Šľahačkový tunel fotorecept

pusta - fotkapusta, 15. júna 2013
Šľahačkový tunel (fotorecept)
Foto: pusta

Ohlásila sa nečakaná, ale milá návšteva. Rozhodla som sa pre jednoduchý, rýchly, ale veľmi chutný zákusok k poobedňajšej kávičke. Recept mám z madarského webu, Zobraziť celý popisOhlásila sa nečakaná, ale milá návšteva. Rozhodla som sa pre jednoduchý, rýchly, ale veľmi chutný zákusok k poobedňajšej kávičke. Recept mám z madarského webu, je to obľúbený zákusok madarskej kuchyne, je výborný, tak ho pridávam.

240 minút
príprava
15-20 minút
na 170 °C

Suroviny

4 ks
8 PL
8 PL
2 PL
1 ks
150 ml
50 g
podľa potreby
3 PL




Postup

  1. 1

    Žltky s cukrom som vyšľahala do peny. Postupne som pridala múku zmiešanú s kakaom a na záver som zľahka primiešala sneh bielkov. Cesto som vyliala na plech vystlaný s pečiacim papierom.

    Šľahačkový tunel (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Piekla som v trúbe vyhriatej na 170 stupňov asi 15 - 20 minút.Upečené cesto som vyklopila z plechu na pečiaci papier na doske a nechala som ho úplne vychladnúť. Papier som z vrchu opatrne stiahla. Potom som ho z neho po šírke vykrojila jeden plát 15 cm a jeden plát 11 cm široký. Pokropila som ich rumom. Zvyšok cesta použijem na kokosové guličky.

    Šľahačkový tunel (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mandle som sparila horúcou vodou a olúpala som ich.

    Šľahačkový tunel (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mandle som na sucho opražila na rozpálenej panvici, treba stále miešať a dávať pozor, aby sa nespálili. 5 - 6 minút.

    Šľahačkový tunel (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Opražené mandle som dala vychladnúť na tanier.

    Šľahačkový tunel (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zo šľahačky v prášku a mlieka som podľa návodu ušľahala tuhú šľahačku.

    Šľahačkový tunel (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Formu na srnčí chrbát som vystlala 15 cm-trovým plátom cesta, naplnila som ho šľahačkou a prikryla som vrch 11cm-trovým plátom cesta, ktoré som jemne vtlačila do šľahačky a odložila na 4 hodiny do chladničky.

    Šľahačkový tunel (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom som tunel vyklopila na podnos, vrch som ozdobila mandľami a mandarínkami. ...a už sme si len pochutnávali pri kávičke a veselo klábosili - mňam :-) :P

    Šľahačkový tunel (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

izabella929
krásny a veľmi chutný tunel,,,)) robievam počas leta so sezónnym ovocím..paráda...
pusta
@izabellka , je to veľmi chutné, jednoduché, rýchle a vdačné pre návštevy, aj variabilné.
dakujem veľmi pekne.
elysa
áno a ja mám rada rýchle recepty, niekedy to inak nejde, tiež som robila dnes rýchlovku- aj s práškovou šľahačkou...
babkamt
Takéto rýchlovky sa hodia na tieto teplé dni . Nechce sa nám čas tráviť v kuchyni . Upiekla si chutný koláč .
pusta
@elysa , vždy mám doma šľahačku v prášku, do týchto rýchloviek ju dávam radšej ako klasickú zo sladkej smotany, lebo mám istotu, že sa mi nerozpadne a cesto nezvlhne.
dakujem.
pusta
@babkamt , veru tak, je vynikajúci najmä v horúčavách, netreba celý ťas tráviť v kuchyni. dá sa poliať aj čokoládou. mandarinky ho osviežia, môže byť aj iné ovocie podľa možností a výberu. a tie opražené mandle pridajú chuť i chrumkavosť.
skrátka ľahko a rýchlo sa spraví, je to efektné pohostenie a je to veľmi variabilný dezert. ak je to aj pre deti, cesto miesto rumu pokvapkám kompótovou šťavou.
dakujem za pochvalu.
manya
máš pravdu, variácií je neúrekom, mám rada rýchlo a chutne, občas robím aj ja.
medovnicek
takéto koláčiky mám veľmi rada a tiež sa nechávam inšpirovať maďarskou kuchyňou, maďarské kuchárky dokážu neskutočne čarovať s kysnutým cestom, závidím ti, že vieš po maďarsky a vieš si recepty preložiť:)
pusta
@manya , aj ja ich mám rada. nikdy nesklamú a sú vynikajúce.
dakujem.
pusta
@medovnicek , máš pravdu. niet nad to, ak rozumieš receptu v originále.
u nás doma sa veľmi dbalo na učenie jazykov. už vo svojich 2 rokoch som hovorila 3-mi jazykmi plynule. už na základnej škole mi otec platil súkromné hodiny na jazyky a mali sme ich aj v škole, na strednej som z nich maturovala a pribudli dalšie. teraz ja podporujem v tomto našich najmenších v rodine :-) raz sa im to veľmi zíde.
aj naše kuchárky dokážu čarovať, vždy tu je niekto, od koho sa môžem len učiť, dokonca od mladých, napr .@lucynkab ale aj mnohí iní.
dakujem za pochvalu. :-)
sracz
Nádhera, milá šikovná @pusta a naviavc opäť spomienka. Prevý a posledný raz som niečo podobné jedol počas Veľkej Noci 1978 v Božiciach u Znojma, pripravila ho veľmi milá a pohostinná pani Čadová! Niekde v starých albumoch by som mal mať aj rcp. Buď vyskúšam, alebo Ti ho na "próbu" pošlem E-mail_om a "otestuješ ho Ty! Vopred ďakujem!
pusta
milý @sracz - ferikém drágám, tvoja pochvala vždy hreje pri srdiečku, teší o to viac, ak evokuje v tebe peknú a milú spomienku.:-) budem veľmi rada, ak tento rp otestuješ a zhodnotíš :-)
ak nájdeš rcp, tak pošli! poteší ma to :-)
dakujem ti veľmi pekne.
havino
@pusta , môže byť, dobre a chutne vyzerá a tú madarčinu ti aj ja v dobrom závidím. Dosť často som pre inšpiráciu na Salty, prekladám s pomocou, ale aj tak, to nie je ono. Aspoň sa očami poteším, sú tam nádherné recepty.
pusta
@havino , na No. Salty sú vynikajúce recepty, môžem potvrdiť, som tam totiž registrovaná. ale tento tam práve nie je, je z iného madarského webu.
madari vedia fantasticky chutne variť, na jedle si priam zakladajú a vedia aj úžasne piecť. tie ich preslávené špeciality, ale aj domáca kuchyňa nemá páru široko-daleko... je to moja srdcovka :-)
myslím, že nejeden ich návštevník na ich dobroty a kvalitné vína nedá dopustiť. :-)
dakujem ti za krásne hodnotenie.
zdezda
vynikajúci a efektný zákusok, a od teba perfektné podanie, ďakujem za sprostredkovanie :-)
jamaja
super! Tiež si ho viem predstaviť s úpravou na "Dukanovský" spôsob. Namiesto šľahačky by som ušľahala tvarohový krém, ktorý bu som vystužila troškou želatiny :) Dovoľujem si uložiť do mojej KK. Ďakujem!
dominika30
Dakujem za recept, nie som velmi na sladke, ale zato slahacku zboznujem.Uz sa tesim ako ho urobim az pridem domov na slovensko, dame si ho s maminou a sestro ku kave a budeme klabosit .. :)
pusta
@zdezda , dakujem za perfektné hodnotenie a za návštevu u mňa :-)
dlho som ťa nevidela...
pusta
@jamaja , hej, aj tak sa dá a bude elegantné, efektné, osviežujúce a chutné :-)
vdaka za uloženie do kk a za pochvalu.
pusta
@dominika30 , ked urobíš po príchode na Slovensko, určite príjemne prekvapíš maminku i sestru, seba a bude vám po chuti všetkým. :-) mňa tým veľmi potešíš :-)
to ja dakujem tebe.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia