Slané pletenky

Slané pletenice

Autor receptu: soniatko

U nás obľúbená varianta kysnutého cesta ku kyslým polievkam.

Suroviny

Postup

  1. Pripravime si kvások s trochou vlažného mlieka, cukru a droždia. Mlieko nesmie byť príliš horúce.
  2. Múku, vajce, zvyšné mlieko, soľ, kvások začneme miesiť na hladké cesto. Keď sa začne spájať, prilejeme olej. Ten sa dáva až nakoniec, aby sa múka drobre spojila s droždím. Potom lepšie cesto kysne. Vypracujeme vláčne cesto. Necháme ho podkysnúť cca 10 min. Ešte raz premiesime a už necháme kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí objem.
  3. Na pomúčenú dosku si vyklopíme vykysnuté cesto. Premiesime ho a odkrajujeme si kúsky cca 3x 3 cm, vyšúľame šúľok cca 10-15 cm a spletieme jednoducho okolo seba.
  4. Pletenice ukladáme na dobre vymastený plech. Vtedy je predpoklad, že sa dochrumkava vypečú aj zdola. Potrieme ich olejom, dobre posolíme a posypeme rascou. Na plechu ich necháme ešte chvíľku podkysnúť a šup s nimi do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme dozlatova. Ideálna príloha ku kyslej mliečnej fazuľovej šošvicovej atd. polievočke je na svete. U nás zmiznú ešte zahorúca.