Sladké rožky

mariaklara - fotkamariaklara, 28. novembra 2010

Tento recept mám od mojej známej - Zuzky, robievam ho keď prídu ku mne vnúčatá na návštevu a tiež na Štedrý večer.

16
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 150 °C

Suroviny

900 g
100 g
3
1 ks
300 ml
5 PL
250 ml
250 ml
70 g
4 - 6 PL




Postup

  1. 1

    V prvom rade si pripravíme kvások, do vlažného mlieka dáme 1KL cukru a rozdrobíme kvasnice, po chvíľke nám kvasnice vykysnú. Medzitým si preosejeme múku, pridáme vajcia, prášok do pečiva a olej. Mlieko s vodou zohrejeme, aby bolo teplé, rozpustíme v ňom kryštal. cukor a prilejeme do múky aj s kváskom. Zamiesime a necháme na teplom mieste vykysnúť. Po vykysnutí ešte raz premiesime a vyklopíme na dosku.

  2. 2

    Cesto rozdelíme na 10 bochníčkov. Bochníčky preložíme na tácku a chvíľu ešte necháme nakysnúť. Po jednom rozgúľame na veľkosť plytkého taniera a rozrežeme na 8 častí. Vzniknú nám trojuholníčky, ktoré plníme makom, orechami a lekvárom a potom stáčame. Poukladáme na pomastený plech a 30min. necháme kysnúť, môžeme potrieť vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry.

  3. 3

    Pečieme asi 13-15min. na 150°-180°. ( každá gazdiná si svoju rúru pozná ) Po vybratí z rúry rohlíky potrieme ešte olejom, prikryjeme papierom a utierkou, necháme vychladnúť. Posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

danculka
Sú ako maľovane,iste aj tak dobre chutia,vyskúšam dík.
helca103
Pekná fotka, tieto krásne rožky mi pripomenuli že ja som na Silvestra robievala malé kysnuté rožteky plnené mäsovou plnkou.Volali sme ich pirôžky......
mariaklara
Ďakujem za uznanie. Myslím, že boli dobré, lebo sa po nich len zaprášilo. helca103,ja tiež robievam slané,ale mám trochu iný recept na cesto, (niekedy zverejním) no a plním ich kúskom údeného syra,ktorý potriem trochu tekutou chilli paprikou, prípadne kúskom šunky, tiež potriem chilli papr. a ešte davam aj krúžok klobásky. Čiže mám tri plnky do rožkov. Môj syn ich do dnes volá ,"Rožky s prekvapením" to preto, že raz zo školy boli na výlete a mali niečo priniesť pod zub,všetci si mysleli, že sú to prázdne rožky, lenže keď ochutnali vraj sa všetci prekvapili, boli plnené. Preto ich tak do dnes voláme aj my.
pekarik
rovnaké tvary,pekné formovanie je výrazom profesionálnej zručnosti,dobrá receptura,avšak sa mi zdá veľkémnožstvo droždia,stačilo by 7ogr,aby príliš cesto nestarlo,resp.robiť chladnejšie cesto
havino
krásne ich máš, poznám tento recept a sú naozaj výborné

v sobotu som ich robila, ja robievam len z pol kila muky, 42 g droždie a pol prášku do pečiva, mlieko len 250 ml už aj vrátane kvásku, trošku ťažšie sa cesto spracuváva, je hutné, ale potom sa s ním výborne pracuje, ja nechávam cesto podkysnúť len tak 20 min , naplním rožteky a potom tie nechávam na plechoch kysnúť hodinu a pred pečením potieram bielkami , ktoré mi zostali, taký je recept, inak bežne vajíčkom potieram
remcula
@Mariaklara tak ty nemají chybu!! Nádhera!! Hned bych si jeden vzala, ale ještě ty počítače tak vymakané nejsou... :-)
bozulka
To je škoda,že @remculko , to by som brala aj ja keby sa dalo ovoňať a kúštiček ochutnať.Predstav si koľko by ich musela @mariaklara , napiecť pre všetkých varecháčov keby chcel každý aspoň kúsoček.Ale je to krásna predstava...
evanaaa
Keď som zbadala obrázok, pomyslela som si, aké zlaté baculky, nevedela som, že sú aj plnené ( už to viem ),pripadajú mi skoro ako tie bratislavské, len tým na boku plnka trčala trochu. Ale takto sú ozaj s " prekvapením ", keď nevedno, aká je.
mariaklara
pekarik, ďakujem, maš pravdu, toho droždia by stačilo 70 gr(alebo 2 kocky). Vieš mi poradiť, ako by som to mohla opraviť? havino, ja som ich teraz tiež robila z polovičnej dávky. To, že ich treba nechať na plechu aspoň 1/2hod. kysnúť, ja beriem ako samozrejmosť. Prepáčte mi to, bol to môj prvý recept, dúfam, že nie posledný. Máte pravdu dievčatá,remcula a bozulka, keby sa vône dali prenášať cez počítač, možno raz, kto vie?
redakcia
Klikni v hornej záložke na "moja varecha" , tam na "moje recepty" , nastav sa na tento recept a klikni na "upraviť recept" . Môžeš meniť čo treba, prípadne aj doložiť fotografie.
helca103
mariaklara, veru máš pravdu tiež som ich plnila tým čo chladnička dala...a nik nevedel čo je vo vnutri. Som velmi rada že si sem tento recept dala pripomenula si mi že som ich dávno nerobila. Tvoj syn ich veru pomenoval dobre lebo to naozaj bolo prekvapenie....pekný advent želám :-)
marienka44
@Mariaklara , na konci receptu je napisane 50 ml mlieka. To je na pripravu kvasku? Mozno cesto by sa dalo pripravit v pekarnicke na programe "miesit a kysnut", len ci to miesadlo utiahne. :-)
mariaklara
Marienka, áno, to je na kvások, ale stačí len štyri PL mlieka, malú mokka lyžičku cukru a kvasnice. Možno by sa to v piecke dalo, ja všetky kysnuté cestá robím v miske rýchlokyske a miesim ručným elektrickým šľahačom.
mariaklara
Ja sa vám chcem hneď ospravedlniť, že tento recept som sem dávala ako moju prvotinu. Niečo som porovnávala v recepte a neviem, čo som urobila, že mi to skočilo ako nový recept, čakajúci na zverejnenie. Ešte raz prepáčte.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia