Slané pečivo

zolik - fotkazolik, 11. septembra 2014
Slané pečivo
Foto: zolik

Tento jednoduchy recept na slane pecivo som dostala pred 30 rokmi od mojej mami so slovami "jednoduchy ako facka". A tolko rokov ho aj Zobraziť celý popisTento jednoduchy recept na slane pecivo som dostala pred 30 rokmi od mojej mami so slovami "jednoduchy ako facka". A tolko rokov ho aj robim.

4
porcie
15 minút
príprava
15 minút
na 160 °C

Suroviny

500 g
250 g
250 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Vsetky suroviny spracujeme na cesto. Ulozime do mikrotenoveho sacku, alebo nadoby a nechame odpocivat v chladnicke 6-24 hodin. Cesto si rozdelime, rozvalkame na 1/2 cm a vykrajujeme formickou, alebo narezeme radielkom. Potrieme rozslahanym vajickom, posolime, ulozime na plech vylozeny papierom na pecenie a mozeme zdobit: mandle, orechy, sezam, kmin, paprika, syr alebo chili. Pecieme v stredne predhriatej rure asi 1/4 hodiny.

    Slané pečivo - obrázok 1
  2. 2

    Ja som tentokrat robila z polovicnej davky a toto je ukazka mnozstva, ktore som napiekla. Syrove tycinky sa vyborne hodia ku kremovym polievkam a jednohubky k poharu dobreho vina.

    Slané pečivo - obrázok 2
  3. 3

    K nam uz pomaly ale iste prichadza jesen, tak aj dekoracia na terase ma uz jesenny nadych.

    Slané pečivo - obrázok 3

Diskusia k receptu

radost
krásne kvietky..chryzantémy-kvety jesene..ked slniečko svieti-jeseň je krásna..bude tak..??
určite chutné slanojednohubky..:-)bo cesto používam i na sladké pečivo-plnené lekvárom..krehké rohlíčky..:-)
1x zolik
rain333
tiež ukladám...lepšie ako kupované keksíky :) a tie s tým orieškom vyzerajú krásne :-)
1x zolik
smejkad
toto sa mi paci, urcite vyskusam :-)
mozem spravit aj do zasoby, ako dlho vydrzia?
dakujem :-)
1x zolik
zolik
@kukulienka , dakujem Ti, musim priznat, ze ja som taketo chryzantemy tiez este nevidela. Aj preto ma zaujali. Su take slnieckovite.
zolik
@radost , dakujem. No vidis to, na sladko by ma nenapadlo. Hned som si to dala do poznamok k receptu. Milujem farby jesene, je to moje najoblubenejsie rocne obdobie. A kedze leto bolo, vlastne skor nebolo, tak aj ja dufam, ze jesen bude pekna, slnecna a farebna.
zolik
@izabella929 dakujem, ze si sa pristavila. Mas pravdu, slane sa vzdy zide. Raz som mala cesto v chladnicke cez 48 hodin a piekla som az ked bola navsteva uz "pred dverami". Usetrila som si servirovanie. Dzobkali priamo z plechu ;-)
daguska
Pekné drobné tvary,lákavé na ochutnanie.A kvietky?Nádherné.Milujem jeseñ a jesenné kvety samozrejme tiez.Dávno som nic slané nepiekla,tak to napravím.
1x zolik
zolik
@rain333 dakujem, orechove a sezamove mam ja najradsej. Cesto je dost nevyrazne o to viac vynikne chut posypky. Slane nekupujem uz roky. Koreniny a aj struhany syr sa daju zapracovat priamo do cesta. Vyborne su aj s chilli.
zolik
@smejkad dakujem. Sorry, uz aj odpovedam. Samozrejme, ze najlepsie je cerstve ale chutovo dobre vydrzi aj tyzden. Len sa nesmie skladovat v plastovej nadobe, radsej plechovej lebo zvlhnu. Daju sa aj super po davkach zamrazit. Vyberies a do 2 hodin su ako cerstve.
zolik
@afataga , tak to mas uplne pravdu, veru nie je. Ale toto cesto o troch surovinach je aj financne (co do mnozstva) "za facku". Dakujem ze si nakukla.
@daguska , slane je vdacne a da sa aj dobre zamrazit a "v pripade nouze" do dvoch hodin rozmrazene, alebo este rychlejsie v rure (mikrovlnke). Dakujem za komentar. P.S.: vzdy robim male tvary, tak akurat do pusy, aby mi nenatrusili ;-)
mariamka
@zolik vazne az take jednoduche? ani PDP? to sa mi paci, a pekne tvary /ryby, hriby, srdiecka :)/ a celkom chapem tie male rozmery, to by aj mne vadilo "aby nenatrusili" :))
ivav
Pečivko i kvietky ma veľmi zaujali, také som ešte ani ja nevidela.
mariamka
... a skoda, ze sa nedaju bodovat fotky, ta posledna je naj, nezna jesenna krasa, vdaka za nu,,
zolik
@mariamka , vazne! nic ine tam nie je. Ako som pisala vyssie, cesto nie je chutovo velmi vyrazne a preto cim ho posypes, alebo co do neho zapracujes po tom bude ozaj aj chutit.
sovka62
Takémuto neodolám, robievam podobné, ale aj tvoj recept som si uložila a vyskúšam.
svedka
Toto musi chutit kazdemu, v piatok idem na to :) Vdaka za recept a inspiraciu.Skusim vsetky variacie a do trosky cesta slahnem aj stipku parmezánu, uvidim .
zolik
@svedka , na obr.2 su syrove tycinky. Cesto, ktore mi po vykrajovani zostalo som zmiesila, rozvalkala, posypala struhanym syrom, prelozila, rozvalkala a opät posypala syrom. Ked to zopakujes 3-4x budu tie tycinky ako listkove. Ja som robila z 1/2 davky (3 plechy). Pre dvoch je toho dost. Prajem vela zabavy
deer
V jednoduchosti je krása aj chuť! Vyzerá to perfektne, isto vyskúšam :)
zolik
@kukulienka71 , dakujem za fotku a odozvu. Mas ich ako malovane. Teda, uprimne, krajsie ako moje ;-) Som rada. Az po Tvojej gratulacii som pozrela hodnotenia za IX. A sama som bola prekvapena. Tymto dakujem vsetkym, ktori si recept ulozili a este viac tym ktori si ho upecu.
finczi
Dnes som piekla tyčinky so sezamom a syrom. Sú chutné. Ďakujem za recept.
cuteart
Veľmi ďakujem za recept! Sú skvelé a z polovičnej dávky je ich celkom dosť! Urobila som ich zo špaldovej múky a použila som morskú soľ! A budem ich musieť robiť odteraz stále.
1x zolik
zolik
@cuteart (24.5.2022 18:38)
Ďakujem za milú odozvu. Som veľmi rada, že si spokojná.
kikuska02
Pečivko je neskutočne. Minulý rok som ho robila k Vianociam 2x posypať sa môže s hocičím čo je doma. Recept úplne jednoduchý ale stojí za to určite pečiem aj tento rok. A maly tip keď som vykrajovala rôzne tvary tak mi prišlo veľmi vysušené na koncoch zistila som že najlepšie je vykrajovať štamperlíkom ☺️🍀😀






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia