Sladký jablkový koláč

Vojtech Artz
šéfkuchár spoločnosti Metro, 20. mája 2010
Sladký jablkový koláč
Foto: archív Vojtecha Artza
10
porcií
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

125 g
75 g
7,5 g
80 g
250 ml
1 kg
15 g
5 cl
50 g
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Do misy dáme hladkú múku s cukrom, štipku soli, prášok do pečiva, vajcia a za občasného miešania prilievame mlieko tak, aby sa nevytvorili hrudky. Pridáme trošku rumu a vypracujeme riedke cestíčko, podobné ako na palacinky.

  2. 2

    Jablká nakrájame na tenké plátky. Formu vymažeme a na dno navrstvíme jablká, prelejeme cestom a pridáme ďalšiu vrstvu jabĺk. Koláč necháme piecť v stredne vyhriatej rúre asi 30–40 minút. Po upečení ihneď posypeme vanilkou alebo škoricou.

  3. 3

    Náš tip: Koláč bude perfektný, ak ho podávame horúci, poliaty (pokvapkaný) medom s citrónovou šťavou.

Diskusia k receptu

evanaaa
Recept vypadá dobre, ale to vajce....To ho mám vážiť? A so škrupinou alebo bez? Celé vajce by bolo veľa?
marlen
jedno stredné vajce má asi 4O gramov, takže asi 2 väčšie vajíčka. my čo vážime každú porciu to máme ťažké, milá @evanaaap áči sa mi recept, málo cesta veľa jabľk, nie príliš cukru. čo by sa stalo, keby múka v ceste bola nahradená kokosom?
coldbery
vajcia sa udávaju v kusoch a nie v gramoch......ale sú to asi 2 vajcia..???
ešte som sa s tým nikde nestretla .... :-))
sandratamer
Máme tu niekoľko receptov, kde je pri vajíčkach udaná gramáž. Nevidím to ako problém, vajíčka bývajú rôznej veľkosti, ak sú príliš veľké, alebo príliš malé, môže to ovplyvniť celkový výsledok. Keď už použijeme váhu na múku a cukor, môžeme prevážiť aj vajíčka, samozrejme bez škrupín :-))
sandratamer
Zbaviť jadrovníka ich treba a potom ako máš rada, pokrájať aj so šupkou alebo bez.
danenka
ja by som na ten koláčik pridala ešte kopček vanilkovej zmrzlinky :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia