Sladkokyslý chren s jablkom

myalab - fotkamyalab, 31. decembra 2011
Sladkokyslý chren s jablkom
Foto: myalab

Tento recept ma naučila moja mama. U nás nemôže chýbať na Silvestra ani na Veľkú noc... Klasická kombinácia, kde jablko zjemní ostrosť chrenu, ale ponecháva Zobraziť celý popisTento recept ma naučila moja mama. U nás nemôže chýbať na Silvestra ani na Veľkú noc... Klasická kombinácia, kde jablko zjemní ostrosť chrenu, ale ponecháva mu dominanciu... Pomer jablka a chrenu môžete ľubovoľne zmeniť podľa toho, akú ostrosť chrenu chcete dodržať. My preferujeme jemnejšiu, tak pridávame viac jabĺk. Chren má nezastupiteľné miesto v liečiteľstve, ale aj v kulinárstve. Varené hovädie mäso s čerstvo nastrúhaným chrenom je veľká pochúťka.

20 minút
príprava

Suroviny

250 g
1 PL
1 KL
1 KL
1 ks
500 g očistené




Postup

  1. 1

    Chren očistíme a najemno nastúhame.

    Sladkokyslý chren s jablkom - obrázok 1
  2. 2

    Do misky s nastrúhaným chrenom pridáme soľ, cukor, podravku a zalejeme vriacou vodou. Na zaliatie môžeme použiť aj nemastný vriaci vývar. Prikryjeme pokrievkou.

    Sladkokyslý chren s jablkom - obrázok 2
  3. 3

    Jablká rozmixujeme na kašičku. Pridáme k sparenému chrenu so soľou, podravkou a s cukrom.

    Sladkokyslý chren s jablkom - obrázok 3
  4. 4

    Dochutíme citrónovou šťavou. Rozmiešame a naplníme do uzatvárateľných pohárikov. Necháme trochu odležať aby sa chute lepšie spojili. Podávame k údenému mäsu, k šunkafliačkom, k veľkonočnej babe a podobne... Uchovávame v chlade.

    Sladkokyslý chren s jablkom - obrázok 4

Diskusia k receptu

hubata
V zime nám chren nahradí drahé a nekvalitné dovážané ovocie a zeleninu. Preto tlieskam tomuto receptíku, nádcha vám prejde už pri jeho strúhaní.
1x myalab
marianne69
V chladnicke mam asi uz mesiac palicku chrenu a neviem co s nim, tak uz je rozhodnute.Len mi prosim ta este prezrad dobra vila,kolko ze tej vodicky v bode 2.?Az z toho nespravim polievku.
myalab
tak cca deco :), aby vsetok chren bol mokry, taka kasicka :)
komak19
Da sa i sterilizovť?až ano prosím recept
Aby neščernel.dakujem
myalab
@komak19 teoreticky by sa sterilizovat chren dal. Sterilizaciou by sa v nom zlikvidoval C vitamin. Stratil by na chuti. Nikdy som ho nesterilizovala. My ho vzdy skonzumujeme tak do dvoch tyzdnov. Nie je s nim vela prace, tak si lahko pripravime novu davku.
julica
Mnamky, my sme milovnici chrenu. Nerozumiem vsak jednej veci: naco este aj tu, preboha, trepat vegetu!! Vari ma chren nedostatocnu aromu? juj
myalab
@julica vegeta nahradza vyvar. Najlepsie je pouzit vyvar, ale nie vzdy je po ruke. Neviem ake vyhrady mas proti vegete? Glutaman? 1. nie kazda vegeta, podravka... ho obsahuje. 2. v malom mnozstve je pre cloveka nevyhnutny a uz aj studie potvrdili, ze aj detom ho nie je potrebne tak striktne obmedzovat. Ale je len na Tebe co si tam das.
julica
Chren sa moze zaliat aj octovym nalevom, vyvar nie je nevyhnutny. A co mam proti vegete? Jej hnusna chut ma odradza, nechcem, aby vsetko chutilo rovnako. Citim ju uz pri vstupe do kuchyne, kde sa s nou vari, nechuti mi to, smrdi.
myalab
Dobra podravka natur je zmes susenej zeleniny - mrkva, pertrzlen, zemiak, cibula, zeler, petrzlenova vnat, por, paprika, cesnak, kvasnice, cukor, kurkuma, korenie, kopor a je doplnena o sol. Mne skor vadia tie maggi prisady a rozne chemicke bujony... Ja zase vsade nahradzam ocot citronom, ale nech si hlavne kazdy robi podla svojej chuti... Neznamena, ze to co robim ja musi kazdy... V idealnom pripade je zaliat kvalitnym vyvarom. Ja by som to urcite neriesila octom, podla mna ocot skor prerazi vonu chrenu...
julica
Nie octom, ale osoleným a osladeným nálevom ochuteným octom. Pre mňa je naj chren čistý, štipľavý, čerstvo nastrúhaný, nepotrebujem ho dochucovať paprikou, cesnakom, kôprom či nebodaj kvasnicami a kurkumou. Načo? Je to len drahý zlozvyk - drahá soľ so stereotypnou chuťou.
myalab
Ja v kuchyni ocot pouzivam len na cistenie. Ale pokojne si urob podla svojho :)
julica
Aké (autorku) zosmiešňujúce zosmiešnenie...
jozka2
chren sa nemusi sterilizovat stratil by na kvalite,vydrzi dlho v chladnicke aj bez steriliz.
jozka2
holky nehadajte sa,cenne latky v chrene nici aj ocot cim menej toho dame tym viac ziskame tak jablko smotamu trochu cukru,soli citr.stavu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia