Sladké rožteky
Sladké pečivo (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Na desiatu alebo víkendové
raňajky ako stvorené :-)
21 ks porcií |
60 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Múku, kryštálový a vanilkový cukor, soľ a sódu bikarbónu premiešame najprv v miske lyžicou. Následne pridáme jogurt, bielky, olej a v 2 dl mlieka napučané kvasnice. To zvyšné mlieko pridávame a vpracujeme postupne podľa potreby a vypracujeme polomäkké cesto, ktoré sa ešte trocha lepí. Pomocou trochy múky ho krátko vymiesime do bochníka, vrch poprášime múkou a necháme na teplejšom mieste cca 1-1,5 hodiny kysnúť.
- Nakysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku, urobíme valec, ktorý pokrájame na rovnaké kúsky, ktoré ešte pomocou minima múky ešte raz krátko vymiesime do bochníka. Mne vyšlo 21 ks.
- S bochníkmi hneď pracujeme ďalej.
Bochníček vyvaľkáme do tvaru dlhého vajca, pozakrajujeme ho a bokom zľahka skrútime a zohneme do tvaru rožka. Rožky pokladieme na plech s papierom a necháme cca 25-30 minút podkysnúť.
- Podkysnuté rohlíčky natrieme žĺtkom, ktoré sme si rozmiešali s troškou mlieka a posypeme podľa chuti makom. Plech dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 20 minút.
- Pečivo je krásne upečené, nakysnuté a ľahučké. Kysnutie a podkysnutie je pri tomto pečive naozaj dôležité :-)
- Je výborné na raňajky natreté maslom a džemom s pohárom mlieka alebo kakaa :-)
Dobrú chuť.
- A tu ešte fotka striedky :-)