Špaldové pečivo

Slané pečivo so syrom (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Jednoduché špaldové celozrnné pečivo s plátkom syra na vrchu. Vhodné na raňajky alebo desiatu :-)

40 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do jednej misky dáme múku, soľ, cukor, oregano, rascu a premiešame celé lyžicou. Potom pridáme jogurt, olej, bielok a v mlieku napučané droždie s 1 KL cukru. Poriadne prehnetieme a ešte postupne zapracúvame po troške 3/4-1 dl vody. Zakaždým dobre/pomaly vpracujeme tú vodu do cesta. Že ste ju dobre do cesta vpracovali zistíte tak, že sa vám zakaždým už cesto bude od misy oddelovať. A vlastne to oddeľovanie je "znamenie", že cesto ešte znesie tekutinu :-) A od toho "vpracúvania" sa stáva to cesto ľahšie a vzdušnejšie :-) Nakoniec máme dostať polomäkké až mäkké vzdušné cesto, ktoré sa už začína oddeľovať od misky. Následne už len bez miesenia podsypeme cesto múkou a aj z vrchu a len zľahka upravíme do tvaru bochníka. Necháme kysnúť cca 45-60 minút.
  2. Po nakysnutí cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku, urobíme valec a cesto pokrájame na 15 rovnakých častí. Každé cesto znova pomocou minima múky vymiesime do bochníčka a uložíme rovno na plech s papierom. Zakryjeme utierkou a necháme 20 minút podkysnúť.
  3. Zatiaľ si pripravíme syr podľa chuti. Môžte použiť buď plátkový toastový syr, alebo na plátky pokrájaný eidam, goudu atď :-) Ďalej niečo na posyp - oregano, nejaké semienka atď. A medzitým si aj predhrejeme už rúru na 180 °C.
  4. Podkysnuté bochníčky natrieme žltkom, ktoré sme rozmiešali s pár kvapkami vody. Následne dáme piecť už do rozohriatej rúry na 25 minút. Po čase plech vyberieme a rýchlo na vrch každého bochníčka dáme plátok syra a semienka s oreganom. Rýchlo vložíme späť do rúry a pečieme ešte 10 minút, kým sa vlastne syr rozpustí :-) Za tých 25 minút bude pečivo už prakticky skoro upečené a so syrom sa vlastne už len dopečie :-)
  5. Už upečené pečivo ;-)
  6. Je výborné na raňajky alebo desiatu do školy. Môžte ho pravdaže podávať aj k polievkam alebo inému jedlu :-) Cesto je už samotné "bez" syra veľmi chutné a takto je ten syr vlastne taký malý bonus :-)
  7. Cesto je výborné, z vnútra jemné a vláčne a to nielen v deň pečenia, ale aj na druhý den. Prajem dobrú chuť :-)
  8. Pre info pridávam aj fotku múky, ktorú používam, možno sa niekomu zíde :-) Kupujem ju v Lidli.