto zrealizujem.
janikbj
@Tatranka (10.1.2018 19:09)

ďakujem za recept, určite vyskúšam, slané posúchy u nás veru idú a ten tvoj vyzerá neodolateľne. s týmto krehkým cestom je to skôr taká rýchlovka, používam ho na quiche.

ďakujem všetkým za milé komentáre a tipy, s pažítkou bude určite pasovať, ale u nás až na jar, keď si pôjdem "zhrábnuť" ku mamke do záhradky :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia