Sladký cukinový závin zo zemiakového cesta

aszabka - bez fotkyaszabka, 28. apríla 2013
Sladký cukinový závin zo zemiakového cesta
Foto: aszabka

Už veľmi dávno som si nedopriala čosi sladké, tak som si dnes ráno privstala a urobila si po vôli. V chladničke som mala polovicu Zobraziť celý popisUž veľmi dávno som si nedopriala čosi sladké, tak som si dnes ráno privstala a urobila si po vôli. V chladničke som mala polovicu cukety, inšpiráciu na zemiakové cesto som čerpala od Ancicky, trochu som si ho upravila a som nadmieru spokojná.

30 minút
na 180 °C

Suroviny

110 g
1 ks
75 g
75 g
25 g
1/2 ks
Plnka:
200 g
50 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny a vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske. Ja som chcela robiť záviny dva, takže som mala pripravené suroviny v pôvodnej hmotnosti, čiže všetko na cesto x 2. Mala som ale málo cukiny, tak som cesto rozdelila na polovice a druhý závin bol lekvárový s makom..ten sa roztrhol a bolo po paráde :)

    Sladký cukinový závin zo zemiakového cesta - obrázok 1
  2. 2

    Na rozvaľkané cesto nastrúhame cukinu, posypeme škoricovým cukrom a podľa potreby i kryštálovým (ja som si ju postrúhala a ochutila vopred). Keďže sa snažím stravovať zdravšie, kryštálový cukor som vynechala a posypala som cesto ešte rozmrveným cícerom, namočeným na 10 hodín a uvareným deň vopred. Ten sa dávať nemusí. Bola som zvedavá, akú orieškovú chuť závinu dodá. Nič som necítila, asi som ho mala ešte opražiť a zvýšiť gramáž. Veď nabudúce, živiny z neho sú ale tam, kde majú byť :)

  3. 3

    Cesto zavinieme a prenesieme na plech s papierom na pečenie. Nepotierala som ho žĺtkom, ako je v pôvodnom recepte, len mliekom a popichala som ho vidličkou. Upečieme pri 180 stupňoch asi 30 minút, alebo kým nebude vrch závinu tmavý. A nakrájame, až trochu vychladne..

    Sladký cukinový závin zo zemiakového cesta - obrázok 3

Diskusia k receptu

cesminaz
Aku chut vtom ma ta cukina?-nieco ako jablko?asi nie lebo to je kyslovkave...
aszabka
Áno, niečo ako jablko, cukina je skôr sladká zelenina podľa mňa, je to pre mňa v závine náhrada jabĺk, hoci ju pripravujem väčšinou na slano..toto bol len experiment, pretože vyhodiť som ju nechcela a jablká mám radšej na skusnutie čerstvé :)
frezia68
Aj ak praskol s lekvárom,bol určite chutný :-) a ten s cukinou beriem ako inšpiráciu na vyskúšanie :-) pekné záviny.
ancicka
Teším sa,žer som ťa inšpirovala,no s cukinou som ešte nerobila.Počkam si do novej úrody.kk
nikuska265
milujem cukinu,ale zatiaľ vždy na slano som skúšala, pečenú, grilovanú,dusenú atď. .... ale toto stojí za vyskúšanie :-) už len počkať kým mi narastie v záhrade :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia