Sladký jablkový börek z panvice (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Tavada börek :-) Börek je naozaj variabilny, da sa pripravit nielen na slano,ale aj na sladko ;-P

Suroviny

Postup

  1. Muku,sol,Cukor a Pdp premiesame v jednej miske lyzicou.(PDP som pridala preto,lebo bude cesto plnene jablkami,tak aby sa od nich nepremocilo) Ked sme premiesali,tak pridame vodu,ale najprv dajte len 3dl a potom potrosky prilievajte podla potreby.Stalo sa mi uz,ze pri jednej hladkej som potrebovala 3,25dl vody a pri druhej hladkej zasa 3,5dl vody.Takze dame vodu a cele dobre premackame,premiesime,kym sa nam cesto nezacne od misky pomaly oddelovat. Vypracujeme polotuhe cesto,do ktoreho ked vopchate prst,tak vidite,ze ide pomalicky spät ;-P No a nakoniec bochnik dame na dosku a poriadne ho potrieme bud spustenym maslom,alebo olejom.Ja som tuto pouzila olej,ale je to na vas :-) No a napokon cesto nechame zakryte odpocivat 15 minut..
  2. Zatial sa pripravime plnku.. Ocistime si asi 3 stredne jablka,z ktorych 1 postruhame a 2 pokrajame na male kocky.Potom dame Cukor podla chuti,van.Cukor,pudingovy prasok alebo zlaty klas,skoricu a zmiesame.Ak mame jablka priliz stavnate,tak pridame troska struhanky :-)
  3. No a ideme nato..je to inak ovela lahsie,nez sa to zda :-)) Oddychnuty bochnik najprv roztapkame,ak citite,ze uz cesto na povrchu nieje take mastne,tak tam dajte trocha oleja,aby sa vam na tom ceste klzali-smykali ruky :-) A potom roztlacajte to cesto zo stredu smerom von.Ide to inac rychlo,ako po masti ;-)) Roztapkajte a roztlacte ho tak na velko,ako len viete a ked sa uz neda,tak ho zacnete tahat za kraje.Uchopite cesto,vopchate prsty pod okraje a cesto troska nadhodite a tak potiahnete.Cize tak mykavo ho potiahnete :-) Tym,ze sa to cesto troska mykne nahor-nadhodi,zide pod neho vzduch a tym padom sa cesto od stola oddeli-odlepi a viete ho este lahsie a lepsie natiahnut :-) Takymto sposobom,sa aj stred cesta krasne do tenka natiahne a nezostane hrubsi.No a takto pokracujeme kym cesto celkom nevytiahneme :-)
  4. Ja som ho vytiahla na velkost mojho kuchynskeho pracovneho stola 88x80cm :-) to celkom aj stacilo :-) Tie okraje by sa este mozno dali vytiahnut o tie 3-4cm,ale uz som nechcela,aby mi cesto trcalo dole zo stola ;-))
  5. A teraz ideme plnit..Takto v jednej ciare poukladame jablka (kto chce,moze ich aj troska roztratit-na take 2-3 zahyby) A potom okrajom cesta plnku zakryjeme.Predtym nez zacneme cesto krutit,tak ho popolievame horedole rozpustenym maslom.To je aj kvoli chuti,aj kvoli vzduchu medzi platami cesta.Nezabudnime cesto presne v polovici prekrojit,kedze budeme mat 2 zvynute böreky,presne do jednej panvice.A potom cesto zlahka (nie tesno) zrolujeme :-) Predtym,ako ho dame do panvice,mu odkrojime obe konce kde bolo cesto hrube..Moja panvica ma vnutorny priemer 27cm.
  6. no a zacneme ho krutit do formy slimaka,smerom od stredu panvice navon.Nedavajte priliz tesne k sebe,aby malo vzduch :-) Cele polejeme dobre roztopenym maslom,aj medzi zarezy.A dame zakryte piect na strednom-trocha mensom ohni cca.15 minut.Ja som panvicu zakryla takym mensim pekacom a zatazila ho :-)) Najprv som ohen dala na stredny stupen,aby sa panvica rychlejsie prehriala a potom,ked som pocula,ze uz cesto v nej zacalo sustat,tak som stisila na mensi plamen a nechala 15minut takto piect..
  7. O 15minut (ale mozte sa kuknut aj o 10 pre istotu) som odkryla a skontrolovala lopatkou spodok Böreku,ci je uz pekne do zlatista upeceni :-) Ak je upeceni,ta ho musime obratit,aby sa nam upiekol aj z druhej strany.Ja som troska naolejovala ten pekac s ktorym som to mala zakryte (aby sa borek neprilepil) a Börek som nan vyklopila a znova vsupla do panvice.Potrela zasa cele maslom a znova zakryla na 10-15 minut..Tak isto ako prvykrat,sa znova o 10-15m pozriete,ci je spodok uz upeceni. No a Börek je hotovy ;-P
  8. Nechame ho trocha vychladnut a potom si mozme pochutit.Ja ho nezvyknem krajat,ale ho potrham na mensie kusky :-) mne sa to lepsie paci,nez ked je uhladne pokrajany :-) Ale to uz je na vas ;-P