Pizza s mozarellou a datlovými paradajkami fotorecept

pusta - fotkapusta, 27. februára 2015
Pizza s mozarellou a datlovými paradajkami (fotorecept)
Foto: pusta

K dnešnej šošovicovej polievke som spravila miesto II. chodu tento slaný koláč, po návrhu @methi premenovávam na Pizza. :-)

3
porcie
30 minút
príprava
8 - 10 minút
na 220 °C

Suroviny

400-450 g svetlá
10 g čerstvé
250-300 ml vlažná
1 ČL
1 ČL
3 PL
Zmes na potieranie:
100 ml domáci
podľa potreby na riedenie
1 ČL
1-2 veľké strúčiky
1 PL
Na povrch:
125 g
100 g
podľa chuti čerstvá (alebo mrazená, sušená)




Postup

  1. 1

    Do jamky v preosiatej múke, premiešanej so soľou, som nadrobila droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom, zaliala vlažnou vodou, nechala som na teple vykysnúť kvások, asi 15 minút, pridala som olej, spracovala som všetko dôkladne rukami na hladké pružné lesklé mäkšie nelepivé cesto, prikryla som ho čistou utierkou a nechala som ho vykysnúť na teple do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu, údaj vody je orientačný, lebo závisí od kvality a vlhkosti múky. Suchšia múka potrebuje viac vody, vlhká menej.

    Pizza s mozarellou a datlovými paradajkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým cesto kyslo, pokrájala som datľové paradajky na polovice a pripravila som mini mozarellu.

    Pizza s mozarellou a datlovými paradajkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto som vyklopila na pomúčenú dosku, vytvarovala som z neho 3 bochníky, každý bochník som rozvaľkala do kruhu o hrúbke asi 2 mm.

    Pizza s mozarellou a datlovými paradajkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravila som si predtým paradajkovú zmes na potieranie cesta, do misky som dala paradajkový pretlak nariedený troškou vody na roztierateľnú konzistenciu, pridala som soľ, prelisovaný cesnak, olej a dobre spolu premiešala.

    Pizza s mozarellou a datlovými paradajkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozvaľkaný kruh cesta som potrela pripravenou paradajkovou zmesou tak, že som po obvode nechala voľný pás široký asi 2 cm, na potretú časť som pokládla datlové paradajky a mini mozarellu,...

    Pizza s mozarellou a datlovými paradajkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...posypala som posekanou bazalkou, mala som vlastnú mrazenú, dala som na vyhriaty plech vystlaný teflonovou foliou ...

    Pizza s mozarellou a datlovými paradajkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...vložila som piecť do rúry vyhriatej na 220 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom na vrchný rošt, piekla som do peknej ružovej farby, kým sa syr nerozpustil a paradajky primerane prepiekli, čo trvalo asi 8 - 10 minút, piekla som vždy iba jeden koláč, lebo bol dosť veľký.

    Pizza s mozarellou a datlovými paradajkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    záber zblízka: je to veľmi chutný slaný koláč, môže sa podávať samostatne ako hlavný chod alebo ho môžete pokrájať na trojuholníky a podávať ako slanú chuťovku, tiež ako prílohu k sýtym polievkam na kyslo, pôvodne to mala byť pizza margherita, nuž ale cesto mi neuveriteľne rýchlo kyslo očividne pod rukami pri malom množstve droždia, takže som ho pizzou nenazvala a ani som ho neposypala ešte aj strúhaným syrom, pri pizza margherita správne má byť: okrem uvedených surovín má byť guľovitá mozarella pokrájaná na plátky + strúhaný parmezán, mnoho čerstvej bazalky, šťavnaté veľké paradajky, teraz nie sú a tenučké cesto na pizzu , vzala som inšpiráciu z tohoto receptu, prispôsobila som si ho a zostala pri pomenovaní ako slaný koláč, ktorý odporúčam vyskúšať všetkým milovníkom kysnutých koláčov a posúchov k sýtym polievkam, prajem Dobrú chuť :-)

    Pizza s mozarellou a datlovými paradajkami (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

dosa
... moc vysoky, nizsi ovela chutnejsi - kde ste vsetci? .... tesim sa na polemiku - davno tu nebola..:)))
pusta1
@dosa , prosím ťa, o čo sa tu snažíš, pod každým mojom receptom je polemika, čo ti chýba ????
nikdy si môj recept ešte nekomentoval/a.
áno je vysoký, tak rýchlo kysol, že mi rástol pod rukami, písala som predsa o tom...no a???
to je vec názoru.
skús polemizovať s ostatnými niekde inde.
veľmi ma potešíš :-)
dakujem.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ja som raz jedla pizzu a na nej bola brokolica, a takeeeee to bolo dobreee :-), tiež stojí za vyskúšanie.
pusta1
@tassiedevil , nádherne si ma rozosmial DDDD áno, pribrala margherita :-)
preto som to nenazvala Pizza margherita, práve preto som to nazvala ako Slaný koláč...
veľmi ma teší, že tebe sa môj koláč páči :-)
pizza to určite nie je, a pravdu máš, niekto má rád hrubšie, niekto zase tenšie DDDDD
no čo si budeme rozprávať :-)
chutí výborne!!!
dakujem ti za krásnu pochvalu a za 5*
zuzkacho
Och krásný slaný koláčik, to cesto je dokonalé...mne tam chýba bazalka, ale ja bazalku dávam všade, tak sa prosím nehnevajte....takýchto maminiek už je čím ďalej tým menej čo takto varia, museli ste mať dobrý príklad doma, všetka česť ani Pustička
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@methi , @pusta , podľa mňa je to jedno ako sa to volá, pizza je aj tak podľa mňa koláč na slano :-), hlavne je, že to chutí, no nie :-), a mne veru také chutí :-)
pusta1
@dr , je to síce slaný koláč, ale ako Pizza nemôžeš pomenovať každý slaný koláč.
Pizza je tradičné talianske jedlo a má svoje prísne atribúty, ako sa má robiť najmä cesto na pizzu, náplne sú tiež väčšinou tradičné, teda jedno to zase určite nie je z tohoto pohľadu, dnes sa pripravujú rôzne formy od tej klasicky tenkej až po tie ako popísala @methi , náplne sa tiež rozšírili. sú aj iné tvary, napr. prehnuté, nazývajú sa napr. Calzone, sú však aj iné, ale vždy musí byť zachované tradičné pizzové základné cesto.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Pusta , ja som to myslela ako srandu, viem, že je to rozdiel :-)
pusta1
@methi , ja viem :-)
dokonca sa dajú objednať aj upečené a za horúca kuriérom domov :-)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
My sme si raz objednali pizzu a doniesli nám tú preloženú, keďže ja som to nepoznala, chcela som to reklamovať, som si myslela, že im spadla, a preto je to taký nepodarok, manžel to ale poznal a vysvetlil mi čo to je :-D.
pusta1
@dr , hlavne, že ti Calzone chutilo :-)
inak podľa talianskej gastronomickej historie je Calzone pôvodne nepodarok, stalo sa pekárovi pri vkladaní pizze do pece, že jeho nešikovnosťou sa mu pizza na lopate preklopila, upiekol ju, mala obrovský úspech táto preklopená pizza a pomenoval ju ako Calzone a tak Calzone vzniklo, teší sa podnes deň veľkej obľube :-)
pusta1
@zuzkacho , nemám žiaden dôvod sa na teba hnevať :-)
ty si na rozdiel od iných jedna veľmi slušná a milá mladá žena :-)))
mohli by sa slušnosti od teba tie mladé učiť!!!
nemala som čerstvú bazalku, keby áno, nešetrila by som :-)
no veru, také dokonalé cesto na pizzu som ešte v živote nemala, bola radosť s ním pracovať, len mi neuveriteľne očividne kyslo pod rukami, hoci v ceste bolo len 10 g droždia :-)
áno mala som pred sebou doma dva žiarivé vzory, ktoré varili vždy denno - denne čerstvé jedlo pre veľa osôb, bola to moja drahá stará mama - tá pre 9 ľudí a moja dobrá mama pre 5 ľudí doma :-)
obe varili úžasne, naša kuchyňa bola vychýrená široko - daleko a vždy len domáce veci a čerstvé :-)
aj ty môžeš byť taká obetavá pre tvoju rodinku a tvojich milovaných, ak budeš variť s láskou pre nich.
dakujem za pochvalu receptu, za tvoju úžasnú poklonu, veľmi si to vážim od teba.
zuzkacho
Dobrý deň,
verte mi p.Pustička ja ďakujem vám...varíte úžasne,mali byť ste mať svoj blog...ste pre mňa veľkou inšpiráciou...krásny víkend.
pusta1
@zuzkacho , už mi navrhli blog, aj napísať kuchársku knihu v minulosti, odmietla som, necítim sa na to :-)
okrem toho, len sa pozri na tých našich blogerov tu na vareche napríklad, a poviem ti, prečo sa až na malé výnimky, vrátili takmer do jedného opäť na varechu, lebo jednak tam prišli na to, že stratili kontakt so širokým okolím, a jednak si potrebujú odtiaľto získať pre svoj blog svojich priaznivcov - dosť smutná pravda.
tvoj kompliment a tvoje hodnotenie mojej práce ma veľmi teší, vážim si to od teba. :-)
dakujem ti a tebe prajem veľa radosti z varenia a Pekný deň :-)
1x pusta1
pusta1
@marika21 ,
som rada, že tebe sa môj recept páči :-)
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk a za 5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia