Sladučký agátový med

cesminaz - fotkacesminaz, 15. mája 2013
Sladučký agátový med
Foto: cesminaz

Ako každý rok,tak aj teraz si varím do zásoby dobrý sladký medík ;-D ...a kedže naša príroda je k nám taká velmi šťedrá,každý rok Zobraziť celý popisAko každý rok,tak aj teraz si varím do zásoby dobrý sladký medík ;-D ...a kedže naša príroda je k nám taká velmi šťedrá,každý rok si spravím dokonca 2 druhy "Púpavový a Agátový"...no a práve teraz je čas "agátu" ,ktorého kvety už z dialky žiaria a šíria nádhernú sladučkú vôňu...pre mna vôňu medu... ;-)

24h statie minút
príprava
90-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
2 l
2 ks stredne veľké




Postup

  1. 1

    Nazbierame si agátové kvety-strapčeky ako hrozno ;-) Ja neudávam počet strapčekov,lebo na každom strapčeku je iný počet kvetov...a malilinké kvetinky...no tie tiež nebudeme počítať :-)) Takže,nazbierate agát,na toto množstvo medu ide približne polovica vädšej igelitky nazbieraného agátu.. že presne kolko kvetov potrebujete,sa dozviete neskôr v postupe..

    Sladučký agátový med - obrázok 1
  2. 2

    Agát neumývame.Tak ako sme nazbierali(z čistejšieho prostredia),hned sním pracujeme dalej.Do jednej velkej misy stiahneme rukou z každého strapčeka kvetinky...

    Sladučký agátový med - obrázok 2
  3. 3

    ...ide to jedna "radost" ;-DD

    Sladučký agátový med - obrázok 3
  4. 4

    Teraz si do hrnca,v ktorom budeme med varit dáme 2litre vody..treba presne počítat a nepomýliť sa,ináč môžme mat neskôr problem s medom...

    Sladučký agátový med - obrázok 4
  5. 5

    ...dáme do hrca kvety a to tolko kvetov,kolko voda vie "pokryť"..

    Sladučký agátový med - obrázok 5
  6. 6

    Kvety dobre popotláčate do vody,kolko sa zmestí...Najlepšie to zistíte tak,že na konci zľahka potlačíte rukou kvety...a ked sa hned objavý voda,tak je to presne dobre ;-D A práve teraz sme pritom,ako sa zistuje "množstvo" kvetov na prípravu medu...Je jedno kolko litrov vody dáte,vždy sa musí množstvo kvetov kontrolovať takýmto spôsobom...a nikdy sa neprerátate ;-))

    Sladučký agátový med - obrázok 6
  7. 7

    Dáme to celé zovriet pár minutiek..pritom stále miešame tie dolné kvety navrch...vlastne kým všetky kvety nezmenia farbu a budú ako varené...

    Sladučký agátový med - obrázok 7
  8. 8

    Potom odstavýme z ohňa,lyžicou dobre postláčame kvety do vody a dáme prikryté stáť na celú noc,napríklad do špajze ;-)

    Sladučký agátový med - obrázok 8
  9. 9

    ...na druhý deň si cez niaku tenkú látku precedíme a vyžmýkame kvety do niakej nádoby

    Sladučký agátový med - obrázok 9
  10. 10

    Vyžmýkanú štavu-čiže náš medík,dáme hore varit v jednom hrnci,pridáme 2kg cukru(vždy sa ráta 1L=1KG cukor) a 2 dobre umzté citrony,ktoré sme si nakrájali na hrubšie kolieska...Takto varíme na menšom ohni,čiže nech "pomaličky vrie" 1,5 až 2 hodiny za občastého miešania.

    Sladučký agátový med - obrázok 10
  11. 11

    Po 1,5 hodine zvyknem urobit skúšku hustoty...a to tak,že si vyberem za lyžičku medu na tanierik,trocha počkám kým vychladne.Ked sa už dost lepí o lyžičku,to znamená že je "hotový"... jeho hustotu viete aj cítit na jazyku,ked ho ochutnáte..vždy myslite nato,že horúci med je tekutejší...on zhustne,ako chladne ;-)

    Sladučký agátový med - obrázok 11
  12. 12

    ...ked je med už dost hustý,vybereme zneho citrony a hned za horúca plníme do fliaš.Rýchlo pozakrúcame a položíme napríklad na podlahu vychladnúť.Nemusíte dávat ani do deky,ani obracat flaše "hore nohami" :-)) len ich poriadne zakrútit,to je všetko.Neskôr ako chladnú,môžte každú flašu 1-2krát poprevracat-popohybovať vnej med,aby sa nalepil aj zvnútra na vrchnák.

    Sladučký agátový med - obrázok 12
  13. 13

    ...vychladnutí medík odložíme do špajze,z ktorej ho budeme flašku za flaškou vyberat do budúceho "ZBERU" alebo kým sa nám medík neminie ;-DD

    Sladučký agátový med - obrázok 13
  14. 14

    Kedže ja mám v špajzi 2 rozličné medy-púpavový a agátový,podľa farby vždy viem,ktorý je ktorý...púpavový je tmavý a agátový svetlý,takže na flašky ani písat nič nemusím.Obidva medy sú skvelé,každý znich má inú chuť

    Sladučký agátový med - obrázok 14
  15. 15

    Agátový med je naozaj jedinečný,lebo jeho chuť sa vyrovná jeho vôňe...preto zakaždým ked zacítim vôňu agátu,je to pre mňa akoby som zacítila "sám med".. ;-) Chutí skvele,či už na maslovom chlebíku,alebo do čaju,alebo aj medového koláča ;-DD

    Sladučký agátový med - obrázok 15
  16. 16

    Prajem vám dobrú chuť...a nech sa vám medík vydarí ;-DD

    Sladučký agátový med - obrázok 16

Diskusia k receptu

lakey
Toto je naozajstné umenie a ty si jednoducho umelkyňa.
danculka
Niet nad včelí agátový,ale ako náhraška,je to super, z každého kvetu sa robí podobne a ako píšeš 1:1 voda a cukor,super...
cesminaz
@mracik9 @laurika1 :-) dakujem vam za mile komentare @danculka pravdaze ozajsny vceli med je inaksi...ale kedze mame moznost si aj my doma robit vseliake "mediky" tak preco nie?-je to vsetko prirodne(okrem cukru) a su vtom vseliake vitaminy.Niekedy si fakt myslim,ze takto vyrobeny med je lepsi,nez z obchodu...lebo velmi casto vidim v obchodoch predavat scukrovatene "akoze"medy..bohvie ako niektore medy vlastne vyrabaju a kooolko cukru v nom vlastne je... @lakey :-)) mile od teba,dakujem
lasocka
milujem voňu agatu a my ho tu máme požehnane! Idem na to! zachvílu začína kvitnuť aj baza. napadlo ma mohol by sa týmto sposobom robiť aj sirup,len menej variťalebo len prevrieť a horuce dať do fliaš?
ariela6
cesminaz velmi pekne si to opísala už dlho som zhanala tento recept takže teraz to urobim podla teba dik za velmi presný a dobry fotorecept prajem ti vela zdravia a dalšie dobre recepty ktore uverejniš
klaura
púpavový som tento rok akosi nestihla ... ale tento si urobím ... ďakujem za recept ... veľmi pekne si ho spracovala ... :)
cesminaz
@jozka2 :-)) dakujem @ariela6 dakujem a som rada,ze som tymto receptom pomohla...nech sa ti vydari,daj vediet :-) @klaura :-) ani ja som tento rok zial nestihla tolko pupavoveho medu,ako som mala v plane,mam len 5 flasiek...no nic,vynahradim si to agatovym :-) @lasocka aj my tu mame neurekom agat,ktory nadherne vonia vo vzduchu...Chcem este dodat,ze zbierajte podla moznosti ten najvonavejsi agat,aj u nas je plno agatu,ale ja uz viem ktory strom vonia najviac-potom aj med bude nadherne vonavy a chutit "presne "ako "vonia"no a kazdy rok idem len k nemu..som mu verna..:-))) A co sa tyka cukru,niektore cukre niesu dost sladke,takze je mozne,ze niekto z vas bude potrebovat viac cukru-neviem.Ja pouzivam na med vzdy ten isty,viem ze je dost sladky a hlavne nescukrovie-mam to uz zistene :-)) @lasocka povedz,myslis bazovy sirup ci agatovy?
elysa
krásny medík, hneď by som ochutnala...
lasocka
&cezminaz a robíš aj agatový sirup? maš aj nejaky osvedčený recept na nevarený sirup z byliniek, bazy...
cesminaz
@anilah :-) @elysa :-) @tatranka :-) dakujem @lasocka agatovy sirup nerobim,my sme viacej na med...ten pouzivam do vselicoho,nie len na chleba.Na nevareny skorocelovy sirup mam jeden recept..ale ten je na kasel,na bazovy sirup mam niekde recept..este davnejsie som ho dostala od mami,ona robievala perfektny bazovy sirup ;-) ale ten sa varil.. @spetkasoli :-)) dakujem ti pekne za mily komentarik
bexapel
dobry recept... dnes skusim sirup a med z agatu,pupavovy med a bazovy sirup sa mi podaril
marta23
Nie je jednoduchšie kúpiť od včelára hotový v pohári? A tie gramatické chyby by ste mali opraviť.
tiginko
@marta23 včelí agátový med je niečo úplne iné, toto nie je včelí produkt, ale agátový sirup. Všetka česť tvojej usilovnosti a námahe @cesminaz ale som proti tomu, aby sa tieto sladké cukrové sirupy nazývali medom, lebo to med v žiadnom prípade nie je. Mne by to teda bolo jedno, lebo vidím čo je obsahom receptu, ale viacerí takí ako @marta23 môžu byť potom zmätení
cesminaz
@marta23 pradaze je ovela lahsie kupit si flasku od vcelara :-) Agatovy med od vcielok je nieco uplne ine a jedinecne.Ja nikde netvrdim,ze je tento moj chuti ako agatovy od vcielok :-) Co sa tyka gramatickych chyb,nemyslim ze su take strasne..su tu na Vareche ludia aj s ovela "hrubsimi" gramatickymi chybami.Ale kedze sme na kucharskej stranke,kde ide viac o "recept" nez o "gramatiku slovenskeho jazyka" tak si to navzajom aj prehliadneme..aspon taky je moj nazor. @tiginko dakujem za tvoj "nazor" :-) mas nan plne pravo a ja ho beriem na vedomie.Ja som tento recept tak nazvala,lebo sa to sladkostou a konzistenciou podoba medu.Niekto to vola med,niekto sirup.Je to take iste ako niekto hovori "pupavovy med" a niekto pupavovy sirup..a ani "ten" nespravili vcely :-) A co sa tyka zmatenosti ludi.."pravy med" je kazdy jeden od vciel a kazdy logicky rozmyslajuci clovek,ho nebude hladat na kucharskych strankach ako napriklad "Varecha.sk" :-)
kukulienka71
@cezminaz , med je včelí produkt a ty si jedna z najusilovnejších včeličiek, ja ti ten názov preto nezazlievam;-P je tu veľa sirupo-medov na tejto stránke, tak by sa mali premenovať asi všetky, aby to bolo spravodlivé a to určite nepôjde:-)
radost
@cezminaz
ked boli naši chlapci malí všetky možné recepty som skúšala..aj tento "medík"..aj púpavový..aj šumivý nápoj z bazy..aj..aj..všetko mizlo rýchlo..
dnes sme dvaja..už nerobím..kúpim domáci med od včelára..
ale ťa chválim za usilovnosť..pestrosť receptov..si moja obľúbená varecháčka..cítim tvoju človečinu v každom písmenku..
pre @tiginko
pani @marta23 je často zmätená-najviac z gramatiky..zaiste bola učiteľka slovenčiny..nekompromisná..ktovie-či je taká dokonalá vo všetkých smeroch..usmievam sa..bo-mala som také kolegyne..
@cezminka
maj pokojný večer..veľa radosti z vareškovania..a-nezabúdajte..už len dvakrát sa vyspíme a je to tu:MÁJ-najkrajší mesiac roka..priam magický..veľa šťastia všetkým..:-)
cesminaz
@kukulienka dakujem ti za pekne slova :-) a za vyjadrenie svojho nazoru :-) Vazim si to :-) a zelam krasny vecer! Mila @radost ..dakujem krasne za tvoje mile a uprimne slove,ktore citim ze vychadzaju zo srdca :-) Aj ja ti zelam krasny vecer a nadherny MAJ !!
cesminaz
@frezia68 :-) dakujem za pochvalu,si velmi mila :-) Ano vsade je teraz pupava v plnom kvete.Ja som uz spravila 2 varky pupavoveho medu :-) vyslo mi 17 2decovych flasiek! ..je vynikajuci ;-P
mesiar50
Vyzera fantasticky.Moj pan sused robieval aj vino z agatovych kvetov.Sikovna si velmi.
mabla
Pamätám sa, že agátové víno robieval otec ako liek na žalúdočné problémy.
kakavo
Medik to môže byť dobrý. Agát krásne vonia. A čo sa týka toho vína, @mabla , otec Vám asi pekne prešiel cez rozum, ako správny chlap. Myslím tým "liekom" na žalúdok.
majamajo
Recept som si ulozila.mozno by sa tak dal spravit aj gastanovy med.vdaka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia