Sladké rožteky

Sladké pečivo (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Na desiatu alebo víkendové raňajky ako stvorené :-)

21 ks
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku, kryštálový a vanilkový cukor, soľ a sódu bikarbónu premiešame najprv v miske lyžicou. Následne pridáme jogurt, bielky, olej a v 2 dl mlieka napučané kvasnice. To zvyšné mlieko pridávame a vpracujeme postupne podľa potreby a vypracujeme polomäkké cesto, ktoré sa ešte trocha lepí. Pomocou trochy múky ho krátko vymiesime do bochníka, vrch poprášime múkou a necháme na teplejšom mieste cca 1-1,5 hodiny kysnúť.
  2. Nakysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku, urobíme valec, ktorý pokrájame na rovnaké kúsky, ktoré ešte pomocou minima múky ešte raz krátko vymiesime do bochníka. Mne vyšlo 21 ks.
  3. S bochníkmi hneď pracujeme ďalej. Bochníček vyvaľkáme do tvaru dlhého vajca, pozakrajujeme ho a bokom zľahka skrútime a zohneme do tvaru rožka. Rožky pokladieme na plech s papierom a necháme cca 25-30 minút podkysnúť.
  4. Podkysnuté rohlíčky natrieme žĺtkom, ktoré sme si rozmiešali s troškou mlieka a posypeme podľa chuti makom. Plech dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 20 minút.
  5. Pečivo je krásne upečené, nakysnuté a ľahučké. Kysnutie a podkysnutie je pri tomto pečive naozaj dôležité :-)
  6. Je výborné na raňajky natreté maslom a džemom s pohárom mlieka alebo kakaa :-) Dobrú chuť.
  7. A tu ešte fotka striedky :-)