Sladký veniec

pekajka - fotkapekajka, 7. januára 2016
Sladký veniec
Foto: pekajka

Dnes som mala chuť trochu experimenovať, a tak som na internete našla zopár receptov, ktoré som si v hlave nejako pomiešala dokopy a zo Zobraziť celý popisDnes som mala chuť trochu experimenovať, a tak som na internete našla zopár receptov, ktoré som si v hlave nejako pomiešala dokopy a zo všetkého som do tohto môjho výtvoru zakomponovala niečo. Vzniklo niečo sladko-kyslé. Na vrch som pre istotu roztrela môj obľúbený tvarohový krém, aby to nejako aj vyzeralo. Napíšem vám sem teda aj recept, ak by niekto hľadal inšpiráciu. Použila som bábovkovú formu, ale bolo to dosť malé, tak ak by ste chceli cesto až po vrch, dajte dvojnásobnú dávku

14
porcií
30 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
75 g sušené
40 g
2 PL
1 ks čerstvé celé
100 g
1 ČL
2 PL
Krém:
1 PL
250 g jemný nízkotučný
1 PL




Postup

  1. 1

    Najskôr si sušené slivky zalejeme 80 ml vriacej vody, zakryjeme handrou a za polhodinu, kým napučia, si spravíme základ na cesto. Pri slivkách sa presvedčte, že v nich nie sú kôstky. (Ocko pri ochutnávke do jednej zahryzol, aj keď na obale bolo písané, že sú odkôstkované.)

  2. 2

    Maslo šľaháme mixérom. Po chvíľke šľahania pridáme 2 PL medu a šľaháme ďalej, kým sa spolu nespoja.

  3. 3

    Slivky nám už napučali, tak ich rozmixujeme tyčovým mixérom AJ S VODOU, v ktorej boli namočené. Túto hmotu pridáme k maslu s medom. Vidličkou premiešame. Mne vzniklo niečo takéto.

    Sladký veniec  - obrázok 3
  4. 4

    V druhej miske si premiešame polohtubú múku, kypriaci prášok a kakao. Premiešané pridáme k maslovo-slivkovej zmesi. Premiešame. Na koniec pridáme jedno celé vajíčko. Mixérom šľaháme, kým nevznikne hladká, krémová zmes.

  5. 5

    Bábovkovú formu sme si vymazali tukom. Tento bod je veľmi dôležitý, aby sme ju vedeli potom ľahšie vyklopiť. Vzniknutú zmes dáme do formy a vrch zarovnáme.

    Sladký veniec  - obrázok 5
  6. 6

    A šup s tým do vopred vyhriatej rúry. Na výsledok si počkáme asi 25 minút. Pečieme na 180°C.

  7. 7

    Po upečení a vyklopení z formy máme pred sebou takúto dobrotu. Ja som to poliala medom. Polhodinu necháme chladnúť, zatiaľ si pripravíme krém a to tak, že si zmiešame všetky suroviny na krém.

    Sladký veniec  - obrázok 7
  8. 8

    Krém natrieme na vrch a sladký veniec máme hotový. Dobrú chuť!

    Sladký veniec  - obrázok 8
  9. 9

    Ak chcete, aby bol tento recept ešte neškodnejší pre vašu štíhlu figúru, navrhujem použiť špaldovú múku. Ak špaldovú nemáte, tak po zjedení stačí spraviť zopár brušákov :)

    Sladký veniec  - obrázok 9

Diskusia k receptu

buchtabuchta
Medzi špaldovou a pšeničnou múkou, čo sa kalorickej hodnoty týka, niet rozdielu. Špaldová má trochu nižší GI a nie je tak geneticky modifikovaná, ale na bruchu a zadku sa ti usadí rovnako, ako pšeničná. Čo sa vonkajšej úpravy týka - zober si príborový nožík, namoč ho do teplej vody a trochu ten povrch koláčika uhlaď, nech to má nejaký šmrnc. Alebo vezmi vidličku a narob ňou ryhy jedným a potom druhým smerom, aby si dosiahla mriežkovaný povrch. Nech to nevyzerá ako kravské.....pneumatika, lebo veľakrát jedia najprv oči. :))
sovka62
No tak, @buchtabuchta , dievča má 17 rokov a snaží sa. Veď sa naučí a onedlho jej spod rúk budú vychádzať dokonalé výtvory. Pre mňa je podstatné, že sa snaží, že z kuchyne neuteká a pokúša sa tvoriť nové recepty. Skúsenosti ju naučia, čo ubrať, čo pridať a výsledky sa dostavia.
buchtabuchta
@pekajka a @sovka62 to nebola kritika, len rada, ako s minimom námahy urobiť ten koláčik krajší. Ak to tak vyznelo, tak sa ospravedlňujem hlboko. Aj ja som začínala a tiež som sa plácala v kuchyni ako ryba na brehu, a veru koľkokrát som pokazila niečo, že to nielen vyzeralo ale aj chutilo ako kravské----pneumatika. Len ja som nemala ani Varechu, ani iného radcu v kuchyni.
deria
a mne sa to páči práve preto, že to nie je obyčajná štandardná uhladená forma. Dievča je chvalabohu kreatívne.
@pekajka len tak ďalej, vymýšľaj a premieľaj klasické recepty v hlave :)
Prepáč @buchta , ale prirovnať sladkosť pripravenú s láskou k kravskému...hocičomu je poriadne nechutné. Viem si predstaviť aj jemnejšiu formu poradenstva.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia